Digers BK tog sjunde raka efter dramatisk tillställning

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Nås är ett målglatt gäng som dock inte skrapat ihop så många poäng.

Digers däremot hade inför lördagens bortamöte fullt pott samt producerat flest mål och släppt in minst.

Då skulle väl tabellåttan inte innebära något problem för suveräna tabellettan?

Orsalaget fick dock slita hårt för poängen, men vann till slut med 9-8.

– Vi gjorde väl en helt okej match efter förutsättningarna; liten hall och halt golv. Jag tycker att vi är det bättre laget när vi spelar vårt spel, men vi blir ibland lite väl övermodiga istället för att spela enkelt, analyserade Digerscoachen Mattias Holmström.

Nås har ibland ett vidöppet försvar, men offensivt har de matchat topplag tidigare, inte minst på hemmaplan.

Vi måste berätta om då Nås tog emot tabelltvåan Våmhus. Våmhus som också alltid är med i målrika matcher, så vad tror ni hände när Nås och Våmhus drabbade samman för två veckor sedan? Jo, då bjöds publiken på hela 25 mål och en magisk upphämtning av hemmalaget som sånär hade räckt till poäng.

Det verkar ha varit en helt sjuk match den 3 november i Nås sporthall. Våmhus ledde efter första perioden med 6-1, bland annat efter fem mål av Mikael Johnsson. Ett par minuter in i andra perioden stod det 9-2. Men då började Nås en osannolik upphämtning. Det stod 8-10 efter två perioder och sex minuter in i tredje hade hemmalaget tagit ledningen med 11-10.

Men Nås fick inte glädjas åt poäng. Glenn Guth, femmans store poängkung, såg till att hemmalagets magiska vändning till slut inte blev värt nånting. Guth gjorde hattrick i tredje (totalt 5+3 i matchen!) och avgjorde denna otroliga tillställning med 23 sekunder kvar fram till 13-12 för serietvåan.

Mot tabellettan var Nås på nytt nära att ta poäng mot ett topplag, men det blev än en gång bara nära för laget som endast har en vinst på sina sex första matcher. Digers kunde vända och vinna med uddamålet.

Hannes Matz svarade för en bra insats i Digersmålet i segern mot Nås. Mattias Magnusson, här till vänster (nr 7), blev matchvinnare med sitt mål som betydde 9-8 och som gav tre nya poäng. Foto: FAMILJEN KARLGREN

Men det satt riktigt hårt åt. Mattias Magnusson satte 9-8 med lite drygt fem minuter kvar av ordinarie tid. Sedan drog Magnusson på sig en utvisning med 1.07 kvar. Något senare fick segerskytten sällskap av Alex Delbåge, så Digers avslutade med två man på botbänken, men lyckades trots det hålla undan till en uddamålsvinst.

Det unga Orsalaget brukar kunna vara trögstartat och lördagens match gick i samma tecken. Efter knappt sju minuters spel hade hemmalaget en tvåmålsledning. Men Joakim Norlin kvitterade och Alexander Johansson såg till att gästerna tog ledningen för första gången i matchen.

Men strax innan paus kvitterade hemmalaget. Även andra perioden slutade 3-3 och således 6-6 inför tredje. Noterbart att Alexander Johansson svarade för fem raka mål när det var oavgjort inför sista 20.

– Det var jämnt hela matchen, gick mycket fram och tillbaka. Vi spelade sämre i början av matchen, men ju längre matchen gick, så tycker jag vi spelade lite bättre, analyserade femmålsskytten.

I tredje gav Alex Delbåge, som gjorde sin andra match efter en handskada, Digers ledningen, men Nås kunde återigen vända (8-7) i denna svängiga tillställning.

Men Nås fick bara glädjas i 32 sekunder. Så lång tid tog det innan Erik Strandberg kvitterade till 8-8.

Och så blev Mattias Magnusson matchvinnare med sitt mål fram till 9-8 och efter en dramatisk avslutning med två Digersutvisningar sista minuten, kunde Orsagänget pusta ut och glädja sig åt lagets sjunde raka seger.

Som vi nämnde är Glenn Guth femmans suveräne poängligaledare med 35 (19+16) poäng på fem matcher. Han snittar alltså på egen hand osannolika sju poäng per match.

Men Digers Alexander Johansson har tagit upp jakten. Hans fem mål och en assist förde upp honom till tredje plats i poängligan med sina 13 mål och 11 assist på sex matcher.

Mattias Holmström hyllade sitt ungdomliga Digers.

– Vi har ett väldigt ungt lag med tio spelare som är född 2001 eller yngre. Hannes (-01:a)  i mål svarade för en riktigt bra match. Femman med Leo Olsen, Joel Jackson, Alvin Karlgren, Manne Sörlin och Alexander Johansson, som gör hela fem mål, var riktigt bra hela matchen och där har vi tre -03:or som åldermännen får bära upp.

– Lite extra plus till den femman, men tycker annars att hela laget kämpade på bra, inte minst i närkamperna, så det ser bra ut för framtiden, menade en nöjd Holmström.

Måndag den 3 november är det stor seriefinal i femman i Idre Fjäll Arena i Mora, då andraplacerade Våmhus tar emot suveräna tabellettan. Då ställs det unga Digerslaget mot tre av femmans poängvassaste spelare: 1) Glenn Guth (23+17=40), 5) Mikael Johnsson (13+8=21) och 4) Karl Ambrosiusson (10+12=22p).

Digers hade ett tag ingen bland topp tio i poängligan, men nu har Alexander Johansson kommit igång rejält och 25-åringen har klättrat upp till tredje plats med sina 24 poäng, en poäng bakom tvåan, Nås Johan Råmbin (17+8).

Bilden längst upp. Alexander Johansson, här i mitten, svarade för fem mål och en assist mot Nås. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Division 5

Nås IF-Digers BK

8-9 (3-3, 3-3, 2-3)

Digers mål: 2-1 Joakim Norlin, 2-2 Alexander Johansson, 2-3 Alexander Johansson, 4-4 Alexander Johansson, 6-5 Alexander Johansson, 6-6 Alexander Johansson, 6-7 Alex Delbåge, 8-8 Erik Strandberg, 8-9 Mattias Magnusson.

Erik Strandberg, till vänster, svarade för ett mål, fram till viktiga kvitteringen 8-8, och Hannes Matz var duktig keeper i Digers när Nås besegrades under lördagen. Foto: FAMILJEN KARLGREN

Digers Johannes Eriksson och Jonatan Backsell-Eriksson, med bollen. Foto: FAMILJEN KARLGREN

Mikael Jonsson tar ett snack med domaren framför Digersbänken. Foto: FAMILJEN KARLGREN

 

Emil Larsson på språng. Foto: FAMILJEN KARLGREN

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360