Britta och Anton snabbast i Grönklittspremiären

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Det blev en repris från fredagens Knockoutsprint när Grönklittspremiären kördes.

Det innebar att klubbkompisarna i Lager 157 Skiteam, Anton Karlsson och Britta Johansson Norgren, tog en dubbel i helgen.

– Det var fantastiska förhållanden, arrangörerna har gjort det riktigt bra, berömde spurtsnabbe Anton.

Marcus Laggar, längdansvarig i Grönklitt, är också chefsvallare i långloppslaget Lager 157 Skiteam och självklart hade Laggar ordnat så att hela proffsteamet fanns på plats i Grönklitt när det var dags för snöpremiär.

Grönklittspremiären avgjordes över drygt en kilometer lång bana, som skulle köras en timme för att sedan avslutas med tre spurtvarv. Det innebar att eliten hann med lite drygt tre mil.

För Britta blev det till slut en ganska bekväm seger med teamkamraten Elin Mohlin som tvåa och årets Vasaloppsvinnare, Lina Korsgren, Team Ramudden, blev trea.

– Kul att vara igång och tävling är den bästa träningen. Då kan jag och Elin jobba ihop och köra taktik mot Lina, det går ju inte på träning.

Här ser vi Britta Johansson Norgren få draghjälp av Isac Holmström, Ski Team Mäenpää och Jonathan Hedbys (23), Nusnäs IF. Britta som får veta av Lager 157:s vallachef Marcus Laggar att hon har tre spurtvarv kvar tills segern är i hamn. Foto: JÖRGEN WÅGER

Och Britta, som vann Vasaloppet 2017 och som har tre totala segrar i långloppsvärldscupen, fick ta en dubbel i Grönklitt, när hon först vann fredagens Knockoutsprint plus att hon visade sig starkast när Grönklittspremiären avgjordes söndag förmiddag.

– Visst är det jättekul att få vinna, men viktigast är att få komma igång med själva tävlandet och att känna att man är i fas.

Och i fas är Britta Johansson Norgren och som vanligt har långloppsdrottningen högt ställda mål inför vintern.

– Visst siktar jag på att vinna totala världscupen igen och så har vi enskilda lopp jag vill vinna. Vasaloppet är självklart ett av loppen, men även Birkebeinerrennet (i Norge) vill jag gärna vinna, jag har aldrig vunnit det loppet.

Om det var en ganska klar seger i damklassen, blev det desto tuffare bland herreliten.

Långt in i loppet var det fem, sex åkare som fått en lucka, men till slut tvingades Jimmie Johnson, som tidigare tävlat för Orsa SK, och Olle Jonsson, båda Team Ramudden, samt Marcus Johansson, Lager 157, att släppa tättrion.

Tättrion bestod av åkare från Lager 157, så det teamet hade verkligen en lyckad helg i Grönklitt. När de tre spurtvarven skulle avgöra vart segern skulle gå, fanns fortfarande Anton Karlsson, Andreas Holmberg (från Mora) och Emil Persson kvar i toppen och allt avgjordes på upploppet, med ovan nämnda resultatordning.

Tättrion i Grönklittspremiären: Trean Emil Persson, segraren Anton Karlsson samt tvåan Andreas Holmberg. Foto: JÖRGEN WÅGER

Anton är en erkänt stark spurtare och det var också 28-åringen från Sundsvall som fick sträcka armarna i luften efter en hård spurtduell med teamkompisarna.

– Vi jobbade hårt för att bli av med de andra och det lyckades till slut. Jag har stor respekt för Emil och Andreas och det är en så platt bana, vilket gjorde att det blev lite avvaktande mot slutet. Jag hamnade längst fram lite för tidigt, men det gick ju bra, konstaterade Karlsson som kämpade ner teamkompisarna Holmberg och Persson.

Segraren öste beröm över arrangörerna Orsa SK och Längdcentrum

Andreas Holmberg drar här före Emil Persson och slutsegraren Anton Karlsson. Perfekt teamkörning av Lager 157. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Det var helt fantastiska förhållanden, så det här har de gjort riktigt bra, sa en helnöjd Anton.

Daniel Södersten som är ett av Orsa SK:s stora hopp denna vinter sedan Fredrik Byström lagt ner elitkarriären åkte in på en 20:e plats.

– Jag är inte speciellt nöjd idag, men det blev ett bra träningspass i alla fall, det får man väl ta med sig, tyckte Daniel.

Och när tävlingen var avklarad var det dags för  motionärerna att ta sig an spåren denna vackra soliga oktobersöndag.

Resultat Grönklittspremiären, Herrar:

  1. Anton Karlsson, Lager 157 Skiteam
  2. Andreas Holmberg, do
  3. Emil Persson, do
  4. Jimmie Johnson, Team Ramudden
  5. Olle Jonsson, do
  6. Marcus Johansson, Lager 157
  7. Pontus Nordström, Team Serneke
  8. Oscar Persson, do
  9. Anders Höst, do
  10. Ludvig Tärning, do. Bästa Dalaåkare: 13. Mikael Sandgren, IFK Mora, 17. Jonathan Hedbys, Nusnäs IF, 18. Ronny Wedin, Orsa SK, 20. Daniel Södersten, do. Damer: 1. Britta Johansson Norgren, Lager 157, 2. Elin Mohlin, do, 3. Lina Korsgren, Team Ramudden, 4. Hanna Slotte, Uppsala, 5. Tuva Appeltofft, Sundbybergs SK.

Marcus Laggar hejar på ledartrion som ingår i Orsagrabbens team, där Laggar är chefsvallare. Foto: JÖRGEN WÅGER

Britta Johansson Norgren glider här i mål som ohotad segrare. Foto: JÖRGEN WÅGER

Lina Korsgren slutade på tredje plats. Foto: JÖRGEN WÅGER

Marcus Laggar jagar på Britta Johansson Norgren. Bakom sig har Britta Isac Holmström, Ski Team Mäenpää. Foto: JÖRGEN WÅGER

Emil Persson drar före Andreas Holmberg och Anton Karlsson. Foto: JÖRGEN WÅGER

Jimmie Johnson, som för ett antal år sedan tävlade för Orsa SK, men som nu kör för Team Serneke, åkte in precis utanför pallen, på en fjärde plats. Foto: JÖRGEN WÅGER

IFK Moras Mikael Sandgren åkte in på en 13:e plats. Foto: JÖRGEN WÅGER

Daniel Södersten, som tävlar för hemmaklubben Orsa SK, slutade på 20:e plats. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här drar Anton Karlsson före Andreas Holmberg. Karlsson tittar oroat efter teamkamraten Emil Persson som i det här läget hade släppt några meter, men som sedan kom tillbaka och spurtade om segern, men blev trea. Foto: JÖRGEN WÅGER

Marcus Laggar, längdansvarig för Grönklitt och vallachef för Lager 157, kan se tillbaka på en fin helg för hans team och fina tävlingar överlag denna snöpremiär. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin