Digers BK förlorade – nu väntar helt avgörande match mot IFK Våmhus

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Digers BK hade hemma mot Borlänge IBK chans att säkra seriesegern.

Hemmalaget hade också 5-3 i början av tredje i en fullsatt Orsa sporthall.

Men när 60 minuter hade spelats lyste 5-6 på tavlan.

Det innebär att det på torsdag blir en helt avgörande match mot IFK Våmhus om vilket lag som blir seriesegrare.

– Så här kan det bli när killarna inte lyssnar, konstaterade en besviken Mattias Holmström.

Digerstränaren och hans spelare var väl medveten om förutsättningarna. Vinst mot Borlänge och IFK Våmhus skulle inte ha någon möjlighet att komma ikapp.

Nu är dock kampen om seriesegern helt öppen. Inför sista omgången toppar Orsalaget tabellen med sina 49 poäng, en poäng före jagande IFK Våmhus.

Men det var ytterst nära att Digers, trots förlusten, hade kunnat få fira seriesegern. Våmhus hade under sena lördagseftermiddagen stora problem borta mot Långshyttan.

– Vi låg under med 3-7 inför sista perioden, men vann till slut med 10-8, berättade femmans poängkung Glenn Guth.

Kanske var det möjligheten att vinna serien, som gjorde att Våmhus krämade ur det sista i tredje perioden och vann den med 7-1.

Digers fick en hjälpande hand av Stora Skedvi, som förra helgen besegrade Våmhus. Och den här helgen var det Borlänge som hjälpte Våmhus genom att bortabesegra tabellettan med 6-5.

Det trots att Digers ledde inför sista perioden med 4-3 efter att haft stora problem de två första perioderna.

– Jag vill inte se en sån här dålig period igen, sa en närstående till Alexander Johansson efter två inte alltför imponerande perioder.

Varpå lagkaptenen Johansson bara fem sekunder in i tredje satte 5-3 för hemmalaget.

Men sedan var det slut på det roliga. Bara lite drygt fyra minuter senare hade Borlänge kvitterat.

Och med mindre än fem minuter kvar tog tabellfyran ledningen och det blev också det sista målet i matchen.

Digers gick mållösa sista 19.55 och det är smått osannolikt med tanke på alla chanser hemmalaget radade upp.

Men längst bak hos gästerna svarade Patrik Brandt för en helt otrolig match och gjorde flera helt fantastiska räddningar.

En talande bild; Digers BK ett slaget lag den här gången. Jocke Norlin har precis oturligt fått en klubba rätt upp i ansiktet. Ska poängteras att Norlin reste sig och fullföljde matchen. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Efter de två första perioderna hade vi kunnat ligga under med ett par bollar. De har ett rutinerat lag och skapade mer än oss, erkände Holmström.

Digerstränarens manskap följde inte alls de instruktioner som dragits upp inför matchen.

– Vi hade fokus på fel saker och det talade jag om efter första perioden. Vi hade ingen rörelse, vi protesterade mot domslut, ja det var fokus på fel saker, menade Holmström.

Men Digerscoachen tyckte han talade för döva öron när han försökte få sina spelare att lyssna.

– De lyssnade inte alls, så då tyckte jag det var lika bra att de fick sköta snacket själva, vilket de fick göra i andra och tredje perioden.

Borlänge kom med bara åtta utespelare, men spelade klokt och med ett väldigt tajt försvarsspel.

Trots att inte spelet fungerade, kunde Digers gå in med ledning 4-3 inför sista 20 samt att hemmalaget kunde ta en tvåmålsledning bara några sekunder in i tredje.

Och i tredje saknade hemmalaget verkligen inte chanser att stänga matchen.

– Deras målvakt var riktigt duktig, men han hade mycket tur också. En boll räddade han med fotsulan och visst borde vi fått in bollen.

Men Patrik Brandt vägrade släppa in någon mer boll (efter 3-5, fem sekunder in i sista) i tredje och Borlänge, som slutar på fjärde plats i femman, vann med 6-5.

– De hade en riktigt vass keeper, men det var många som hade felträff idag också. Det blev riktigt tufft, konstaterade hemmaspelaren Emil Larsson.

Med det bjöd Borlänge in IFK Våmhus i jakten på seriesegern. Allt kommer nu att avgöras i en helt avgörande match nu på torsdag, då Digers BK tar emot IFK Våmhus i Orsa sporthall.

– Vad kostar det att flytta matchen, undrade femmans poängkung Glenn Guth.

Glenn är väldigt hockeyintresserad och ett stort Leksandsfan. Under söndagen kan det, om Leksand vinner över AIK, bli klart att LIF och Mora IK för tredje året i rad möts i direktkvalet om en plats i SHL.

Första kvalmatchen spelas just torsdag den 28 mars, samma kväll som Digers och Våmhus gör upp om seriesegern i division 5.

Här är Digers BK i överläge i form av Alex Delbåge. Men rutinerade Borlänge IBK reste sig och vände med tre raka mål i sista perioden. Foto: JÖRGEN WÅGER

För allas bästa, för de hockeyintresserade som vill se Mora kvala mot Leksand (eller AIK), så vore det bäst att flytta seriefinalen ett par dagar, till helgen 30-31 mars.

– Vi har redan flyttat den här matchen en gång, det kostar att flytta en match, berättade Holmström förra veckan.

– Vad kostar det att flytta matchen, kontrade Glenn Guth som gärna vill se sitt Leksand kvala mot Mora.

Sedan måste vi än en gång i sammanhanget nämna ”sorgebarnet” Sundborn-Digers. Orsalaget vann matchen med 8-4 den 16 februari, men Sundborn har vägrat redovisa den matchen, då de tycker att ett fel har begåtts i samband med att Digers gjorde sitt 6-4-mål. Men under lördagen hade tabellettan fått de tre poängen man saknat i över en månad.

– Jag håller på för fullt, svarade en ledare på förbundet när Orsasajten i början av den här veckan undrade varför det inte kommer något beslut angående den här matchen.

Och enligt tabellen har nu Digers äntligen fått sina välförtjänta poäng.

Något som Mattias Holmström inte hade någon koll på efter matchen mot Borlänge.

– Jag vet inte ens om Sundborn har kommit in med en protest. Om det är så, borde vi ha fått reda på det, men jag har inte hört nånting om att så har skett.

Nåväl, det vi kan konstatera är att kampen om seriesegern kommer att avgöras i Orsa sporthall på torsdag.

För Digers BK, som leder serien en poäng före Våmhus, räcker det med oavgjort. Våmhus måste ta tre poäng, då det i den här divisionen avgörs efter 60 minuter. Matcherna får således sluta oavgjort.

Ungefär ett halvår efter seriepremiären kommer serien att avgöras i den absolut sista matchen.

Just det som är så underbart med idrott.

Division 5

Digers BK-Borlänge IBK

5-6 (2-2, 2-1, 1-3)

Digers mål: 1-1 Micke Jonsson, 2-2 Jocke Norlin, 3-2 Alex Delbåge, 4-2 Jocke Norlin, 5-3 Alexander Johansson.

Utvisningar, DBK: 2×2. BIBK: -.

Publik: 120.

Domare: Conny Törehed och Nicklas Sjöström.

Alvin Karlgren var som vanligt mycket bra. Foto: JÖRGEN WÅGER

Micke Jonsson spelade med ett specialskydd för sitt sargade knä. Jonsson gav Digers BK ledningen med 1-0. Foto: JÖRGEN WÅGER

Joel Jackson till attack mot ett väl samlat Borlängeförsvar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Emil Larsson försöker hitta rätt med en passning inne i boxen mot ett samlat Borlängeförsvar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Gästernas Mattias Granath (68) har precis reducerat till 4-5 med Borlänges siffror först. Hemmamålvakten Joel Bäckhem deppar tillsammans med Sebastian Thorslund (5), längst till vänster, Micke Jonsson (12), Stefan Sundh (25) och Leo Olsen (23). Foto: JÖRGEN WÅGER

Patrik Brandt i Borlängekassen med en av många räddningar. Alex Delbåge kan bara konstatera att det inte blev något mål på den här chansen heller. Foto: JÖRGEN WÅGER

Sebastian Thorslund visar här härlig bollkänsla, ser ut som att bollen är klistrad vid Digersbackens klubba. Foto: JÖRGEN WÅGER

Borlänge hade ett kompakt försvar och kom ofta i giftiga kontringar mot hemmalaget, som här. Digersspelarna är Joel Jackson och Sonny Johansson (6). Foto: JÖRGEN WÅGER

Erik Strandberg har här ett mycket bra läge, ett av många kanonlägen från Digers i tredje perioden, men Patrik Brandt storspelade i Borlängekassen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alexander Johansson lyssnade på sin far och satte 5-3 i början av tredje perioden. Men sedan var det slut på det roliga för Digers del, Borlänge vann med 6-5 och såg till att matchen på torsdag, seriefinalen mot IFK Våmhus i Orsa sporthall, blir helt avgörande av vilket lag som vinner division 5. Foto: JÖRGEN WÅGER

Micke Jonsson hade ett specialskydd för sitt sargade knä, som tyvärr gick upp i slutet av matchen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Digers BK trycker på, men inget mål den här gången. Alex Delbåge (27) närmast kameran och bakom ”bulldozern” Delbåge ser vi bollskicklige Alvin Karlgren. Foto: JÖRGEN WÅGER

Jocke Norlin har full kontroll på bollen. Norlin svarade för två av Digers fem mål mot Borlänge. Foto: JÖRGEN WÅGER

Joel Jackson i kamp om bollen med Borlänge IBK:s Daniel Bonde. Foto: JÖRGEN WÅGER

Leo Olsen steget före sin motståndare. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Holmström säger till Patrik Brandt att Borlängemålvakten måste ha gjort sitt livs match mot Digers BK. Det tyckte domaren Conny Törehed var jätteroligt, att döma av bilden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Erik Strandberg hamnade bakom Borlänges mål efter att först ha missat ett bra läge. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alvin Karlgren försöker med köksvägen, men Borlänges Patrik Brandt var omutlig, han tog allt, förutom Alex Johanssons skott efter 5 sekunder, i den sista perioden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360