Bror tar ett steg åt sidan i Orsakajt’n

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

1979 genomfördes Orsakajt’n för första gången.

40 år senare lever tävlingen än i dag och är mer populär än någonsin.

– Det är en kär tradition som måste leva vidare, säger Bror Nilsson bestämt.

Men Orsakajt’n, där också 10-årsjubilerande Orsabajk’n ingår, har även haft sina motgångar, där genomförandet hängt på en skör tråd.

En nedåtgående trend började vända inför den 28:e Orsakajt’n 2006. Då steg Bror Nilsson in som ny tävlingsledare.

– Organisationen då var ostabil och det var svårt att veta vad var och en skulle göra. Då gick vi i skidklubben in och tog över för att rädda så att vi åtminstone skulle klara 30-årsjubileet, berättar Bror.

Med Nilsson som tävlingsledare så blev det inte bara 30 år, i fjol var det till och med 40-årsjubileum.

– Ja, vi klarade 30 år och sedan har det bara rullat på, säger Bror med ett skratt.

I dag är tävlingen troligtvis den äldsta löpartävlingen i Dalarna.

– Jag har inte full koll på alla småtävlingar, men jag skulle tippa att vi är den äldsta tävlingen.

Vi går historiskt tillbaka, ända till premiärtävlingen 1979. Vi kan nämna där att Hans-Erik Laggar var en av upphovsmakarna.

– Förr i tiden var det mycket oroligheter vid campingen, som var en raggarcamping, med bland annat nerbrända scener. Det behövdes en förändring, något idrottsligt och det var därför Kajt’n kom till, berättar Bror.

Första tävlingen var faktiskt på midsommardagen, vilket visade sig inte var ett rätt val av tävlingsdag.

– Det ändrades redan till året därpå att tävlingen i stället genomfördes på midsommarafton. Sedan har det varit tradition.

De första upplagorna var det bara 24 kilometer löpning som gällde. Sedan tillkom 14 kilometer löpning. Sedan många år finns det sträckor från 800 meter för de yngsta upp till 25 kilometer för ”långskubbarna”.

Den populäraste klassen ser ut att bli 6 kilometer, en klass som tidigare bara hade motionsstatus, men som sedan i fjol även har tävlingsklass.

– Det var efter önskemål som vi började med tävlingsklass även på den sträckan.

Under många år minskade 25 km löpning i antal, men den trenden har faktiskt vänt. Onsdag vid 14-tiden fanns närmare 50 anmälda.

– Så många har det inte varit tidigare, både herrarna och damerna ökar i antal. Damernas tävlingsklass (25 km) har kanske haft ett par löpare, nu är det tio anmälda.

– De längre sträckorna har blivit populärare igen tack vare Ultravasan, menar Nilsson.

I fjol var det nytt rekord – igen – för Orsakajt’n/Orsabajk’n med drygt 1300 deltagare.

Med ett par dagar till start pekar det mesta på ett nytt deltagarrekord.

– Just nu har vi 1118 anmälda och så många har vi inte haft förut tre dagar innan start, konstaterade Bror under tisdag eftermiddag.

I skrivande stund (onsdag eftermiddag) har antalet deltagare fortsatt att ticka på och är uppe i 1212.

– Max 1700 kan vi ta emot, vi har inte fler nummerlappar, 1200 till löparna och 500 till cyklisterna.

Just cyklingen har bidragit starkt till att tävlingens popularitet ökar och det kan nog tillskrivas Cykelvasan en hel del.

CK Uven har hand Orsabajk’n som i år firar 10 år. Det gör man bland annat med en ny klass.

– Nyheten för i år är att vi har en nybörjarklass för barn mellan 8-10 år som cyklar 4 km. De startar norr om Bornbadet.

I cykelklubben är paret Joakim och Malin Nordin starkt drivande. Joakim är för övrigt den som röjer bansträckorna så både cyklister och löpare ska komma fram obehindrat.

– CK Uven tar ett väldigt stort ansvar, poängterar Bror.

Men det är många fler som ligger bakom ett sånt här pass stort evenemang. Runt 60-70 personer behövs för att det ska bli smidighet i arrangemanget.

Och de ideella krafterna ska då ställa upp och jobba på självaste midsommarafton. En dag då många har annat uppbokat.

– Men att få ihop folk är egentligen inget stort problem. Många tror att det är svårt att hitta funktionärer, men det är faktiskt tvärtom, man behöver inte tjata, påpekar Nilsson.

– Många ställer upp år efter år, de gör det här för bygden, för att det är viktigt att tävlingen lever vidare. Tänk vad dött det skulle vara i Orsa på midsommaraftons förmiddag om inte Orsakajt’n fanns.

Det är lätt att hitta folk som gärna tar på sig en uppgift under Kajt’n, men svårare är det att hitta en tävlingsledare. Men i samband med fjolårets jubileum av den 40:e årgången tog Bror Nilsson beslutet att det fick räcka. Han ville sluta som tävlingsledare.

– Folk vill jobba, men det är tufft att hitta någon som vill ta en ansvarsfull roll.

Men efter 13 år som tävlingsledare och många, många år fler inom organisationen, har nu Bror hittat en efterträdare i Fredrik Larsson, Ovansiljans SK:s starke man, som har hur många järn i elden som helst.

När Bror Nilsson frågade om han kunde tänka sig att ta rollen som tävlingsledare, så tackade Fredrik ja (separat artikel kommer senare).

– Fredrik har jag sett några år, då pingisen (Ovansiljan) är med i arrangemanget, han är strukturerad och gör ett bra jobb.

I bakgrunden finns dock Bror Nilsson som biträdande tävlingsledare i en tävling som han tror kommer att fortleva.

– Nya krafter har kommit in och jag ser absolut en framtid i Orsakajt’n/Orsabajk’n. Många lever upp för den här tävlingen och det är en kär tradition som kommer att leva många år till.

Bilden. Bror Nilsson (bilden) har lämnat över huvudansvaret som tävlingsledare till Fredrik Larsson, men är kvar som biträdande tävlingsledare. Foto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin