Christian: Målet är Champions League

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Han började som ung grabb domarkarriären på Lillåvallen.

I slutet av oktober gjorde Christian Tennstedt sin första allsvenska match som assisterande domare.

– Jag hoppas en dag få döma Champions League, säger 29-åringen om sina framtidsdrömmar.

Det var lördagen den 27 oktober som en av Christians drömmar gick i uppfyllelse, att få gå på linjen som assisterande domare i en allsvensk match. Den historiska händelsen inträffade på Gavlevallen i mötet mellan Dalkurd-BK Häcken (0-5).

– Vi tittar alltid på matcherna efteråt och det gick bra, vi tog rätt beslut, berättar Christian om sin allsvenska debut på linjen.

Det var inte bara Tennstedts första framträdande på allsvensk mark, mötet på Gavlevallen blev smått historisk även av en annan mindre smickrande anledning. Inför blott 202 åskådare fick Christian göra sin första match i landets högsta serie.

– Det är bara en allsvensk match som haft sämre publiksiffra än den i Gävle. 1967 möttes IFK Holmsund-Gais inför bara 137 åskådare, konstaterar han.

Som troligtvis de flesta fotbollsanhängare har koll på, var Dalkurd ett Borlängelag fram till 2017, det året man tog steget upp i landets högsta serie. Klubbens styrande menade att föreningen missgynnades av Borlänge kommun och beslöt att flytta elitlaget till Uppsala.

Där fick dock inte Dalkurd spela sina hemmamatcher, utan laget har under sin första allsvenska säsong (där man åkte ur) spelat ”hemma” i Gävle. Det i kombination med att man sladdade i tabellen, bidrog till att det inte var någon risk för ”lapp på luckan” när Dalkurd hade hemmamatch.

Men för Christians del spelade det mindre roll att det bara var ett par hundra åskådare på läktaren när han debuterade i allsvenskan.

– Oavsett om det är 202 eller 20 000 åskådare, så är det samma fokus ändå. Matcherna sänds ju på tv och pressen på oss är lika stor oavsett, menar han.

– Sedan är det klart att om det är AIK-Hammarby som spelar, så blir det ju annat, trots att det är samma serie.

Om vi tar det från början, så inledde Christian sin domarkarriär på anrika Lillåvallen i Orsa. Pappa Berth dömde fotboll och det var på grund av det som sonen blev intresserad av att döma. Och så fick han betalt också, vilket förstås var glädjande för en ung kille.

– Visst blev jag inspirerad av pappa. Jag dömde de som var ett par år yngre än mig, jag tyckte det var kul och det var bra fickpengar. Det gav 200-300 kronor per match.

– Jag spelade själv tills jag var 16-17 år och i samma veva satsade fotbollsklubben i Orsa på att locka oss ungdomar att döma och ordnade utbildningar.

Han tyckte det var så roligt att döma att han lade av med fotbollskarriären för att i stället satsa på att bli domare.

– Jag tyckte jag var bättre som domare än spelare och det var kul att få åka iväg med Perra Andersson till Hedemora och döma division 4, berättar han.

Rutinerade Andersson håller på än i dag och han dömer både ishockey och fotboll, kan vi nämna.

2009 lämnade Christian Orsa och Dalarna för studier i Linköping, där han läste till civilingenjör. Numera bor han utanför Norrköping, i Kolmården, faktiskt, som är välkänt för sin enorma djurpark.

– Vår postadress är Kolmården och vi har klippkort på djurparken, berättar han med ett skratt.

På frågan vad han jobbar med blir svaret kort.

– För att inte krångla till det, så räcker det att säga att jag är IT-konsult.

Christian Tennstedt, här till vänster, inför sin allsvenska debut 27 oktober 2018. Kaspar Sjöberg, i mitten, var huvuddomare och Tobias Wärn assisterande. Foto: PRIVAT

Men han är också professionell domare. Domarkarriären som startade i Orsa har hela tiden fortsatt uppåt i seriesystemet. Han har dömt division 3 som huvuddomare, men sedan blev huvudspåret att satsa på en karriär som assisterande.

– För två, tre år sedan var jag huvuddomare i division 3 samtidigt som jag var assisterande i division 1.

De domaransvariga såg potential i Orsabördige Christian som också har rötter på Gotland och ville att han skulle gå kurser och fortsätta utvecklas som assisterande domare.

