Britta vann som vanligt i Grönklitt

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

I lördags var det stor invigning av multiskidbanan i Grönklitt.

I samband med det avgjordes två rullskidtävlingar.

Britta Johansson Norgren vann båda dagarna.

Herrloppen vanns av Pontus Nordström och Max Novak.

Redan lördag kväll kördes det första loppet, 5 kilometer långt, på den alldeles nyinvigda multiskidbanan som har start och målgång vid skidstadion.

Dagen efter så startade man vid Våmhusvägen, där man svänger av upp mot Grönklitt. Sedan bar det iväg uppför mot Grönklitt på den nylagda och fina asfalten och den totala sträckningen blev 18 kilometer.

– Vi startade där nere och när man kom upp till skidstadion, blev det ett varv runt den nya multiskidbanan och sedan upp till målet som var vid Toppstugan, berättade Grönklitts nye sportchef Marcus Laggar.

Det var inte bara mycket uppför, stigningen var 400 meter, det var 18 kilometer som skulle stakas.

– Ja, det var endast stakning som gällde, poängterade Laggar.

Britta Johansson Norgren har tagit många segrar i Grönklitt. Hon är ofta här på läger med sitt team, Lager 157, och det spelar tydligen ingen roll om det är hjul på skidorna eller vanliga ”laggar” vintertid, segrarna radas upp.

För övrigt ett passande namn på skidor med tanke på sportchef Marcus efternamn.

Damerna var inte så många, 8 åkare som tävlade på nya multiskidbanan, men det var meriterade skidåkare med nummerlapp på bröstet.

Det fanns tre Vasaloppsvinnare på startlinjen båda dagarna. Förutom Britta, som vann 2017 och som upprepade den bedriften i år, så var Laila Kveli på plats i Grönklitt. Den norska tjejen som bor i Jämtland har även hon vunnit Vasaloppet två gånger; 2013 och 2014. Hon tävlar för Team Engcom.

Lina Korsgren, 31-åringen från Korsnäs, men som bor i Åre, fick ta emot segerkransen i Mora 2018 i det nio mil långa loppet. Lina kör för Team Ramudden.

De två övriga Vasaloppsvinnarna hade ingen chans mot Britta, som vann det 5 kilometer långa racet med hela 35 sekunder före Laila, som i sin tur var sekunden före Lina.

IFK Moras Helene Söderlund blev femma, slagen med 1.52 av Johansson Norgren.

När det dagen efter var dags för 18 kilometer stakning, så var Britta klart starkast igen. Men nu var segermarginalen mindre. Andraplacerade Lina var ”bara” 17 sekunder bakom medan trean Laila blev distanserad med 4.32.

I herrarnas race på lördagen var Max Novak snabbast över halvmilen. Team Ramuddenåkaren vann med fem sekunder före Öyvind Moen Fjeld, Lager 157.

På tredje plats hittar vi ett riktigt känt namn, 37-årige Daniel Richardsson, som har OS-guld på meritlistan och som vunnit Holmenkollens klassiska femmil. Rutinerade Richardsson, tävlandes för Hudiksvalls IF, blev slagen med 13 sekunder av segrande Novak.

På sjätte plats hittar vi Andreas Holmberg, Moraåkaren som tävlar för Lager 157. Han var 17 sekunder från segern.

Britta Johansson Norgren stakar mot segern på 18 km. Foto. MARCUS LAGGAR

När det var dags för 18 kilometer stakning, så svarade Holmberg för ett nytt fint lopp och nu kom han upp på pallen. Han slog Richardsson med tre sekunder och var fyra sekunder från segrande Pontus Nordström, Team Serneke.

Lördagens tvåa, Öyvind Moen Fjeld, blev på nytt tvåa, slagen med två sekunder av Nordström i loppet som tog strax över 49 minuter att staka sig igenom.

Herrarnas 18 kilometer hade lockat hela 31 åkare. På 21:a plats hittar vi lagkaptenen för division 7-laget Orsa IF FK (fotboll); Bruno Dettmann.

Det fanns ytterligare en Orsaåkare i loppet och det var Brunos pappa Steffen. Pappa Dettmann åkte in på 23:e plats, slagen med 2.19 av Bruno.

– Men jag ser inte min pappa som en konkurrent utan som en träningspartner, poängterade den snart (i november) 16-årige sonen.

Till sist kan vi berätta att Marcus Laggar är chefsvallare för Lager 157. Han kommer att fortsätta i den rollen, trots sin nya sportchefstjänst i Grönklitt.

– Det blir en rolig och intensiv vinter, precis som det ska vara, kommenterar Laggar sitt dubbelarbete.

Bilden längst upp. En glad Britta Johansson Norgren vid lördagsförmiddagens invigning av multiskidbanan. Hon hade all anledning att ha ett stort leende hela helgen, då 36-åringen visade att hon skött sommarträningen bra och vann de båda tävlingarna som kördes. Foto. JÖRGEN WÅGER

Bilderna som är flera på rad. Fotograf: MARCUS LAGGAR

Åkarna väntar på starten i söndagens soliga klättring upp mot Toppstugan. Foto. MARCUS LAGGAR

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360