Efter 45 år kom första DM-titeln

Jörgen Wåger Sport

I helgen avgjordes DM i bordtennis i Orsa sporthall.

Arrangörsklubben Ovansiljans SK fick en fin framgång när Fredrik Larsson vann herrsingel 40.

– 45 år tog det att vinna en DM-titel, sa en nöjd Fredrik.

Dubbeltitlar har det blivit genom åren, men 45 år gammal fick han vinna sin första singeltitel i ett DM.

– Jag var i final när jag var i 13-årsåldern, men det här var första guldet i DM.

Och han gör det bara ett par månader efter en motorcykelolycka som hade kunnat sluta riktig illa.

– Ja, jag peakar nu efter olyckan, konstaterade han med ett skratt.

I finalen besegrade Larsson, som förutom att han lirade själv även var tävlingsledare för DM på hemmaplan, Junos Claes-Henric Wallgren med 3-1 i set.

Fredrik Larsson tog sitt första DM-guld 45 år gammal. Foto: JÖRGEN WÅGER

Noterbart att ovan nämnde Wallgren vann herrsingeln över 18-årige Jesper Källberg efter tre klara set.

– Wallgren är riktigt svårspelad och det var första gången som Jesper mötte Wallgren och han kunde inte alls med hans spel, berättade Fredrik Larsson och Janne Eriksson.

Ovansiljansduon spelade för övrigt final mot nämnde Källberg som lirade tillsammans med sin far Mats. Far och son från Falu BTK vann herrdubbelfinalen i tre raka set mot hemmaparet.

Jesper, som för övrigt är kusin till landslagsspelaren Anton Källberg, lade av med pingisen för tre år sedan, men har börjat lira igen.

– Jag hoppade med Falu BTK i ettan och så har jag fortsatt, berättade Jesper som fått en nytändning på racketsporten som hans far ägnat så många år åt.

– Jodå, han duger än, sa unge Källberg med ett leende på frågan om hur det är att lira dubbel med pappa.

Janne Eriksson demonstrerar här ett konstslag. Eriksson tog sig till final i herrdubbel tillsammans med Fredrik Larsson och åkte ur i semifinal i herrsingel 40 mot slutsegraren i den tyngsta klassen (HS); Claes-Henric Wallgren, Juno (som blev tvåa i HS40), med 1-3 i set. Foto: JÖRGEN WÅGER

Och 49-årige Mats har även undertecknad mött i en ungdomsturnering någon gång under förra årtusendet.

– Det måste ha varit många år sedan, konstaterade också Källberg den äldre.

Mats Källberg har tidigare varit proffs i Tyskland, men mest meriterad är han i racketlon, så det är inte bara pingisracket han kan hantera. Källberg har nämligen ett individuellt VM-silver och ett VM-brons samt minst fyra VM-guld i lag på meritlistan i det som är en kombination av fyra racketsporter; bordtennis, squash, badminton och tennis.

– Dessutom tog jag mitt första individuella SM-guld i våras, berättade racketvirtuosen från Falun.

Om vi återgår till bordtennis-DM i Orsa, så kan vi berätta att Fredrik Larsson kompletterade sitt guld i herrsingel 40 och silver i herrdubbel med ett brons i herrsingel. Han åkte ut mot Claes-Henric Wallgren i semifinal, samma kille som han besegrade i HS40-finalen. Det blev 1-3 i set i herrsingelsemin.

Det här var första gången Ovansiljans SK arrangerade ett distriktsmästerskap.

– Det kom egentligen lite vid fel tidpunkt. Om vi haft ett DM för 6-7 år sedan, skulle vi varit väldigt många deltagare från klubben. Men vi har inte tillräckligt med ledare och det är många som tidigare spelat som lagt av, berättade Janne Eriksson, en av eldsjälarna i arrangörsklubben.

Men kanske är det någon eller ett par som nu gör comeback vid pingisbordet tack vare DM-tävlingarna. Några som tidigare lade av ställde upp när tävlingen var på hemmaplan och som domare hittade vi Marcus Bäckström, tidigare aktiv spelare i klubben.

– Jag har lagt av, men nu blev jag sugen att börja spela igen, sa 18-årige Marcus som även är duktig på att lira – piano.

Janne Eriksson och Fredrik Larsson, här på varsin sida, kom tvåa i dubbel. Foto: JÖRGEN WÅGER

Janne Eriksson har full fokus när han här slår en forehand. Foto: JÖRGEN WÅGER

Fredrik Larsson var inte bara tävlingsledare för DM, han var ofin nog att ta hem en av titlarna; HS40. Tvåa blev Claes-Henrik Wallgren, Juno, till vänster, och trea Tapio Konttijärvi, även han IK Juno. Foto: JÖRGEN WÅGER

Det var trångt på prispallen i herrdubbel. Segrade gjorde Faluparet, far och son Källberg. Tvåa, till vänster, blev hemmaparet Fredrik Larsson och Janne Eriksson. Trea och fyra blev två Junopar: Elis Fällgren/Abdulla Gadoua samt Tapio Konttijärvi/Claes-Henrik Wallgren. Foto: JÖRGEN WÅGER

Claes-Henric Wallgren, IK Juno, vann herrsingeln. Tvåa blev Jesper Källberg, Falu BTK (till vänster), trea Fredrik Larsson (längst till höger), Ovansiljans SK, samt fyra Tapio Konttijärvi, IK Juno. Foto: JÖRGEN WÅGER

HJ20 vanns av Jesper Källberg, Falu BTK, med Abdulla Gadoua, IK Juno, som tvåa och Elis Fällgren trea, även han Juno. Vi kan också nämna att Ovansiljans Viktor Eriksson kom fyra. Foto: JANNE ERIKSSON.

En avancerad serve av Janne Eriksson. Foto: JÖRGEN WÅGER

Fredrik Larsson provar ett konstslag. Foto: JÖRGEN WÅGER

Janne Eriksson. Foto: JÖRGEN WÅGER

 

Janne Eriksson. Foto: JÖRGEN WÅGER

Ovansiljans SK:s Ahmed Idris kom trea i HJ17. Foto: JANNE ERIKSSON

I pojkar 13 kom arrangörsklubbens Noel Järvegård fyra. Foto: JANNE ERIKSSON

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360