Digers BK och IFK Våmhus gör upp om seriesegern

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Torsdag kväll spelas första matchen i Slaget om Siljan mellan Mora och Leksand.

Samtidigt avgörs Slaget om Orsasjön mellan Digers BK-IFK Våmhus.

Vinnaren i seriefinalen är klart för spel i fyran nästa säsong.

– Ja, det är nu det avgörs, konstaterar Digerstränaren Mattias Holmström.

Digers toppar femmans tabell, en poäng före Våmhus. För Digers räcker det således med oavgjort medan Våmhus måste vinna kvällens möte i Orsa sporthall. Det ska poängteras att om ställningen är lika efter 60 minuter, så blir det en poäng vardera för lagen. Det blir alltså ingen förlängning vid oavgjort resultat.

Lagen har följts åt hela säsongen och turats om att toppa tabellen. Länge låg Våmhus etta, men en oväntad förlust mot Stora Skedvi innebar ett guldläge för Digers att vinna femman. I lördags hade Orsalaget chansen att säkra seriesegern hemma mot Borlänge IBK, men trots ledning med 5-3 i början av tredje, blev det förlust; 5-6.

– Vi skämtade lite inför matchen mot Borlänge att vi skulle lägga oss för att få till en helt avgörande match mot Våmhus.

Naturligtvis var det ingen läggmatch. Digers hade tillräckligt med chanser för att vinna matchen, men en storspelande Borlängemålvakt och ineffektiva avslut från hemmaspelarna bidrog till att serien lever ända in till sista omgången.

Digers BK tvingades flytta den här matchen, som skulle ha spelats tidigare i mars. Det är helt underbart för alla idrottsälskare att få se en helt avgörande match i den sista omgången.

Det som är mindre roligt är att seriefinalen i Orsa, krockar med första matchen i SHL-kvalet mellan Mora-Leksand.

– Nu tror jag inte det spelar någon större roll, vår publik kommer ändå, menar Holmström.

Undertecknad vet att Digers fått påtryckning av Våmhus, som hellre sett att seriefinalen spelats till helgen.

– Jo, jag vet att de ville spela en annan dag, men det kostar att flytta en match och vi har som sagt redan flyttat den en gång.

– Jag fick höra av Våmhus att de ville flytta matchen innan det ens var klart att Mora och Leksand skulle mötas, men efter att det blev definitivt klart i söndags så har jag inte hört något. Så då verkar det inte vara någon panik att flytta matchen.

En som är extra taggad inför kvällens seriefinal är Glenn Guth. Han är inbiten leksing och är besviken att han nu inte kan se sitt favoritlag då Digers ”tvingar” Våmhus att spela samma kväll som Slaget om Siljan drar igång.

Ni som väljer innebandyn före hockeyn ska hålla ett extra öga på nummer 55 Guth. Då bara totalt två matcher återstår innan serien ska summeras, är det klart att poängligans segrare heter Glenn Guth.

Våmhus är ett ruskigt målglatt gäng och poänggladast av alla är nämnde Guth. Med sina 103 poäng är han inför torsdagskvällens match en poäng bättre än Nås Johan Råmbin.

IFK Våmhus poängkung har snittat sex poäng i snitt. Sex poäng i snitt under sina 17 matcher. Helt otroligt.

Risken (för Digers) är stor att Guth kommer att utöka sin poängskörd och vinna poängligan med några poäng.

– Men det får gärna stanna på en poängs marginal, så länge vi vinner, var Guths syn på poängligan och sitt fina snitt.

– Vi ska göra ett försök att få stopp på Guth, säger Digerstränaren Holmström.

Nu är inte Guth ensam i sitt lag om att ösa in poäng. Dock tappar Våmhus en viktig kugge och poänggörare i Henrik Eklund som är avstängd och inte får spela seriefinalen.

Vinnaren av poängligan tror att en Orsakille fixar seriesegern – för IFK Våmhus.

– Vår Orsakille, Jonas Sandén, gör nog fem mål och blir matchens lirare, är Glenns drömscenario av seriefinalen.

När lagen möttes i Mora den 3 december vann Våmhus med 8-5. Förutom att seriesegern står på spel, är Digers ute efter revansch efter den mindre lyckade insatsen i Idre Fjäll Arena för snart fyra månader sedan.

– Jag tror på en tuff och tight match till en början. Men Digers lär se till att vara på tå, annars blir det åka av, lovar Guth.

Våmhusspelaren har vänner och gamla medspelare som nu står på andra sidan i seriefinalen.

– Min gamla kedje- och lagkamrat Alex Johansson lär hålla tätt mellan benen om han inte vill bli tunnland, skojar poängkungen.

Digers lagkapten får ge svar på innebandyplanen i denna prestigematch som ska avgöra vilket lag som vinner serien och som får ta steget upp en division.

Hur ser då förutsättningarna ut egentligen inför seriefinalen?

Mattias Holmström sa inför säsongen att han trodde att två lag skulle få ta steget upp, men i förbundets tabell är strecket draget vid tabellettan.

– I nuläget kan vi bara garantera att ett lag går upp, säger Per Nordström på Dalarnas Innebandyförbund.

Liksom i hockeyns lägre divisioner är innebandyserierna och dess indelning beroende av hur det går i serierna ovanför.

– Ja, så är det. I nuläget kan vi som sagt bara garantera seriesegraren en plats i division 4, men det kan bli två. Det kan också bli så att det andraplacerade laget i Dalarnas femma, får kvala mot tvåan från division 5 Gästrikland, förklarar Nordström ett par scenarior som kan uppstå.

Så med andra ord står det mycket på spel när Digers och Våmhus drabbar samman i en helt avgörande match i kampen om seriesegern.

Trots krocken med hockeyn samt att även Kais Mora på hemmaplan inleder sitt slutspel i kväll, så lär det bli en välbesökt sporthall i Orsa för att se seriens två bästa lag göra upp om en plats i division 4.

– Kom i tid, vi har en överraskning på gång fem minuter innan matchstart, uppmanar Mattias Holmström innebandypubliken.

Och ni som gillar att se mål, när IFK Våmhus är ena part, så är det definitivt målgaranti. Laget har producerat 242 mål på 19 matcher, vilket ger ett snitt på 12,7 mål per match. Man släpper också in många mål: lite drygt sju mål per match.

Det ska jämföras med Digers 184 mål på 19 matcher, vilket ger ett snitt på 9,7. Även det ett högt snitt, som synes, men ändå tre mål färre per match jämfört med Våmhus. Digers har släppt in 95 mål, vilket ger ett snitt på fem baklängesmål.

Vilket lag ska komma närmast sitt snitt i denna spännande seriefinal?

Vi kan också nämna att Alexander Johansson, Digers främste poängplockare, är på sjätte plats i poängligan, med häng på femteplatsen. Med sina 32 mål och 23 assist, 55 poäng totalt, är Digerskaptenen tre poäng efter Karl Ambrosiusson – som spelar i IFK Våmhus (32+26=58).

Bilden längst upp. Blir det Jocke Norlin och hans Digers BK som får jubla när seriefinalen av division 5 torsdag kväll spelas i Orsa sporthall? Vinnaren tar steget upp i division 4, men för Digers räcker det även med oavgjort. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Alexander Johansson, som här kramas om av Sonny Johansson, är Digers främste poänggörare den här säsongen. Digers lagkapten är dock en bra bit efter IFK Våmhus Glenn Guth poängmässigt. Guth som hotat med att tunnla sin gamle lagkamrat om denne inte är på tå. Återstår att se vilken av seriefinalens poängkungar som får skratta efter torsdagens seriefinal. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360