Drygt 400 åskådare såg OIK ta andra raka kvalsegern

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Festligt, folkligt, fullsatt.

Det var nästan lapp på luckan när Orsa IK under fredagskvällen tog emot Häradsbygden i förkvalet.

Och de som kom fick verkligen valuta för pengarna, OIK vann med 4-2.

Även utanför planen blev det en rejäl vinst när enkronasmatchen inbringade runt 120 000 kronor.

425 åskådare blev den officiella publiksiffran till slut när Orsa tog andra raka hemmasegern på ett par dagar. Varje åskådare var ”värd” cirka 280 kronor.

– Vi har inte exakta siffran, men cirka 120 000 kronor fick vi in på den här matchen. Det är vi mycket nöjda med, sa klubbens ordförande Dennis Färnström och fick medhåll av styrelseledamoten Jörgen Ek.

Alla åskådare hann inte ens komma in i hallen, innan det small. Det dröjde bara 27 sekunder så hade Joel Hanses gett OIK ledningen inför en jublande storpublik.

En perfekt start i ett nervigt kval.

Orsa skapade ytterligare lägen, men Häradsbygden var heller inte ofarligt och på varsin sida stod Dalatreans två bästa målvakter; Tim Nilsson i hemmakassen, som vann målvaktsligan, just före Leksandslagets Gustav Svensson.

Joakim Jackson har öst in mål för treans mittenlag Kvarnsveden och tillhörde topp fem i målligan. Inför kvalet har han värvats till moderklubben för att göra mål.

Joakim Jackson (utanför bild) trycker här in 2-0 i krysset medan Martin Hellgren skymmer. Foto: JÖRGEN WÅGER

Och han har infriat förväntningarna. Den 27-årige skridskostarke forwarden med det rappa skottet tryckte in två mål från sin favoritposition, till vänster om målvakten, mot Ockelbo.

Mot Häradsbygden kom Jacksons tredje mål när han satte 2-0 i numerärt överläge i slutet av första perioden. Från samma position.

– Jag tycker om att stå där och det är bara att hålla klubban i isen, så kommer det fina passningar. Jag är alltid redo att skjuta och jag fick en perfekt passning av Joel Hanses, det var nästan öppen kasse, sa Jackson om det så viktiga 2-0-målet.

Många gånger var det lagkaptenen Markus Tomt som serverade en skottsugen Jackson. Tomt som kom upp i tre assistpoäng denna afton.

– Ja, Tomt tycker om att passa och jag att skjuta, en bra kombination, konstaterade snipern med ett skratt.

I andra skapade hemmalaget tillräckligt med chanser för att stänga matchen, men i stället kunde Häradsbygden reducera. Det efter ett mål som kom bara sekunder efter att OIK blivit fulltaligt sedan Joel Hanses suttit två minuter på botbänken.

– Det kändes som vi hade kunnat vinna den perioden med 3-0, men så förlorade vi den med 0-1. Men så är det, hockey går ut på att göra mål.

Det gjorde inte Orsa i mittperioden, men i tredje kom det två nya. Efter 4.37 satte Robin Gren 3-1 efter pass från nyförvärvet från Alfta; Martin Hellgren.

Då såg det tryggt ut, men i mitten av perioden blev det på nytt spännande när Häradsbygden reducerade en andra gång.

Men med knappt fyra minuter kvar stängde Joel Hanses matchen, när han gjorde sitt andra mål denna afton och satte punkt för fredagens kvaldrama via sitt mål fram till 4-2.

Häradsbygden hade inte ork att skapa spänning mot slutet och gästerna tog inte ens ut målvakten.

– Jag tycker vi gjorde tre bra perioder, men Häradsbygden drog ner vår fart, vi borde ha spetsat upp skridskoåkningen, analyserade speedkulan Jackson, som fick ta emot pris som hemmalagets främste spelare.

Tränaren ”Linkan” Lindkvist hade önskat sig mer av spelet, men gladdes förstås åt andra raka segern i förkvalet.

– Jag tycker det var för jämna siffror och är inte riktigt nöjd med spelet, men självklart är jag jättenöjd att vi har två raka vinster. Det blev också en ganska säker seger till slut.

Över 400 åskådare hade sökt sig till Orsa ishall denna fredagkväll i februari. Foto: JÖRGEN WÅGER

Desto mer nöjd var Lindkvist med publiktillströmningen.

– Jag vill från klubbens sida tacka alla i publiken samt sponsorer och privatpersoner som var med och bidrog i den här enkronasmatchen. Vi är jättenöjda att det kom så mycket folk och jag hoppas de vill fortsätta komma och stötta oss i kvalet.

Nästa hemmamatch blir på onsdag, då Hofors gästar. Vill det sig illa kan det bli sista hemmamatchen för säsongen, men med den start som OIK fått finns det alla möjligheter att ta sig till det sista kvalet, vilket betyder ytterligare tre hemmamatcher.

Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Allra först väntar Hofors på söndag. Första bortamatchen i förkvalet och det blir en ren seriefinal, då även Hofors vann sin andra raka match, när man besegrade Ockelbo med 6-2 på bortaplan. Samma Ockelbo som Orsa besegrade med 6-3 i onsdagens förkvalspremiär.

– Det blir spännande, kommenterade OIK-coachen gällande seriefinalen.

Det är tätt på given i kvalet. Från att mestadels under säsongen bara spelat en match per vecka, avgörs förkvalets sex omgångar på mindre än två veckor.

– Det är tur att man skött sommarfysen, sa Joakim Jackson med ett skratt.

Efter segern mot Häradsbygden ville Lindkvist främst framhålla nyförvärven, förutom Jackson, även Oskar Smids (Lindefallet) och Martin Hellgren (Alfta).

Plus att Tim Nilsson visade att han är bäste målvakt i Dalatrean. Nilsson tog 33 av Häradsbygdens 35 skott medan Svensson fick släppa fyra puckar bakom sig av hemmalagets 34 skott. Noterbart att OIK förlorade skotten, om än knappt, men det hör inte till vanligheterna. Nilssons räddningsprocent: 94,29. Svenssons: 88,24.

– Jag är jättenöjd med alla tre nyförvärv, de har viktiga roller i laget och gör det bra. Jag är glad att de vill komma och hjälpa oss, sa Orsatränaren.

Och som inte det vore nog, avslöjade OIK-coachen ytterligare ett nyförvärv så här två matcher in i kvalspelet.

– Erik Gezelius, forward från Falu IF, är klar för oss. Han var med oss under försäsongen, men valde att spela för Falun i tvåan.

I och med att Falu IF vann fredagens match, har laget säkrat kontraktet i division 2 och kan släppa Gezelius till Orsa, som i sin tur jagar en plats i tvåan.

Inte minst är det en lättnad för Joakim Jackson att Falu IF klarade kontraktet. Jackson bor i Falun och jobbar en del åt Falu IF. Han sa inför kvalspelet att det inte hade varit så roligt om han i Orsa IK:s tröja fått möta Falun i ett nervigt kval.

Men nu är det Avesta som följer sedan länge klara Sandviken till ett negativt kval. Där ställs division 2-lagen mot de två främsta i förkvalet.

Efter två spelade omgångar (av 6) är det Orsa IK och Hofors HC som parkerar på de två åtråvärda platserna, lagen som möts på söndag.

Bilden längst upp. Joakim Jackson, näst längst till vänster, klappas om efter sitt 2-0-mål i den första perioden. Allra längst till vänster, Joel Hanses, som svarade för två mål och en assist, målskytten Jackson, Mattias Holmin (6) och Markus Tomt (26), som noterade tre assist, är på väg till firandet. Foto: JÖRGEN WÅGER

Förkval till division 2

Orsa IK-Häradsbygdens SS

4-2 (2-0, 0-1, 2-1)

Orsas mål: 1-0 Joel Hanses, 2-0 Joakim Jackson, 3-1 Robin Gren, 4-2 Joel Hanses.

Skott: 34-35 (9-12, 14-14, 11-9).

Utvisningar, OIK: 2×2. OHC: 4×2.

Publik: 425.

Domare: Fredrik Hermansson.

Här ser vi lite heta känslor, precis som det ska vara i ett kval. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt var som vanligt mycket duktig. Fyra poäng mot Ockelbo, följdes upp med tre nya poäng mot Häradsbygden från assistkungen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Tim Nilsson visade varför han hade högst räddningsprocent i Dalatrean. Oskar Smids ser till att OIK-målvakten får ta hand om pucken. Foto: JÖRGEN WÅGER

Robin Gren med fart. Lagkamraterna håller koll Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt har som vanligt full kontroll. Foto: JÖRGEN WÅGER

En närkamp… Foto: JÖRGEN WÅGER

Oskar Smids håller undan en spelare från Häradsbygden utan några större problem. Foto: JÖRGEN WÅGER

Tim Nilsson, en av många räddningar. Den här var en av de svettigaste. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt och Joel Hanses (närmast kameran) kommer i ett bra läge, men inget mål den här gången. Foto: JÖRGEN WÅGER

Tim Nilsson har full fokus. Foto: JÖRGEN WÅGER

Martin Hellgren på fall, men det var högst tillfälligt. Foto: JÖRGEN WÅGER

Martin Hellgren, nyförvärv från Alfta, gjorde sin andra match i OIK-tröjan och noterade en assist. Foto: JÖRGEN WÅGER

Orsa är skäret före… Foto: JÖRGEN WÅGER

Tim Nilsson räddar första skottet, men halvsekunden senare reducerade Häradsbygden till 1-2. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här var det trångt om utrymmet. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Plåt-Sven
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin