Domen: senan av – vila 4-6 veckor

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Den långa senan till bicepmuskeln är av.

Det var domen som Mats Halvarsson fick efter sin skada i Orsamästerskapen.

– Den tar 4-6 veckor att läka ihop, säger 70-år unge Halvarsson.

Det var i finalen i tennisturneringen Orsamästerskapen, där Mats spelade dubbel tillsammans med Perra Finsén, som det högg till rejält i höger axel på Mats.

– Första tanken var att nu är det färdigspelat, jag kommer aldrig att kunna spela tennis igen.

Vi pratar med Mats under lördagen, knappt en vecka efter dubbelfinalen som inte kunde spelas färdigt på grund av Halvarssons skada.

– Jag är lite öm, men det är inte så farligt, säger han på frågan om det smärtar.

Västeråsparet Mats och Axel Löfquist ledde den spännande dubbelfinalen med 2-1 i avgörande set när matchen bröts.

– Det small till i axeln, berättar Mats.

Han fick skjuts till akuten och efter att ha träffat läkare fick han domen:

– Det finns en lång och en kort sena till bicepsmuskeln och det är den långa som gått av. De opererar inte en sån här skada, det skulle ändå bara vara av kosmetiskt värde, blev jag informerad om.

– Just nu ser jag ut som Karl Alfred, säger Mats och syftar på seriefiguren som äter spenat och får tack vare det otroligt stora muskler.

Halvarssons muskel i högerarmen är svullen.

– Och den har alla möjliga färger, säger han med ett skratt.

Han kan skratta åt eländet, trots att 2020 inte verkar vara hans år. Ett år där han nyss fyllda 70 år var yngst i sin klass i tennisturneringar.

– Först kom coronan och då missade jag två turneringar i Polen på grund av det. Sedan har mitt lag i Tyskland, Hamborn 07, spelat tre matcher där jag inte kunnat vara med.

Laget från Duisburg är obesegrat så här långt. Fyra matcher återstår och Mats har förhoppningar om att kunna vara med i någon av de återstående drabbningarna.

– Det sägs att det tar 4-6 veckor innan blödningen gått ner och muskeln läkt ihop. Allt beror på coronan, men det är meningen att serien i Tyskland ska starta om igen i slutet av augusti och någon match borde jag hinna spela.

Finalparen i dubbel i Orsamästerskapen 2020. Från vänster; Mats Halvarsson, Rättvik, och Perra Finsén, Mora, som tvingades avbryta finalen mot far och son Mats och Axel Löfquist. Foto. JÖRGEN WÅGER

Annars får han se fram emot inomhusserien i Sverige för herrar 70, för fortsätta med sin kära idrott, det kommer Mats att göra.

– Jag hoppas vi får spela i högsta serien. Jag representerar Falu TK och tillsammans med Kalle Wallén är vi nya i den här åldersklassen. Kalle har skrivit till förbundet för att höra om vi direkt kan spela i högsta serien, men vi får se hur det blir.

Att den i Rättvik boende Halvarsson håller hög klass visar inte minst en plats i åttondelen (16 främsta) i VM 2011, det bland 128 deltagare i H60.

Han har imponerat inte minst på många tyskar och det är därför han spelar seriespel för ett tyskt lag sommartid.

– Jag fick kontrakt med min nuvarande klubb 2016, det efter att jag slagit först en som var rankad 18:e i världen och sedan den som var tia i världen. Båda var tyskar och efter det var det flera tyska klubbar som hörde av sig och ville att jag skulle spela för dem.

Tyvärr var det just 2016 som Mats fick problem med ena höften, så han hade svårt att göra sig själv rättvisa i sin nya klubb.

Vi har tidigare berättat om Halvarssons höftproblem, där han inte togs på allvar i Mora och där han tack vare kontakter i sin utländska klubb fick opereras i Tyskland när man vägrade i Sverige.

– Jag hade turen att ha en läkare som spelar i samma klubb som jag och han opererade mig.

Mats i sin tur har hjälpt en dam från Göteborg att bli opererad av samma läkare.

– Hon hade läst i Orsasajten om min operation i Tyskland, berättade hon när hon tog kontakt med mig. Hon har väntat i tre år utan att få hjälp, men för tre veckor sedan blev hon opererad av samma läkare som opererade mig.

På grund av coronan bilade hon ner till Tyskland tillsammans med sin pojkvän och fick där den hjälp Sverige inte kunde erbjuda.

– Hon har ringt till mig efter det och gråtit av tacksamhet efter att äntligen ha blivit av med smärtan.

Erik Helin vann singelklassen i Orsamästerskapen 2020. Foto. JÖRGEN WÅGER

Undertecknad har också genomgått en höftoperation, men jag hade turen att få göra det i Mora. När det gäller smärtan som Göteborgsdamen är tacksam att slippa, så kan jag bara hålla med.

Det är helt fantastiskt skönt att slippa den smärta i höften man gått med så länge, så ni som har smärtor i höften på grund artros, tveka inte, begär en operation.

Sedan är det säkert än svårare i dag att få hjälp med tanke på rådande läge.

Men får ni inte hjälp i Sverige finns som sagt möjligheten att bli opererad utomlands.

– Jag har numret till den tyske läkaren, så jag hörde med honom om min skadade arm. Även han sa att det är onödigt med operation, att det är lika bra att låta det självläka.

– Även om jag skulle operera så tappar jag ändå 10 % muskelkraft, lika mycket som det blir nu, utan operation.

Trots skadan och att han måste avstå från sin kära idrott i bästa fall fyra veckor, så låter han inte det sätta ner humöret och Mats skämtar friskt.

– Jag har precis köpt nya löparskor, så nu blir det till att träna mycket löpning. Jag tappar i muskelkraft och kommer inte att kunna slå lika hårt som tidigare, då lär det bli längre dueller och då måste jag ha bra kondition, säger han och skrattar.

Tillsammans med Perra Finsén har Halvarsson en titel i Orsamästerskapen. I fjol blev det finalförlust mot far och son Niklas Sticko och Robin Kristoffersson och förra helgen blev det en snöplig finalförlust mot far och son Mats och Axel Löfquist, Västerås, då den rafflande matchen avbröts i början av tredje set.

2021 kommer herrar Halvarsson/Finsén vara 133 år tillsammans. Där kan vi snacka rutin och duon tänker inte frivilligt släppa fram ungtupparna.

– Klart vi kommer tillbaka för att spela Orsamästerskapen nästa år, lovar en ”skadeskjuten” Mats Halvarsson.

Bilden längst upp. Här ser vi Mats Halvarsson med en forehand från dubbelfinalen som han tyvärr inte kunde fullfölja. Foto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360