Digers tackar nej till spel i trean

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

För två år sedan begärde Digers BK sig ner från division 3 till femman.

Den här säsongen kvalificerade sig Orsalaget på nytt till spel i trean.

Men nu har klubben beslutat att herrlaget tackar nej till avancemang.

– Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med intresse för att spela i trean, konstaterar tränaren och Mr Digers BK; Mattias Holmström.

Säsongen 2017/18 var senast då Digers BK spelade i division 3 och man höll sig även kvar. Men på grund av en rejäl föryngring av laget till säsong därpå, valde man självmant att flytta ner laget till division 5.

Den serien vanns efter stor dramatik där Digers under hela säsongen kämpade om seriesegern med IFK Våmhus.

Efter en rysare i sista matchen mot just Våmhus (7-7), säkrade Digers den enda platsen som gav avancemang till division 4. IFK Våmhus lade då tråkigt nog ner sitt innebandylag.

I fyran blev Digers på nytt ett lag som kämpade i toppen och Dalarnas äldsta innebandyförening, som 2021 fyller 40 år, slutade på tredje plats i division 4 Dalarna/Gästrikland.

Strecket för uppflyttning gick vid två lag, men då seriesegrande IBF Falun Ungdoms tredjelag inte får flytta upp, så fick Digers ändå möjlighet att ta steget upp. Och när förbundet sagt sitt, så tilldelades även fjärdeplacerade IBF Borlänge en plats i den högre divisionen.

Men nu har alltså Digers BK beslutat att fortsätta spela i fyran.

– Jag ringde till förbundet i dag och berättade att vi tackar nej till platsen, berättar Mattias Holmström då vi fick en pratstund med Digerscoachen under onsdagseftermiddagen.

Anledningen är att man anser att det inte finns spelarmaterial för att vara ett division 3-lag.

– Intresset var för dåligt. Vi hade först ett fysiskt möte för att prata om det här och då kom det bara fem spelare, varav en inte spelade så mycket den gångna säsongen.

Mattias Holmström (med skägget) berättar att Digers BK även nästa säsong kommer att spela i fyran och att man tackat nej till spel i division 3. Till höger den välkände och skrattande domaren Conny Törehed. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

– Sedan har vi en grupp (Facebook) där vi la ut frågan om vilka som var intresserade av spela i trean och där sa hälften nej av de 10-12 som svarade.

Därför menar Holmström att beslutet inte var så svårt.

– Om vi skulle tackat ja, så hade vi behövt 15-18 spelare och det är allt för osäkert i truppen hur många som blir kvar till nästa säsong.

Digerstränaren fortsätter:

– Vi har gjort den resan förut, att vi gått upp i trean och efter halva säsongen är det många som försvunnit. Då är det inte så roligt att ringa runt och jaga ihop ett lag för att åka till Gävle och bara försöka hålla nere förlustsiffrorna.

En av orsakerna till att så många är tveksamma är att det är några av spelarna som är småbarnsföräldrar eller ska bli.

– Sedan är det jobb borta och eventuellt skola (på annan ort) för en del andra. Det är så mycket som är osäkert, därför vet vi nu inte alls hur många som blir kvar.

Sedan menar Holmström att man ur sportslig synpunkt är ett division 4-lag.

– Mot slutet förlorade vi flera matcher, så jag tycker inte att vi riktigt förtjänar att gå upp i trean, säger Digerstränaren ärligt.

Med det sammantaget är det nog rätt val att Orsaklubben blir kvar i den division laget tillhörde den här säsongen.

– Ja, jag tror det är ett klokt beslut, inte minst då så många flaggat för att de inte vet hur de ska göra kommande säsong.

– Då kan jag och Stefan Sund fortsätta vara backup om det är lite med folk, i trean tror jag inte vi håller. Vi får ta nya tag i fyran och så kanske vi tar steget upp nästa år, säger den ibland spelande tränaren Mattias Holmström.

Bilden längst upp. Här ser vi Alvin Karlgren (3) en av flera unga Digerstalanger i mötet mot serievinnande IBF Falun. I Bakgrunden ser vi Sonny Johansson. Kommer båda att spela för Digers även nästa säsong? Det är mycket som är osäkert, men däremot är det klart att Orsaklubben tackar nej till att gå upp i trean. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360