”Det är nu vi ska vara som bäst”

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

I tisdags säkrade Orsa IK en plats i kvalet mot division 1.

I kvällens match mot Valbo spelar succénykomlingen för andraplatsen i serien.

– Det är nu det roliga börjar och vi ska vara som bäst.

Det säger Orsatränaren Linkan Lindkvist. Det hade kunnat bli en riktigt nervkittlande sista omgång fredagen den 21 februari, då tabelltrean Orsa IK tar emot Valbo.

Det om OIK förlorat tisdagens match, då hade Skedvi/Säter fortfarande haft chansen att sno tredjeplatsen. Men Orsa gjorde processen kort mot Alfta, körde över Hälsingelaget med 8-0 och blev definitivt klart för play off mot ettan.

Vi kan tillägga att fyra av målen gjordes av nyförvärvet, hemvändande Joakim Jackson som blev klar för moderklubben i lördags. 28-åringen visade verkligen vilken sniper han är och kan bli oerhört viktig i kvalspelet.

Kvällens match mot Valbo saknar inte betydelse. Tvärtom, den kan visa sig bli väldigt viktig.

– Vi går för vinst, det gör vi förstås i alla matcher, men vi måste vinna under ordinarie tid för att ta oss förbi Valbo, konstaterar Lindkvist.

OIK är två poäng efter Valbo, men en fördel är att hemmalaget har allt i egna händer och inte behöver förlita sig på att något annat lag ska besegra Valbo.

Och varför är det så viktigt att komma tvåa i serien? Jo, därför att det andraplacerade laget i Hockeytvåan A möter lag tre i B-serien i bäst av tre matcher. Och det lag som blir tvåa får vid en eventuell tredje och avgörande match hemmaplansfördel, därför kan som sagt en andraplats i serien vara enormt viktig.

B-serien är mer oviss och där är det ännu inte klart vilka lag som blir två och trea. Klart är att IFK Munkfors är lika överlägset i B, som Hallstahammar är i Orsas serie. Hallstahammar står på 81 poäng medan värmländska Munkfors har tagit en poäng mer inför den 33:e och sista omgången.

Dessa båda lag är klara för kvalserien mot division 1. Likaså Surahammar och Malung, som tvingas till negativt kval.

Sedan är det två platser till som ska fyllas upp och det är dessa platser de båda tvåorna och treorna gör upp om i ett play off-spel.

– Vi siktar såklart på att ta oss till kvalserien, det vore dumt att inte ha den målsättningen, konstaterar OIK-coachen.

I A-serien är det alltså klart att kvällens motståndare i Orsas ishall, blir de två lagen som spelar förkval eller om vi ska kalla det play off.

I B-serien är det tre lag som kämpar om två platser. Bäst utgångsläge har HC Flyers med 55 poäng. Trea inför fredagskvällens matcher är Kils AIK med 54. Under kvalstrecket har vi Åmåls SK, en poäng bakom Kil, men med chans att ta sig förbi båda de två lagen som ligger på kvalplats.

Linkan Lindkvist, här till höger, ser fram emot kvalspelet men i kväll avslutas serien hemma mot Valbo. Seger där under ordinarie tid och Orsa IK slutar på andra plats under sin comebacksäsong i tvåan och har dessutom chans att ta steget upp ytterligare en division. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

– Det är ingen idé att spekulera i vilket av lagen vi får möta, vi får reda på vilket det blir efter matchen i kväll.

Klart är att de två lag som blir trea i respektive serie får börja hemma nu på onsdag (26/2).

Match två spelas nästa lördag (29/2), där tvåorna har hemmamatch och skulle det bli en tredje och avgörande match, spelas den redan dagen efter, på självaste Vasaloppssöndagen alltså, med tvåorna i respektive serie som hemmalag.

Linkan Lindkvist ser fram emot kvalspelet med tillförsikt.

– Det är nu det börjar bli riktigt roligt. Jag älskar såna här matcher och jag hoppas hela laget gör det.

Under hela säsongen har laget dragits med skador och sjukdom och det har många gånger varit lite folk på träningarna.

– Men på sistone har vi haft bra träningar och mycket folk. Formen är allt stigande, det såg man inte minst i senaste matchen (8-0 mot Alfta), men även matchen innan var bra, trots att vi förlorade.

Den sistnämnda matchen var bortaförlusten (5-6) mot seriesuveränen Hallstahammar.

Det har helt klart ljusnat på skadefronten, men man får aldrig vara helt nöjd, kan OIK-tränaren konstatera. Lindkvist har haft lite tunt på backsidan och fick precis innan transferfönstret stängdes klart med Sebastian Ahl, Hofors 25-årige back som faktiskt har rötter i Orsa.

Men han åkte på en oturlig knäskada redan i sin första match i OIK-tröjan, borta mot Alfta i tisdags.

– Sebastian hann inte ens spela en period, men det han visade såg riktigt bra ut. Det är fruktansvärt tråkigt det som hände.

Lindkvist har räknat bort Ahl i matchen mot Valbo, men även om OIK skulle ta sig till kvalserien är det högst osäkert om Ahl kan vara med mer än den knappa period som han spelade i tisdags.

– Det är främre korsbandet som är skadat, så det ser inget vidare ut. Det finns specialskydd för såna här skador, men jag vet inte om han kan spela med det. Det enda jag vet säkert är att han inte blir med i kväll.

Orsasajten fick kontakt med Sebastian fredag eftermiddag och så här kommenterar han sin skada och hur han ser på säsongen som är kvar.

– Får jag fram ett knäskydd, så kommer jag att testa att köra, jag stänger inga dörrar än.

Så det finns ett hopp där från huvudpersonen själv, men Valbomatchen misar Ahl, som sagt.

Även Gustav Olsson har kastat in handduken i kväll. Klubbens lovande 17-årige back lirade med J18-laget torsdag kväll och fick känningar i halsen efter den matchen.

Men i och med att Erik Gezelius de senaste matcherna flyttats ner från forward till back, så får Lindkvist ihop tre backpar plus 13 forwards.

Lagkaptenen Markus Tomt missade matchen i tisdags, men är tillbaka mot Valbo.

Med OIK-ögon ser det ändå som sagt väldigt lovande ut, med tanke på all skade- och sjukdomsfrånvaro som Hockeytvåans succénykomling haft under säsongen.

Så med tanke på alla problem, måste det anses väldigt överraskande att Orsa IK ändå har chansen att faktiskt nå division 1.

– Vi har haft bra träningar, vi börjar toppa formen, så det känns bra. Det är nu det riktigt roliga börjar och det är nu vi ska vara som bäst, avslutar Lindkvist.

Bilden längst upp. Sebastian Ahl, som här trycker till Mattias Mårten i mötet mellan Orsa-Hofors i november, värvades i sista stund till OIK, men hann inte ens spela en period innan olyckan var framme. Ahl är knäskadad, missar matchen mot Valbo, och det är högst osäkert om nyförvärvet från Hofors kan spelat något mer över huvud taget, även om OIK skulle nå kvalserien. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin