Efter två skador – nu ska hålet äntligen lagas

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Sporthallens beryktade och farliga hål i golvet ska åtgärdas nästa vecka.

Men det är inte tillräckligt, anser de som har aktiviteter i sporthallen.

– Orsa Lokaler ska få räkna på vad ett nytt golv skulle kosta, kommenterar fritidschef Barbro Fischerström.

I minst tre år har det funnits ett lock i sporthallens golv som varit väldigt svagt och där det funnits risk att det ger vika om man har otur att trampa på fel ställe.

Något som inte minst innebandyspelaren Micke Jonsson smärtsamt fått känna på. Två gånger inom loppet av ganska precis ett år har han, båda i samband då Digers BK haft seriematch, trampat på locket som gett vika.

Första olyckstillfället inträffade den 17 februari 2018. