Den här duon ska bidra med många mål

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Den ene var på try out med Mora IK i fjol.

Den andre återvänder till Orsa IK för att bli den måltjuv han var tidigare.

Dessa två är Oskar Olsson och Jakob Hård af Segerstad.

Båda två nyförvärv från Malungs IF.

De båda forwardsspelarna representerade division 1-laget den gångna säsongen och båda fanns på isen i motståndarlaget när Orsa IK bortabesegrade Malung (3-2) i kvalserien.

Det var det sista som hände för de båda lagen, sedan avbröts kvalet till ettan av känd anledning.

Nu har både Oskar och Jakob valt att vara med i Orsa IK:s jakt att bli ett division 1-lag.

– Orsa visade redan förra säsongen att man var på gång. Vi vet ju vad OIK har för mål och det ska bli kul att vara med på den resan, säger Oskar.

Den som lockat hit de båda spelarna är coachen/sportchefen Linkan Lindkvist.

– Jag är superglad att två lirare av den här kalibern vill spela för oss. I Oskar får vi en väldigt spelskicklig kille och bara det att han var med på Mora IK:s try out i höstas säger en hel del vilken kapacitet som Oskar har, poängterar Lindkvist.

Från att ha stått på gränsen till att få ett A-lagskontrakt med moderklubben, hamnade Oskar först i division 1-laget Malungs IF och nu i division 2.

Kanske inte den vägen man som 23-årig hockeyspelare vill ta.

– Mora plockar ju spelare från division 1 och i stället för att vara i andra klubbar i ettan, så är det väl bättre att spela i Orsa, då är det ju inte så långt för MIK:s ledare att åka och kika på spelare. Har Orsa ett lag i ettan, kan det hjälpa dem uppåt i karriären, det är så vi får motivera spelare att komma hit.

Oskar är son till en tidigare ”trollgubbe” i Mora IK; Andreas Olsson. Och lik sin far är Oskar högerskytt.

– Vi hade två högerskyttar i laget i kvalet, men ingen av dem blir kvar så det är perfekt att vi får in en rightare. Vi har ju inga i laget annars.

Oskar välkomnar att inte behöva sitta och pendla i bil så länge.

– Jag har varit runt i olika klubbar och vill hitta en trygghet. Jag är ju från Mora, jag bor där och är trött på att åka bil till träningarna. I Malung blev det ett par timmar i bil varje träning, till Orsa tar det cirka en kvart.

I Malung svarade Olsson för 22 (9+13) poäng på 33 matcher och han sticker inte under stol med att han kommit till OIK för att vara en poängspelare.

– Jag kommer från en högre serie och det är ingen hemlighet att jag vill bidra med fart och även kunna producera framåt, säger han.

– Det här är en sniper, fyller också Lindkvist i om Olsson.

Jakob Hård af Segerstad är Lidingökillen som flyttade med hela sin familj till Mora och gick hockeygymnasiet där. Han varvade med spel både i Mora och Orsas juniorlag.

2017/18 spelade han i Orsa IK:s A-lag i trean, som var nära att ta steget upp i tvåan. I kvalet noterade Hård af Segerstad elva (5+6) poäng på sex matcher, men det hjälpte inte, OIK förblev ett division 3-lag.

– Jag blev så besviken när vi inte tog steget upp och det var därför jag bytte klubb. Jag ville prova på spel högre upp, hade vi gått upp så kanske jag hade stannat.

Jakob hamnade i Malungs IF, men efter två säsonger med spel i division 1, är han tillbaka i Orsa IK.

– Han gjorde mycket poäng i Orsa, men fick en mer defensiv roll i Malung. Men vi vill att han ska kunna producera, vi ska försöka få fram hans offensiva kvalitéer igen, hoppas Lindkvist.

Vilket också är Jakobs förhoppning, inte minst med tanke på att han under sina två säsonger i Malung bara noterades för tre mål.

– Jag var väl lite av en målgörare i Orsa, men i Malung blev jag mer en defensiv spelare. Jag är väl allround, men vill vara en mer offensiv spelare än jag varit de här åren i Malung.

– Det ska bli väldigt kul att komma tillbaka och Orsa verkar få ett riktigt bra lag, säger den återvändande 22-årige forwarden.

Vi kan tillägga att de två högerskyttar som Lindkvist nämner här ovan är Joakim Jackson, som efter lånet i kvalet återvänder till Falu IF samt att lånet från Hofors, backen Sebastian Ahl, tackat nej till fortsatt spel i Orsa.

OIK har har nu två målvakter, fem backar och nio forwards under kontrakt.

Lindkvist berättar att det jobbas hårt för att få till en förlängning med Sonny Karlsson, men att det inte är klart än.

– Vi hoppas på Sonny. Sedan ska vi lyfta upp en till två eller max tre juniorer i A-laget. När det gäller nyförvärv så har vi en till på gång nu, avslöjar Lindkvist.

– Framför allt vill vi ha in backar, men jag känner ingen panik, det kan komma någon under säsongen också. Vi fick ju in Kevin Jågas Hansson och Sonny Karlsson mitt under säsongen.

– Det ser jättebra ut, vi ska ha ett bra lag när serien drar igång, lovar Linkan Lindkvist.

Bilden. Jakob Hård af Segerstad och Oskar Olsson förväntas bli poängmakare i Orsa IK i vinter, inte minst med tanke på att de kommer från en högre division. Foto. ERIK FÄRNSTRÖM

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360