Digers klarade trycket inför en fullsatt sporthall

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Vinst eller oavgjort och Digers BK var klart för avancemang.

Förlust och en oviss väntan i hopp om att det eventuellt ändå kan bli spel i division 4 kommande säsong.

Det var förutsättningarna när Digers BK och IFK Våmhus spelade en helt avgörande match om seriesegern.

Inför en fullsatt Orsa sporthall spelade lagen 7-7, vilket räckte precis för att Digers skulle ta hem seriesegern.

– Ja, nu är grabbarna glada, konstaterade nöjde Digerscoachen Mattias Holmström.

Inför denna sista och avgörande matchen toppade Digers tabellen en poäng före Våmhus, som var piskat att vinna. För hemmalaget räckte det med oavgjort och det var just vad det blev i en målrik match mellan två av femmans målgladaste lag som slutade 7-7.

– Det är inte idag vi tappar serievinsten, det gjorde vi tidigare. Samtidigt vill jag gratulera Digers som står upp riktigt bra idag och till seriesegern, berömde femmans poängkung, Glenn Guth, som var stor i nederlagets stund.

Lagen turades om att vara i ledningen. Guth hade ”hotat” med att tunnla kompisen och förre lagkamraten Alexander Johansson om han inte ”höll ihop benen”. Digers lagkapten svarade på den psykningen med att sätta 1-o i en fullsatt och kokande sporthall lite drygt sju minuter in i matchen.

Det blev enda målet första perioden. Desto målrikare blev det i de två efterföljande med sju och sex mål och där som sagt ledningen skiftade.

Det blev stort jubel efter att Alexander Johansson satt 1-o för sitt Digers. Foto: JÖRGEN WÅGER

Guth kvitterade till 2-2 i mitten av andra perioden och satte även kvitteringen till 7-7 med 45 sekunder kvar av matchen. Målet kom för övrigt bara 14 sekunder efter att Alex Delbåge gjort sitt fjärde mål för aftonen när han fick sporthallen att explodera 19.01 i tredje.

Våmhus behövde ytterligare ett mål för att ta hem seriesegern, men Joel Bäckhem höll tätt och Digers tog, till den stora publikens jubel, den poäng man behövde för att säkra seriesegern i division 5.

– Det var bra drag i hallen. Riktigt kul. En bra match med hårt spel, mycket vilja och heta känslor, precis som det ska vara. Men efteråt var det hjärtligt mellan lagen, sammanfattade en nöjd Holmström drabbningen i sporthallen.

Glenn Guth var redan innan torsdagskvällens match klar vinnare av femmans poängliga. Han noterades för två mål och en assist i seriefinalen och Guths facit stannade vid smått fantastiska 106 poäng på 18 matcher. Ett snitt på ganska precis sex poäng per match.

Men Glenn hade svårt att glädja sig åt segern i poängligan.

– Visst är man lite besviken. Vi spelade inte bra idag, vi kan bättre.

– Det var nog lite nervositet på vissa håll som gjorde att vi inte vågade spela ut riktigt. Speciellt jag själv var inte på topp, jag brände alldeles för mycket och gjorde deras keeper bra.

– Samtidigt vill jag gratulera Digers till seriesegern, poängterade Guth.

Digers BK, som på egen begäran lämnade sin plats i division 3 för att med sitt unga lag börja om i femman, hade inför säsongen som mål att vara med i toppen av serien.

– Men jag ville inte sätta pressen på killarna att vi skulle vinna serien, Våmhus har ett bra lag, sa Holmström.

Nu vann Digers serien och är klart för avancemang en division uppåt. Men Digerscoachen kunde inte säga så mycket om framtiden.

Alexander Johansson tar sig här fram på vänsterkanten och sekunden senare avlossade han skottet som innebar 1-0. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Vi ska ha spelarmöte på tisdag, så får vi se. Eventuellt att vi får tillbaka någon spelare vi tappat och det är ju lättare nu när vi vet att vi har en plats i fyran, menade Holmström.

– Då kan vi få folk som inte orkar satsa jättemycket, men ändå vill spela på en bra nivå.

En som redan bestämt sig för att återvända, efter att ha lämnat mitt under säsongen, är Hannes Mats. Den 17-årige målvakten ville testa lyckan i Borlänge, men har redan bestämt sig för att återvända till moderklubben.

– Jag har väl tröttnat på att pendla lite. Det är ett jättebra och härligt lag i Borlänge, men jag saknar Digers och kompisarna där. Avancemanget har väl inte så stor betydelse, men härligt att se alla i laget och publiken så glada, så då vill man tillbaka och hjälpa moderklubben uppåt igen, motiverade Hannes sitt beslut.

Så sent som häromdagen trodde Mattias Holmström att både Våmhus och Digers skulle få en plats i division 4. Något Per Nordström, på Dalarnas Innebandyförbund, inte kunde säga något om när Orsasajten pratade med honom om det under onsdagen.

– Vi kan i nuläget bara garantera att ett lag tar steget upp, sedan beror det på hur det går i serierna ovanför, förklarade Nordström.

I IFK Våmhus hade man hoppats på att säkra ett avancemang i det direkt avgörande mötet mot Digers. Nu blev det inte så, men Glenn Guth och hans lagkamrater har inte gett upp hoppet om att följa Orsaklubben uppåt i seriesystemet.

– Självklart vill vi gå upp och vi hoppas fortfarande att chansen finns.

Liksom för Orsa IK, som hoppas på en plats i Hockeytvåan, så får Våmhus vänta en bit in på vårkanten innan besked kommer om ett eventuellt avancemang uppåt.

Bilden längst upp. Alvin Karlgren visar här prov på bra bollkänsla i seriefinalen mot Våmhus som slutade 7-7, vilket räckte för Digers att vinna femman.  Foto: JÖRGEN WÅGER

Division 5

Digers BK-IFK Våmhus

7-7 (1-0, 3-4, 3-3)

Målen: 1-0 Alexander Johansson (Sonny Johansson), 2-0 Alex Delbåge (Alexander Johansson), 2-1 Andreas Ask (Karl Ambrosiusson), 2-2 Glenn Guth, 2-3 Mikael Johnsson (Andreas Allerhed), 3-3 Alex Delbåge (Jocke Norlin), 3-4 Karl Ambrousisson, 4-4 Alex Delbåge (Joel Jackson), 4-5 Adrian Sparr Eriksson (Andreas Allerhed), 5-5 Manne Sörlin (Alvin Karlgren), 6-5 Manne Sörlin (Alvin Karlgren), 6-6 Jonas Sandén (Glenn Guth), 7-6 Alex Delbåge (Joakim Norlin), 7-7 Glenn Guth (Adrian Sparr Eriksson).

Utvisningar, DBK: 5×2. IFK: 1×2.

Domare: Terje Severinsson och Mattias Hedberg.

Publik: 200

Glenn Guth, femmans stora poängkung, här mot Leo Olsen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alexander Johansson (10) gratuleras här för sitt 1-0-mål. Alex Delbåge, till vänster, svarade för hela fyra mål i 7-7-matchen mot Våmhus. Foto: JÖRGEN WÅGER

Agge Sundquist har full fokus på bollen. Adrian Eriksson Sparr heter Våmhusspelaren. Foto: JÖRGEN WÅGER

Emil Larsson på språng. Våmhus Sebastian Jareholm (4) har svårt att hänga med. Foto: JÖRGEN WÅGER

Sebastian Thorslund (5) håller rent i försvaret. Närmast kameran Emil Larsson (30). Våmhusspelaren till vänster är Oscar Björk. Foto: JÖRGEN WÅGER

En tuff kampsituation mellan Digers och Våmhus. Manne Sörlin är det som trycker till Eric Lundin. Foto: JÖRGEN WÅGER

Agge Sundquist, till vänster, Sonny Johansson och Erik Strandberg (17) har full koll på motståndet. Foto: JÖRGEN WÅGER

Jonas Sandén, Orsakillen som spelar i Våmhus, kvitterade till 6-6 i mitten av tredje perioden. Här bevakas han av hemmalagets Sonny Johansson. Foto: JÖRGEN WÅGER

Joel Jackson letar ett skottläge. Jonas Sandén jagar efter. Foto: JÖRGEN WÅGER

Det var många gånger tufft spel, som här när Jocke Norlin tiondelen senare hamnar inne i väggen efter en tackling från Adrian Eriksson Sparr. Foto: JÖRGEN WÅGER

Digers Emil Larsson och Alvin Karlgren (24) samt Våmhus Andreas Ask (80) och Jonas Sandén. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alexander Johansson bjuds här på en flygtur vid Våmhus målvakt Jonathan Runberg. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360