Digerstalangen Simon fick spela SM

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Siktet var inställt högre än den 13:e plats som det blev till slut för Dalarna i SM för distriktslag.

I laget fanns Digers BK:s stora talang: Simon Blomqvist.

– Det var en upplevelse att bara få vara med, konstaterar den 16-årige Orsakillen.

Simon är nöjd med sin insats i SM, men han och laget hade hoppats på mer.

– När vi vann över Uppland (6-4), då tänkte vi att vi hade möjlighet att nå slutspel.

Det var första matchen. I den andra ställdes Dalarna mot Västernorrland, där det något oturligt blev förlust med 2-3, det efter att Dalarna hämtat upp 0-2 till 2-2.

– Deras tredje mål var ett självmål…

Sedan hade Dalarna 4-1 mot Hälsingland med lite drygt tre minuter kvar av matchen, men på 70 sekunder gjorde Hälsingland tre mål och fixade ett oavgjort resultat.

I sista gruppspelsmatchen blev det förlust med 1-6 mot Södermanland. Det innebar att Dalarna inte tog sig till slutspel utan fick nöja sig med att spela om plats 13-16.

– Vi hade behövt poäng i matchen där vi åkte dit på ett självmål och så skulle vi behövt vinna mot Hälsingland, då hade vi fått spela slutspel. Västernorrland, som vi förlorade med 2-3 mot (självmålet), gick till final, så visst är det små marginaler.

I nästa match besegrades Norrbotten med 8-4. Där noterade Simon för ett mål och tre assist. Det var hans enda match där han fanns med i poängprotokollet. Han satte 3-0 och assisterade till 6-3, 7-3 och 8-4.

– Men jag blev av med ett två assist i de andra matcherna, men det var skitsamma, menar han.

I sista matchen besegrades Värmland med klara 7-2. Simon var indirekt inblandad i Dalarnas 2-0, då han satt utvisad när Dalarnas specielle målskytt, Adam Jönsson, satte 2-0.

Det här innebar en slutlig 13:e plats för Dalarna.

– Sista var seg, men de andra matcherna är jag nöjd med, sammanfattar Digerstalangen sitt SM för distriktslag.

Digers BK:s bidrag i SM; Simon Blomqvist i Daladressen. Foto: DALARNAS INNEBANDYFÖRBUND

– Synd vi tappade poängen där mot Västernorrland och Hälsingland, vi kände att vi hade kunnat komma längre i turneringen.

Östergötland vann SM-finalen med 4-1 mot ovan nämnda Västernorrland, laget som alltså Dalarna var nära att besegra.

På flicksidan var det 16-åringarna från Stockholm som var klart starkast. Stockholm vann för tredje året i rad och i finalen besegrades Småland med hela 7-1.

I SM spelade Simon Blomqvist back, vilket han också gjort i Digers A-lag. Men de senaste A-lagsmatcherna har han spelat center.

– Det är roligare att spela center, tycker Simon.

Vi får väl se om coachen Mattias Holmström sätter upp unge Blomqvist som center i sitt unga lag när serien till helgen startar om efter juluppehållet. Digers möter Stora Skedvi på bortaplan på lördag.

Det var i hemmamötet mot just Skedvi som Simon gjorde comeback efter en fotskada, efter att ha ådragit sig en spricka i en tå i derbyt mot Kais Mora.

– Det är helt bra nu, säger han om den tidigare skadan.

Skadan är inget problem, men däremot så har Digers blivit av med sin ordinarie träningshall. Som vi skrev om i en annan artikel, är stora hallen i sporthallen stängd den här och nästa vecka.

– Men vi har kommit överens med IFK Våmhus att träna med dem i Mora, berättar Simon.

Det är extra intressant, för det är just Våmhus och Digers som gör upp om seriesegern i division 5, som det ser ut i nuläget. Båda lagen står på 27 poäng efter tio spelade matcher, med en förlust var. Våmhus leder serien tack vare fyra plusmål bättre.

Tredjeplacerade Gagnef är sex poäng efter ledarduon och har möjlighet att blanda sig i toppstriden. Digers motståndare kommande helg, Stora Skedvi (10 p), är på åttonde plats i Dalafemman som innehåller elva lag.

IFK Våmhus vann derbyt i Mora, men då återstår mötet i Orsa sporthall längre fram.

– Vi siktar på att vinna varje match som är kvar, säger Simon om det fortsatta seriespelet som kommit halvvägs.

Bilden längst upp. Simon Blomqvist i Digerströjan från hemmamötet med Stora Skedvi den 5 oktober, i sin comeback efter fotskadan. En match som Digers vann med 18-4. Återstår att se om det går lika lätt på lördag när returmötet spelas i Nya Skedvihallen. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin