De träffades i VM-staden Doha

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Den ene nöter runt på Orsa TK:s grusbanor sommartid.

Den andra lirade på OTK:s centercourt som ung.

Erik Helin har två raka finalförluster i Orsamästerskapen.

Bengt Skött däremot, han flänger runt på världens största arenor.

Vad har dessa två killar mer gemensamt än att ha spelat på det röda gruset nere vid vackert belägna Orsa camping?

Jo, Orsasajten lyckades få de båda på en gemensam bild under nyss avslutande friidrotts-VM i Qatar.

Nåja, det var inte undertecknad som tog själva bilden, men Orsasajten tog kontakt med den i Doha boende Erik Helin och den för Radiosporten utsände under mästerskapet Qatar, Bengt Skött, för att höra om det fanns möjlighet att få de båda på en och samma bild.

Och båda två nappade på idén. De träffades på radiosportmedarbetarnas hotell, inte långt ifrån där Erik själv bor med sin familj, frun Silvia och de två barnen, 11-åriga Leila Ingrid och Olivia Astrid, 8 år.

Bengt Skött har jobbat för Radiosporten i hur många år som helst och friidrotts-VM i Doha, var bara ett i raden av otaliga mästerskap som den snart (fyller 15/10) 54-årige Orsabördige reportern haft som arbetsplats.

Den i Doha boende Erik, han passade förstås på att följa friidrotts-VM på riktigt nära håll, när nu mästerskapet gick på hemmaplan för honom.

– Det blev fyra besök på stadion, sedan var jag ute mitt i natten och såg herrarnas maratonlopp, berättar Helin.

När man som Erik bott i Doha sedan 2006, så får man lite känslor för sitt nya hemland.

Så när Qatar fick sitt enda guld genom höjdhopparen Mutaz Essa Barshim, så är det klart att Helin lyfter fram det som en av världsmästerskapets höjdpunkter.

– Förutom Duplantis (svenske VM-tvåan Armand i stavhopp), så är Barshims guld mina höjdpunkter i VM.

Även Bengt Skött har föga förvånande Duplantis som en av sina höjdare.

– Om jag ska plocka ut tre höjdpunkter i Doha, så är det när ”Mondo” Duplantis klarade 5,97 i tredje försöket.

Där och då kändes det som han var den som skulle kunna fixa ännu en höjd. Det blev inte så, men det är bra med VM-silver, konstaterar Orsas röst i sportvärlden.

Sedan hade man kanske förväntat sig att Bengt skulle plocka fram Daniel Ståhls guld, men i stället väljer han en semifinal.

Kalle Berglund. Ögonblicket då han i 1500 meter kom in på en placering som innebar att en svensk man var i en global 1500-final för första gången sedan Dan Waern i Rom-OS 1960.

Kompisar från Ovansiljan; Erik Helin och Bengt Skött. Foto. PRIVAT

Och som Skötts nummer tre kommer en riktig skräll.

Nej, det är inte Perseus Karlströms bronsmedalj i gång, för en VM-medalj skulle inte vara en skräll. Allra helst som Sverige bara tog tre medaljer, men inte ens här kommer Daniel Ståhls VM-guld i diskus.

Det hade annars varit det mest självklara att välja medaljörerna, men Bengt väljer något som Perseus och hans gångarkamrater och maratonlöparna fick det extra tufft med.

Nämligen hettan.

Jag hör till minoriteten som älskar hög värme – och som kan jobba i den. Jag kör med inställningen: Nu ska jag spara värmen (i fickor inombords på något sätt) tills det är råkalla vinterdagar.

– ”After all”; Det är en vinter i Sverige som väntar, förklarar Bengt sitt val.

Erik å sin sida, han försöker inte spara någon värme, om somrarna flyr han det stekheta landet och bosätter sig i Ovansiljan. Dels för att han har sina rötter i Mora, men också för att slippa de hetaste månaderna i sitt hemland.

– Klimatet är jobbigt, men egentligen ”bara” mellan juli och början av oktober, då vi lever i otroligt hög luftfuktighet och onormalt höga temperaturer, berättar han gällande väderleken som vi vanliga ”Svenssons” har svårt att förstå.

Erik Helin, till höger, och norske världsstjärnan Karsten Warholm, som vann guld på 400 meter häck. Foto. PRIVAT

Inte minst barnen har det tufft väderleksmässigt.

– Det är jobbigt för flickorna när de kommer tillbaka efter sommaren i Ovansiljan, som inte kan leka utomhus (längre) och det kan de fortfarande inte och nu är vi redan inne i oktober.

Bengt Skött far världen runt på olika uppdrag. Det är hans jobb. Han är i Doha under två veckor, sedan far han hem till ett något svalare Uppsala, där han bor numera.

Hur kom det sig att Erik Helin valde att bosätta sig i ett land som är så varmt att man knappt kan vistas utomhus stora delar av året?

Om vi tar det från början, när han och frun Silvia träffades, så var det när båda studerade i USA.

– Jag från lilla Mora Noret och frun från Montevideo i Uruguay, börjar Erik berätta.

– Vi träffades första gången 1994, när vi båda studerade i staten Michigan, som utbytesstudenter.

Några år senare hade de sin första lägenhet tillsammans.

– Efter att jag spelat fotboll på Wilmington College i Ohio, flyttade vi tillsammans tillbaka till Michigan, där vi fortsatte våra universitetsstudier.

Efter elva år i USA, var paret 2006 redo att lämna det stora landet i väster. Planen var att flytta till Sverige.

Men ödet ville annorlunda.

– Vi fick en förfrågan om att undervisa i Qatar under ett års tid, berättar Erik hur de hamnade i halvön vid persiska viken, landet som gränsar till Saudiarabien.

– Efter det, flöt det bara på och nu är vi inne på vårt 14:e år.

Båda arbetar som lärare i Doha. Eriks fru undervisar eleverna i att förbättra kunskaperna i engelska, bland annat.

– Det är mestadels spanska jag undervisar, men jag har även en kurs i latinamerikansk historia och kultur, berättar Erik.

Här ser vi Erik Helin spänna musklerna tillsammans med Mike Powell, gammal världsrekordhållare i längdhopp. Foto. PRIVAT

– Innan vi kom till Qatar, så hade jag även undervisat spanska i ett års tid vid University of Pittsburgh.

Det där med ”arbeta ett år”, det har överskridits med råge. Båda barnen är födda i Qatar och har en rejäl ”blandning” i blodet, med en svensk pappa och en mamma från Uruguay och så bor de i ett arabland.

– Flickorna är trespråkiga och hanterar svenska, spanska och engelska. Dessutom lär de sig lite arabiska i skolan.

För den idrottsintresserade Erik var det helt perfekt att bosätta sig i Doha och hoppa på jobbet som spanskalärare.

–  Jag har haft turen  att kunna fortsätta med mitt sportande i Qatar, trots barn, jobb och fru, konstaterar har glatt.

Erik älskar tennis och det finns alla möjligheter att fortsätta med den ädla racketsporten.

– Här finns en stor och väldigt aktiv tennisgrupp och ganska många tennisbanor, vilket gör att jag kan spela 3-4 gånger i veckan och även delta i många lokala tävlingar.

Här ser vi Erik i en pool tillsammans med en av sina döttrar, samt förre stavhopperskan, ryska världsstjärnan Isinbajeva, till vänster, och hon som kämpade hårt med systrarna Kallurs: Sally Pearson. Erik har en sällsynt ”förmåga” att träffa på kändisar. Foto. PRIVAT

När vi under helgen var i kontakt med Erik, så laddade han för en final i en tennisturnering.

– Jag lyckades vinna finalen i supertiebreak, det i 36-gradig värme och med lite luftfuktighet på det.

– Jag biter ihop och kör tennis utomhus, fast det är lite för varmt.

Trots värmen trivs familjen Helin väldigt bra i Qatar, annars hade de väl inte heller stannat i närmare 15 år, som det nu är på väg mot.

– Vi trivs väldigt bra och då pratar jag om våra jobb, barnens skola, socialt umgänge och övriga aktiviteter, poängterar han.

– Men det finns många saker vi stör oss på här, som till exempel arbetssituationen för många av de hundratusentals människor som kommer hit, mestadels från Nepal, Indien, Afrika och så vidare.