– Jag fick lov att välja vilken inriktning jag skulle ta och då blev det som assisterande. Till de här kurserna kan man inte bara anmäla sig, utan först blir man testad. Men redan efter fem matcher som assisterande i Superettan, blev jag uttagen att gå en kurs. I år har jag varit assisterande under 22 matcher i Superettan.

Och som grädde på moset, fick Christian göra sitt första framträdande i landets  högsta serie i slutet av oktober. Att debuten skedde inför den näst sämsta publiksiffran i allsvenskans historia är inget han bryr sig särskilt mycket om.

– Oavsett hur mycket publik, är vi lika mycket fokuserad på att alla beslut ska bli rätt. Vi är där för att det ska bli en så bra match som möjligt. Vi vill också göra bra ifrån oss och vi blir lika besvikna som spelare som missar en straff, om vi tar ett felbeslut.

Som domare får man vara beredd att ta kritik, många gånger tuff sådan. Från media, men framför allt från publik och spelare. Det är något som Tennstedt är beredd på och som han menar klarar av.

– Lite skäll ingår, men jag har aldrig tvekat eller varit rädd, poängterar han.

Det är faktiskt tuffare längre ner i divisionerna.

– På lägre nivå, om man till exempel dömer i femman, så känns det mer personligt.

– På den här professionella nivån, så kan spelarna bli spontant förbannade. Jag kanske dömer samma spelare i fler matcher, så det är viktigt med en bra relation och det är inte lika mycket påhopp högre upp i serierna.

– När det gäller publiken, så visst hör man ibland att det skriks något, men det är inget man bryr sig om och det är lätt att borsta av sig, tycker Christian.

En del domare kan bli väldigt utsatt och det finns fall i Sverige där det krävts poliseskort.

– Det är väldigt synd när det går så långt. Visst ska man visa kärlek för sitt lag, men ibland tar känslorna över för mycket. Man kan vara besviken och arg för att ens lag förlorat, men det är väldigt tråkigt när det går över till hot (mot domare).

Trots att pappa Berth och mamma Eva flyttat tillbaka till Gotland och att systern Frida numera bor i Enköping, har inte Christian släppt kontakten med Orsa och Dalarna. Det ska också poängteras att hans fru Erika (född Wikström) kommer från Stackmora.

Och när paret gifte sig, stod bröllopet i Hornberga kapell. Vi ska också nämna att Christian och Erika har en son tillsammans, 1,5-årige Casper.

– Erika döptes i Hornberga och det är mysigt där, förklarar Christian varför valet för giftermålet föll på det lilla kapellet i Hornberga.

För att döma på en så hög nivå som Christian är på, krävs förstås bra kondition. Träning är något han älskar och framför allt består träningen av skidåkning och löpning.

– Även om jag inte hade dömt på så hög nivå, skulle jag fortsatt träna ändå, bara för att det är så kul. Firar vi midsommar i Dalarna, brukar jag springa Orsakajt’n och då är det 25 kilometer som gäller.

– Vasaloppet åkte jag för tionde gången i år och mitt rekord är 5.36 timmar.

Med jobbet som IT-konsult, en 1,5-årig son hemma och professionell fotbollsdomare, där det ständigt är bortamatch, kan det vara svårt att få ihop livspusslet, men Christian hävdar att han har kontroll på det hela.

– Jag jobbar 60 % och är hemma med Casper två dagar i veckan. När det gäller mitt uppdrag som domare, så är det klart att det blir mycket resor. Vi kan vara i Helsingborg ena helgen och nästa kan jag vara i Gävle och döma.

– Visst är det en livsstil som kräver mycket tid, men jag försöker balansera upp det hela och jag har en väldigt förstående och supportande fru, säger han tacksamt med passning till Erika.

När det gäller domarkarriären har han inte sett slutet på stegen, allsvenskan är långt ifrån slutmålet.

– Nästa år hoppas jag på fler allsvenska matcher, men jag vill även döma internationellt. Som målbild har jag att inom ett par år få döma Europa League och Champions League, säger en flaggviftande Christian Tennstedt.

Bilden längst upp. Christian Tennstedt, till vänster, med domarkollegorna Kaspar Sjöberg och Tobias Wärn, den för Tennstedt historiska 27 oktober 2018, som var datum för 29-åringens första match i allsvenskan. Foto: PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin