”Den här lösningen var mitt drömscenario”

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Förra säsongen hade Linkan Lindkvist själv huvudansvaret i Orsa IK.

Kommande säsong tar Jonas Westerling över ansvaret för träningarna.

När det gäller laguttagningen är det fortsatt Lindkvist som har sista ordet.

– Det är just den här lösningen som jag önskade mig, kommenterar OIK-coachen.

Linkan Lindkvist tog över Orsa IK inför säsongen 2018/19. Då låg laget i trean.

Ett och ett halvt år senare kvalade OIK till division 1, men kvalspelet fick ett abrupt slut nära coronapandemin slog till. Kvalserien avbröts efter att Orsa IK inlett med två raka segrar.

Man fick aldrig chansen att ta steget upp, men kommande säsong är målet att på nytt nå kvalserien.

– Förra säsongen hade vi en blygsammare målsättning utåt sett. Men nu hymlar vi inte, vi ska till kvalserien, jag ser inget annat, säger Linkan Lindkvist bestämt.

Och det är med Lindkvist vid rodret igen. Men nu är han inte ensam styrman, nu får han Jonas Westerling vid sin sida. MIK-ikonen som den gångna säsongen blev ett rejält tillskott på isen och som i höst ska ta ett större ansvar genom att sköta isträningarna.

– Det här är en bra lösning. Känns jätteskönt för mig att Jonas sköter isträningarna, så coachar jag och tar ut laget till matcherna.

Jonas Westerling kommer att få ett större ansvar i Orsa IK kommande säsong, även fast han var en informell ledare även under sin första säsong som spelare i OIK. Här tar ”Wesslan” ett snack med domaren i en av vårens matcher. Bredvid Westerling ser vi Sonny Karlsson (25) och Jonas Westman (10). Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Som vi skrev i artikeln tidigare under veckan, när vi presenterade Westerling som spelande tränare, så kan man säga att det blir delat ledarskap, men med olika uppgifter.

– Jonas kör isträningarna och lägger upp spelsystem. Självklart kommer vi att bolla idéer med varandra, men när det gäller laguttagningen, så är det jag som har sista ordet.

Att ”Wesslan” tar hand om själva isträningen är bara positivt, menar Lindkvist.

– Jag är mer intresserad av coachning, så det blir perfekt. Att Jonas skulle ta hand om isträningen var mitt drömscenario och efter två säsonger kan det vara bra för killarna att höra en ny röst.

Orsa IK hoppas få behålla Kevin Jågas Hansson, Orsakillen som återvände till moderklubben mitt under den gångna säsongen och kom in som en frisk fläkt. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

– Sedan funkar jag och Jonas väldigt bra ihop och den här lösningen var ju också mitt förslag, så jag kan inte vara annat än nöjd, poängterar Lindkvist.

Sedan är det inte något nytt att duon Westerling/Lindkvist samarbetar.

– Jonas hjälpte mig mycket redan förra säsongen, inte minst i powerplay där han är väldigt duktig, så vi har sedan tidigare en bra dialog.

På måndag (11/5) drar barmarksträningen igång och senast dagen innan vill OIK ha svar från spelarna om de inte tänkt sig en fortsättning i klubben.

Lindkvist säger som ordförande Dennis Färnström att hittills så är det bara Markus Tomt som sagt att han ska lägga skridskorna på hyllan.

– Men någonstans tror jag ändå att Markus kommer att spela. Han är väldigt viktig för vårt lag och jag har stora förhoppningar att han ändrar sig.

Ordförande Färnström nämnde att det fanns frågetecken för Kevin Jågas Hansson och Sonny Karlsson.

Sonny Karlsson är ett frågetecken om han blir kvar i Orsa IK, men Linkan Lindkvist hoppas det och poängterar att klubben jobbar hårt för att så ska bli fallet. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

– Det finns vissa saker att lösa där, men vi jobbar hårt för att de ska bli kvar och jag tror det ska lösa sig, kommenterar Linkan duon som mitt under den gångna säsongen anslöt till Orsa IK från division 1-lagen Köping respektive Malung.

OIK-truppen var tunn under hösten och trots stora skadebekymmer, klarade sig nykomlingen sig sensationellt bra. Till hösten hoppas Lindkvist kunna ha en bredare trupp att jobba med.

– Det jag kan säga är att vi har några nyförvärv som vi jobbar på, sedan får vi se vad det blir av det hela.

Förutom ”några nyförvärv” hoppas alltså Orsa IK behålla i stort sett hela truppen som gjorde sådan succé och som nykomling i Hockeytvåan tog sig ända till kvalserien mot division 1.

Där blev det dock en övermäktig motståndare i corona som satte stopp för det rödvita lagets framfart att gå hela vägen.

– Vi ska spela kvalserien nästa vår också, det är målsättningen och inget vi hymlar om, understryker OIK-coachen Lindkvist.

Vi ska tillägga att förre Orsaspelaren Erik Färnström blir ny i tränarstaben, som assisterande, men det berättade vi om redan i artikeln som publicerades tidigare under veckan.

Bilden längst upp. Det är så här Linkan Lindkvist trivs allra bäst, med att coacha sina killar. Så blir det också kommande säsong medan Lindkvist får hjälp med isträningen av Jonas Westerling, som ansvarar för den biten plus Erik Färnström som blir assisterande. Arkivfoto. RASMUS FORSSTRÖM

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360