Dalarna pressade TV-pucksfavoriten

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Dalarna var klart för slutspelet i TV-pucken redan innan kvalet.

Men dalatjejerna visade att man verkligen är värd sin kvartsfinalplats.

I en helt avgörande match om andraplatsen i grupp B besegrades Östergötland med klara 6-0.

Som arrangörslän för det historiska första TV-pucken för tjejer, är Dalarna garanterad en plats i slutspelet. För övriga gällde det att komma bland de två främsta i gruppen eller att bli bland de två främsta treorna i de tre grupperna.

I den sista av helgens fem matcher stod det mellan Dalarna och Östergötland vilket av lagen som skulle bli tvåa efter klara gruppettan Södermanland. Spännande på förhand, men så särskilt dramatiskt blev det inte. Dalarna vann klart med 6-0 och visade sig värdig en slutspelsplats.

Som vi berättat om tidigare är det två Orsatjejer med i dalalaget; Linn Slottgård och Carolin Maklin Svensson. Båda spelarna representerar Mora IK till vardags.

Mot Östergötland låg de bakom ett varsitt mål när Dalarna via två mål inom loppet av 23 sekunder såg till att det blev en smakstart med 2-0-ledning innan fyra minuter spelats. En tvåmålsledning som till slut alltså stannade vid 6-0.

– Fantastisk laginsats av alla. Vi gick på två femmor vilket gjorde att visa fick sitta mycket. Men de var ändå glada och peppade på oss som fick mer speltid, vilket behövdes då det var tufft många gånger.

– Men vi som fick mycket speltid gav verkligen 100 % i varje byte, vilket gjorde att vi spelade riktigt riktigt bra, summerade Linn helgen i Mariestad.

Redan i fredags spelades den första matchen. I den ställdes Dalarna mot Södermanland, förra årets vinnare av Stålbucklan (föregångare till TV-pucken) och även favorittippad att vinna den första upplagan av tjejernas TV-pucken.

Med fyra minuter kvar av ordinarie tid, tog Dalarna ledning med 2-1, det genom mål av Dalarnas främste målskytt, Tuva Kandell, och assist från Slottgård.

Men Södermanland kvitterade med 1.08 kvar och avgjorde sedan i förlängningen.

– En supermatch från alla i laget. Det var nog den bästa match vi spelat under mina tre år i dalatröjan, menade Linn trots förlusten.

Efter den tuffa inledningsmatchen, gick det desto enklare under de två lördagsmatcherna. Västerbotten besegrades med 5-0 och mot Västmanland blev det hela 11-0.

Noterbart i matchen mot Västmanland är att fyra av de elva dalamålen kom i numerärt underläge.

Och frågan är om inte dalatjejerna slog ett världsrekord. Har inget bevis för att det är så, men det är svårt att tro att det som hände där ska ha inträffat så särskilt ofta. Tre av målen när Dalarna hade en tjej utvisad, gjordes nämligen under ett och samma boxplay.

Dalarnas Moa Schönning åkte på en tvåa 5.23 in i andra perioden. Då gjorde Dalarna 7-0 efter 5.35. Bara åtta sekunder senare satte samma tjej, Ida Karlsson, 8-0 och när Schönning hade åtta sekunder kvar av sin utvisning, då kom Dalarnas tredje mål under tiden som Moa satt på botbänken.

I stället för att sitta på botbänken och skämmas, kunde nu Moa Schönning sitta och mysa och se när hennes lag gjorde mål på mål, trots en spelare mindre på isen.

Snacka om effektivt boxplay. Spel i numerärt underläge brukar handla om att försöka förhindra motståndarna att göra mål, här spelade Dalarna 3-0 med en tjej mindre. Har det någonsin inträffat tidigare i hockeyhistorien? Om det har det, får den som vet gärna berätta det.

I söndagens första match blev det på nytt en klar seger; nu via 6-1 mot Skåne. Linn gjorde här både 2-0 och 5-1.

– Det var en tuff match, men vi var det bättre laget, konstaterade tvåmålsskytten.

Södermanland tappade bara en poäng under hela helgen och det var mot Dalarna.

Och när det skulle avgöras vem som blev grupptvåa, så var det inte mycket snack om den saken.

– Vi var det bättre laget här också, konstaterade Linn efter 6-0 mot Östergötland.

Det innebar alltså att Dalarna placerade sig som tvåa i gruppen, bara en poäng efter favoriten Södermanland.

– Helgen igenom en riktigt fantastisk insats av allihopa, betygsatte Linn.

Men 15-åringen har höga krav på sig själv och var inte helt nöjd rakt igenom med sin egen insats.

– För egen del har det varit en tuff helg. En bra match på fredagen med pigga ben, en riktigt dålig match på lördag morgon och en halvdan match på eftermiddagen.

– Men det mesta satt nog psykiskt, då det nog legat i bakhuvet att jag måste prestera och göra det bra för att ha chans på OS.

Som Orsasajten berättat tidigare så är Linn Slottgård uttagen i den så kallade stortruppen inför ungdoms-OS. Runt 30 spelare är uttagna i den första vändan, som i december ska bantas till 15 utespelare.

– Matchen mot Skåne var nog min bästa och där fick jag allting att släppa och jag kunde äntligen spela mitt spel. Kändes jätteskönt.

– Tyvärr lite sent. Sista matchen kändes i benen, då jag spelat väldigt mycket under helgen, men det gick ändå bra. Som helhet så är jag inte riktigt nöjd, jag lär jobba på psyket inför slutspelet i Leksand.

Förra helgen åkte Linn på en tackling och fick problem med ryggen efteråt.

– Jag har känt av ryggen, men det var inget som störde mig. Var hos en naprapat efter smällen och var krasslig i veckan vilket ledde till att jag tog det ganska lugnt inför helgen.

Under helgens fem matcher svarade Slottgård för tre mål och lika många assist.

Krasslig inför TV-puckskvalet har även Caroline Maklin Svensson känt sig.

– Förkylningen försvann som tur var under veckan och jag kände mig hel från den som tur var inför helgen. Jag hällde i mig ingefärashots där i början veckan, så det var nog det som räddade mig från den (förkylningen).

Carolines poängskörd under helgen blev två assist.

– Från min sida tyckte jag det gick helt okej, men på den sista matchen kände man att benen inte var på topp och man var lite sliten, summerade Caroline.

Till sist kan vi nämna att Mora IK har ytterligare två tjejer med i TV-puckslaget och det är Alva Ullbors och Caitlyn Bammer. Som lite kuriosa så kan vi berätta att Alvas mamma, Caroline Berglund, har spelat för Orsa IK:s damlag.

Caroline Berglund var också med och startade upp Mora IK:s damlag säsongen 2017/18. Nu är hon spelande tränare tillsammans med Anna Richaud, men klubben söker efter tränare till damlaget, en som helst inte spelar själv, kan vi tillägga.

1-3 november spelas det så historiska första slutspelet i TV-pucken för tjejer. Det var meningen att slutspelet skulle avgöras i Leksand, men på grund av dubbelbokning måste man även använda Lugnets ishall i Falun.

Bilden. Linn Slottgård och Caroline Maklin Svensson, Orsatjejer i Dalarnas TV-pucklag. Foto. VERONICA SLOTTGÅRD

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360