– Där finns det otroligt mycket att förbättra, konstaterar Erik.

Erik med frun Silvia. Foto. PRIVAT

Det finns väldigt många nationaliteter i Qatar, men de håller sig oftast vid ”sin kant” och beblandar sig inte med övriga.

– Människor lever i sina bubblor, beroende på sin nationalitet. Vi har under alla dessa år aldrig skapat någon som helst vänskap med en qatariskt familj och det beror nog på att de i grund och botten känner sig invaderade, vilket gör att de håller sig till sitt och och sina.

I jobbet går det dock bra med qatarier, där de i skolan socialiserar och studerar. De är villiga att lära sig engelska och till och med spanska, men inte svenska, konstaterar Erik.

Trots en hel del problem (vilket land har inte det), så trivs familjen Helin i Qatar och inte minst den idrottsälskande Erik.

– Det som är bra är att i Doha kommer det roliga idrottstävlingar. Jag har sett golf, pingis, handboll, tennis, friidrott, ultralöpning, squash, fotboll och landsvägscykel på den absolut  högsta nivån.

–  Det som gör det ännu lite bättre är att Doha är litet och intresset generellt rätt svagt, vilket gör att man kommer nära utövarna.

Erik fortsätter berätta:

– Jag har till exempel suttit och pratat pingis med Jörgen Persson, skjutsat golfcaddien Fanny Sunesson till flygplatsen, fått en tennisväska av David Ferrer (spanjor och en av världens främsta grusspelare) och gått och kollat på golf med svenska handbollslandslaget.

Här kämpas det om medaljer på VM-stadion i Doha. Foto. ERIK HELIN

Även Bengt Skött fröjdar sig med idrottseliten, men på kanske ett annat sätt.

– Det har så här långt blivit sex guld under årets bevakningsuppdrag och hela elva medaljer. Cheferna får gärna sända mig till skridskopolo i östra Syldavien, så ska vi nog få till ett par medaljer där också, innan 2019 är slut, skojar Bengt på sin Facebooksida.

Skött som har sin pappa Einar kvar i Orsa och som han försöker hälsa på så mycket han kan, mellan sina uppdrag ute i världen. Tyvärr gick mamma bort för några år sedan.

– Jag är till Orsa en gång var tredje, fjärde månad. Nästa gång jag besöker Höglunda (föräldrahemmet) är i slutet av oktober, början av november, berättar den välkända radiorösten.

Erik Helin och hans familj lär stanna i oljelandet ett tag till.

– Vi har lärt oss att bo i Qatar. Till en början var det svårt med trafiken, att bo på en arbetsplats, vilket vi förresten gör nu också, och svårt att förstå kulturen.

– Men nu känner vi oss bekväma med i princip allt och trivs bra, poängterar Erik Helin.

Erik som nästa sommar är ute efter sin första titel i Orsamästerskapen i tennis.

Två år i rad har han fått stryk i finalen mot Niklas Sticko.

– Han ska få, lovar den i Qatar boende Erik Helin.

Vi kan lägga till att Erik spelade semifinal i en turnering i Doha torsdag kväll (10/10) och förlorade den med 2-6, 6-7 mot en kille som spelar Davis Cup (VM-för landslag) för Qatar.

– Vi höll på i två timmar, så nu är jag helt slut, hälsar Erik från ett som vanligt stekande Doha.

Bilden längst upp. Erik Helin och Bengt Skött träffades i Doha. Foto. PRIVAT

Friidrotts-VM i Doha har fått kritik bland annat för att publikintresset var svalt, men här är i alla fall stadion välfylld. Foto. ERIK HELIN

Erik Helin drar en backhand från singelfinalen i Orsamästerskapen som avgjordes i juli på Orsa TK:s banor vid campingen. Qatar-Erik förlorade för andra året i rad finalen mot kompisen Niklas Sticko. Hemma i Doha vann han i helgen (5/10 spelades finalen) en turnering i 36-gradig hetta och torsdag kväll (10/10) förlorade han i semifinal i en annan turnering mot en spelare som är med i Qatars Davis Cup-lag. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360