Den röda segermaskinen fick efterlängtad revansch

Jörgen Wåger Sport

Det var inte bara seriefinal i Orsa ishall under fredagskvällen.

Det var ett hemmalag som var ute efter revansch för säsongens enda förlust i trean.

Dessutom var det en förmatch inför stundande kval.

Och den suveräne serieledaren fick sin revansch när OIK besegrade Häradsbygden med 5-2.

– Det var viktigt att vi fick visa att vi är seriens bästa lag, framför allt efter skitmatchen vi gjorde när vi förlorade mot dem, sa nöjde tränaren Linkan Lindkvist.

Det här var tabellettans totalt 17:e seger samt sjunde raka trepoängaren.

Men OIK fick slita för segern. Efter första 20 stod det 0-2 på resultattavlan, men hemmalaget kom tillbaka och kvitterade i mittperioden genom mål av Daniel Karlsson och Anton Melin.

– Jag tyckte vi tog tag i matchen direkt, men så fick de mål och då gick vi ner oss. Sista tio av första perioden var inte bra, men annars är det vår match, menade Linkan.

Målmässigt var det jämnt och i tredje stod sig 2-2 i en kvart.

– Jag tycker vi är mycket bättre än Häradsbygden. Men de kör med ”gåhockey” och sedan slänger de iväg chanspuckar. Vi är inte riktigt van att möta sånt motstånd, så det är ett lurigt lag att möta.

När Orsa fick chansen i numerärt överläge, satte Timmy Hammargård 3-2 och med fem minuter kvar ledde OIK för första gången matchen.

Häradsbygden fick en gyllene chans att kvittera när Alexander Nissas drog på sig en tvåa för tripping med fyra minuter kvar. I slutet av den utvisningen plockade gästerna målvakten i ett sista desperat försök att få med sig poäng än en gång från Orsa ishall.

Men i stället satte Mattias Holmin 4-2 i den tomma kassen med lite drygt två minuter kvar och även Mattias Persson hann sätta en puck i det tomma målet och spika slutresultatet 5-2.

Mattias Holmin satte 4-2 i tom kasse i slutet av matchen. Foto: JÖRGEN WÅGER

En skön revansch, förstås, för förlusten förra gången Häradsbygden gästade. Den 23 november vann HSS med 6-3, men under fredagskvällen tog Orsa andra segern i lagens interna möten.

– Väldigt viktigt att visa inför kvalet vart skåpet ska stå, konstaterade nöjde Orsacoachen.

Det är med största sannolikhet just Häradsbygden, som vi nämnt förut, som följer Orsa till kvalet mot division 2, där man i första rundan ställs mot de två främsta lagen i Gestriketrean.

De två främsta från den serien (möts hemma och borta) får sedan spela kval mot de två sämsta division 2-lagen. De två främsta i den miniserien spelar nästa säsong i division 2.

Det har sedan försäsongen drog igång varit Orsa IK:s uttalade mål att gå upp en division. OIK har också värvat för att få ihop ett så slagkraftigt lag som möjligt när kvalet drar igång den 13 februari. Sedan tidigare är det klart att Joakim Jackson (nu i Kvarnsveden) återvänder för att hjälpa moderklubben uppåt i seriesystemet, plus ytterligare en spelare som ska presenteras nästa vecka.

Däremot fick Orsa IK nej från förre Moraspelaren och tidigare svenske mästaren med HV 71, Eric Johansson. 37-årige Eric, som är född i Kanada, är ungdomstränare i Mora IK, men var aktiv i en liga ute i Europa så sent som i fjol. Johansson sköt för övrigt SM-guldet till HV 71 för elva år sedan och skulle bli en drömvärvning för Orsa IK.

– Men tyvärr tackade han nej, så det var synd. Men vi har fler krokar ute, vi får se om vi får napp.

Lucas Salo, en av tre duktiga från J18, som fick lira seriefinalen med A-laget. Foto: JÖRGEN WÅGER

Orsa har dragits med sjukdomar den senaste tiden och haft svårt att få ihop fullt lag. Mot Häradsbygden fanns tre J18-spelare med som Linkan öste beröm över: Emil Olsson, Markus Hyttgård-Lindberg samt Lucas Salo.

– Vi satte ihop J18-trion inför andra perioden och det var faktiskt de som fick igång oss.

– De gick ut direkt och gjorde ett kanonbyte. Det visar vilken bra återväxt vi har i klubben. Synd bara att Emil åkte på en lårkaka.

Vi kan nämna att såväl Hyttgård-Lindberg som Olsson noterade en varsin assist.

I övrigt ville Lindkvist plussa för backen Robin Gren, nyförvärvet från division 1-laget Surahammar, samt Markus Tomt. Det blev inga mål för treans suveräne poängligaledare, men två assist blev det på kontot. Men framför allt var det hårt jobb som OIK:s lagkapten visade upp.

– Markus gick verkligen i bräschen och visade vilken ledare han är, jobbade stenhårt både framåt och bakåt, berömde Linkan Lindkvist.

För Orsas del återstår nu bara tre matcher. Kommande fredag väntar nästjumbon IFK Ore i Furudal. Därefter Björbo hemma och avslutar sedan mot Vansbro borta 8 februari.

Avslutar suveräne serieledaren med tre segrar, så gör OIK som man inledde seriespelet – med tio raka segrar.

Bilden längst upp. Anton Melin bryter in framför Häradsbygdens målvakt, men inget mål den gången för målfarlige Melin. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dalatrean

Orsa IK-Häradsbygdens SS

5-2 (0-2, 2-0, 3-0)

Orsas mål: 1-2 Daniel Karlsson, 2-2 Anton Melin, 3-2 Timmy Hammargård, 4-2 Mattias Holmin, mål i öppen kasse, 5-2 Mattias Persson, mål i öppen kasse.

Skott: 38-32 (8-5, 13-14, 17-13).

Utvisningar, OIK: 1×2. HSS: 2×2.

Domare: Per-Erik Andersson.

Publik:  99.

Orsa trycker här på mot Häradsbygden i den första perioden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alexander Nissas delar här ut en tryckare. Foto: JÖRGEN WÅGER

En av de tre duktiga ”gallerspelarna” från J18. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Persson spikade resultatet till 5-2 i tom kasse. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt visade vilken ledare han är i seriefinalen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Robin Gren med division 1-rutin från den här säsongen var mycket duktig. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alexander Nissas hade poängfest förra matchen med 3 mål och 3 assist, men gick poänglös av isen denna afton. Foto: JÖRGEN WÅGER

Målvakten Tim Nilsson och Daniel Karlsson har läget under kontroll. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Hyttgård-Lindberg (12) var inlånad från J18 och gjorde bra ifrån sig. Foto: JÖRGEN WÅGER

Tim Nilsson fick släppa två puckar bakom sig i första perioden, men höll sedan tätt och stoppade totalt 30 skott. Foto: JÖRGEN WÅGER

Timmy Hammargård. Foto: JÖRGEN WÅGER

Tim Nilsson stöter bort pucken. Foto: JÖRGEN WÅGER

Erik Lundgård med pucken. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alexander Nissas gör allt för att skymma Häradsbygdens målvakt. Foto: JÖRGEN WÅGER

Anton Melin har liksom många i laget dragits med sjukdom, men gjorde comeback i seriefinalen, som Orsa vann med 5-2 och fick revansch för förlusten i november. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360