Digers BK bjöd på sju rekordsnabba

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Målglada Digers BK fortsätter bjuda hemmapubliken målkalas i fyran.

Malungs IBK hade inte mycket att sätta emot i söndagens möte.

4-0 efter fyra minuter blev till slut rena handbollssiffrorna; 16-10.

Publiken han knappt bänka sig innan första bollen låg i nät. Målskytt var Digers verkliga sniper; Alexander Johansson. Det redan efter elva sekunder.

Innan ens minuten spelats stod det 2-0 och ett par minuter senare 4-0. Målskyttar; Leo Olsen, Stefan Sund och Joakim Norlin.

Och innan ens tio minuter spelats av matchen hade Digers gått fram till hela 7-0. Är det något slags rekord, klubbrekord åtminstone, att skaffa sig en så stor ledning på så kort speltid?

– Vi har gjort många mål och vunnit stort förr, men en sån här bra start som vi fick i dag, det har jag inte varit med om tidigare, konstaterade tvåmålsskytten Sonny Johansson.

Sonny Johansson glad att vara tillbaka efter handskadan och glad här över sitt mål fram till 14-9. Foto. JÖRGEN WÅGER

En klyscha när ett lag börjar mindre bra är att ”spelarna satt kvar i bussen”.

I det här fallet måste väl Malungsbussen till och med hamnat i diket.

Redan efter halva första perioden var matchen avgjord.

Det var nog den välfyllda sporthallen tämligen säker på och inte minst Digersspelarna måste ha känt det så.

Fullt naturligt.

Men Malung gav inte upp, de tog inte bara upp bussen från diket, man klev in på planen också. Med tre minuter kvar till första paus var helt plötsligt hemmalagets försprång ”bara” tre mål.

När sedan Digers drog på sig en utvisning på grund av felaktigt byte, tog Malung vara på det numerära överläget och reducerade en femte gång.

Då var det helt plötsligt match på allvar igen.

– Vad hände vid 7-0? Ja, det var väl så att det blev jagande av egna poäng i stället för att spela som ett lag, var Sonnys analys.

Digers bjöd helt enkelt in Malung i matchen igen.

Här firas Christoffer Dahlins mål som spikade resultatet till 16-10. Från vänster; Jonas Norlin (13), Jonas Sandén (76), en skymd Dahlin, Sebastian Thorslund och Leo Olsen (72). Foto. JÖRGEN WÅGER

– Men det blev aldrig någon panik i båset. Vi sa helt enkelt att vi måste ta tag i det hela igen, göra det vi ska i stället för enmansinnebandy som det blev ett tag.

Gästerna fick bara känna att de hade häng i mindre än två minuter. Då var det Digers tur att utnyttja ett powerplay genom nyblivne pappan, nyförvärvet från Våmhus, Jonas Sandén.

Sandén gjorde ytterligare ett mål och däremellan Alexander Johansson och det gjorde att hemmalaget på nytt fick ett betryggande avstånd fram till 10-6.

– Men den riktiga vändningen kom när vi hade en kille utvisad, då fick vi tillbaka självförtroendet, menade Sonny.

Från utvisningsbåset fick Stefan Sund se Alexander Johansson och den nya lagkamraten Glenn Guth, nyförvärvet från Älvdalen, som nu gjorde sin första match med Orsa sporthall som hemmaplan, göra 11-6 och 12-6.

Guth som i fjol var poängkung i IFK Våmhus i femman, blev Digers bäste poängplockare mot Malung med sina två mål och tre assist. Kedjekamraten Alexander Johansson målbäst med tre fullträffar samt en assist.

Emil Larsson på språng. Stefan Sund i bakgrunden. Foto. JÖRGEN WÅGER

Målen fortsatte sedan att ramla in med jämna mellanrum, men närmare än fyra måls skillnad kom inte Malung och slutsiffrorna skrevs till lite smått osannolika 16-10.

När serien startade om förra helgen hade Digers flera spelare borta på grund av skada. Ett par av dem var tillbaka; Jonas Norlin, även han målskytt, och Sonny Johansson.

Sonny som i sista matchen före jul, i förlusten mot Enviken, åkte på en tackling så att han for in i väggen. En tackling som tog så illa att han tvingades gipsa handen.

– Det var en närkamp bakom mål, jag fick en tryckare och tog emot mig med handen på väggen.

Det här hände alldeles i början av matchen.

– Jag fortsatte spela i ungefär en kvart, men när jag knappt fick fram en passning så klev jag av.

Christoffer Dahlin, lite skymd här, trycker in 16-10. Ni ser väl bollen i nätmaskorna? Foto. JÖRGEN WÅGER

En röntgen visade att det var en spricka i handen.

– Det gjorde väl ont, men jag hade hoppats på att det var en kraftig stukning.

Men så var inte fallet och det blev fyra veckor i gips. Sonny missade förra helgens omstart efter juluppehållet, men var tillbaka mot Malung.

– Handen är lite stel, men det funkade.

Det fungerade så pass bra att han noterade två mål, båda i powerplay.

Glenn Guth gjorde hemmapremiär för sitt nya lag och blev poängbäst i Digers med två mål och tre assist. Här tar Våmhuskillen en svängom med ett par Malungsspelare. Foto. JÖRGEN WÅGER

IBF Falun, som toppat serien, var spelledigt i helgen, vilket gjorde att Digers nu är ny tabelletta.

– Målet är att ligga kvar i toppen och ta steget upp i trean.

Nästa steg för nykomlingen från Orsa att avancera ytterligare uppåt i seriesystemet är kommande lördag (25/1), då Digers ställs mot nästjumbon Insjön på bortaplan.

– Insjön har ju ett lag i tvåan och kan plocka med spelare därifrån, så det kan bli tufft, varnade den tidigare gipsade tvåmålsskytten Sonny Karlsson.

Bilden längst upp. Ser ni bollen högt upp till vänster? Det gör inte Malungsmålvakten, men Glenn Guth har full fokus och halvsekunden senare har han tryckt in 15-10 för Digers. Foto. JÖRGEN WÅGER

Division 4 herrar, Dalarna/Gästrikland

Digers BK-Malungs IBK

16-10 (7-4, 5-2, 4-4)

Digers mål: 1-0 Alexander Johansson, 2-0 Joakim Norlin (Leo Olsen), 3-0 Leo Olsen (Glenn Guth), 4-0 Stefan Sund (Emil Larsson), 5-0 Sonny Johansson (Glenn Guth), 6-0 Christoffer Dahlin, 7-0 Manne Sörlin (Stefan Sund), 8-5 Jonas Sandén (Christoffer Dahlin), 9-5 Alexander Johansson (Henke Eklund), 10-6 Jonas Sandén (Jonas Norlin), 11-6 Alexander Johansson, 12-6 Glenn Guth, 13-7 Joel Jackson (Glenn Guth), 14-9 Sonny Johansson (Henke Eklund), 15-10 Glenn Guth (Alexander Johansson), 16-10 Christoffer Dahlin (Jonas Norlin).

Utvisningar, DBK: 2×2. MIBK: 5×2.

Domare: Peter Wallin och Terje Severinsson.

Publik: 100.

Alexander Johansson visade som vanligt upp ett rappt skott. Det gav utdelning i form av tre mål, plus att han även noterade en assist. Foto. JÖRGEN WÅGER

Digers BK har fått in två nyförvärv efter jul. Förutom Glenn Guth, så är Henrik Eklund, här med bollen, ny i Orsalaget som nu toppar fyran. Foto. JÖRGEN WÅGER

Så här glad blev Christoffer Dahlin (87) efter sitt mål fram till 16-10. Närmast att gratulera är Jonas Norlin (13) och Jonas Sandén. Foto. JÖRGEN WÅGER

Manne Sörlin trampar på. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin