Digers BK tappar två av lagets talanger

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Simon Blomqvist var nyligen uttagen i dalalaget som ende Digersspelare i SM för distriktslag.

Nu lämnar den spelskicklige 17-åringen Orsaklubben för spel i Kais Mora.

Lämnar gör också Hannes Matz. Målvakten kommer att spela för IBF Borlänge.

Det är två starka kort som tränaren Mattias Holmström tappar i Orsalagets jakt på division 4.

Digers har de senaste åren spelat i trean, men valde inför den här säsongen att ta steget ner i division 5. Allt för att kunna skola in föreningens unga killar i A-laget.

Nu tappar man två av dem. Simon har genom sin spelskicklighet tillhört topparna i ett ungdomligt Digers, men det har också bidragit till att göra Blomqvist attraktiv för andra lag. Nu är det grannklubben Kais Mora som framöver får dra nytta av Orsagrabben.

– Kais tränare har velat ha över mig en tid och jag känner själv att jag inte utvecklas så mycket mer i Digers, så då valde jag att byta till Kais och spela i klubbens division 3-lag och förhoppningsvis även i juniorallsvenskan (JAS), motiverar Simon flytten.

Blomqvist byter till grannföreningen, medan Hannes Matz gör en något längre resa. Den 17-årige målvakten kommer framöver att representera IBF Borlänge.

– Tanken var att jag skulle gå i skolan i Borlänge, men det blir inte så. Jag vill kunna utvecklas ännu mer och det kommer jag förmodligen att göra i Borlänge.

IBF Borlänge har ett lag i division 4, där man ligger sist, samt ett lag i tvåan.

– Det är tänkt att jag ska spela i division 2 och då gäller det att jag håller i och har en bra nivå på träningarna. Om jag får spela i JAS, så är det ett extra plus, det hade varit kul att spela med där.

Hannes Matz blickar uppåt i seriesystemet och 17-åringen ska framöver vakta kassen för IBF Borlänge i division 2. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Hannes kommer fortsätta studera i Mora, men de dagar som han har träning med nya laget innebär en hel del resande. Han kommer framöver bo i Rättvik hos sin far.

– Jag ska pendla mellan Rättvik och Borlänge under träningsdagarna, det är inga problem, menar Hannes.

Men det här skapar förstås problem för coachen Mattias Holmström, inte minst på målvaktssidan. Hannes Matz och Joel Bäckhem har väl i princip stått varannan match under säsongen, men enligt Holmström är målvaktsproblemet redan löst.

– Agge (August Sundquist) har lovat att ställa upp om inte Joel kan.

Dessutom har Digers en ny målvakt på gång som ska börja träna med laget: Jim Frid.

– Vi får se om han (Jim) vill stå nån match, det får framtiden utvisa, svarar Holmström på frågan om Frid är aktuell för seriespel.

Den gångna helgen var det meningen att Digers skulle ha tagit emot tabelljumbon Ludvika, men gästerna tvingades kasta in handduken och matchen skjuts på framtiden.

– De hade magsjuka i laget, förklarar Holmström den inställda matchen.

– Jag vet inte än när den ska spelas, men besked kommer troligtvis under veckan.

Medan Digers tappat två spelare, så har konkurrenten om seriesegern, IFK Våmhus, fortsatt sin målrika innebandy. I onsdags (27/1) blev det rena handbollssiffrorna hemma mot Gagnef. Våmhus hade 4-0 innan ens tio minuter spelats, men knappt sex minuter in i andra perioden stod det 6-6. Sedan gjorde tabellettan ett nytt ryck och gick fram till 11-6 på 13 minuter. När krutröken skingrats, hade Våmhus besegrat tabellfyran med 18-10.

Några dagar senare, i lördags, bombade Våmhus in 16 mål mot Sundborn. IFK har alltså öst in 34 mål bara på de två senaste matcherna och ytterligare bättrat på sin målskillnad rejält. Men Våmhus släpper sin vana trogen in många mål också, sju mot tabellåttan Sundborn, men har man flera av seriens främsta poängplockare, så har man råd att släppa 17 mål på två matcher, men ändå vinna båda stort.

Våmhus leder serien, med en match mer spelad, tre poäng före Digers samt att IFK har 23 plusmål bättre än Orsalaget.

Noterbart att Våmhus producerat 182 mål på sina 14 matcher mot Digers (13 matcher) 131, över 50 fler mål, alltså. Men då har Våmhus också släppt in fler; 95 mot Digers 67 insläppta.

Digers nästa match är nu på söndag, borta mot Gagnef, alltså samma lag som Våmhus nyligen gjorde 18 kassar på, men samtidigt släppte in 10. För Våmhus del väntar på lördag tabellfemman Nås IF i Idre Fjäll Arena.

Intressant när det gäller mötet i Mora är att det blir en match i matchen mellan femmans två främsta poänggörare. IFK Våmhus Glenn Guth toppar poängligan med sina 78 (34+44) poäng medan Nås Johan Råmbin har gjort lika många mål (34) som Guth, men ”bara” noterat 21 assist. Totalt 55 poäng för Råmbin. Det blir tufft för Nås målfarlige forward att vinna poängligan, men målligan ser ut att bli en hård kamp om förstaplatsen med 6-7 omgångar kvar att spela.

Bilden längst upp. Simon Blomqvist lämnar moderklubben Digers BK för spel i division 3 med Kais Mora och förhoppningsvis spel i juniorallsvenskan. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360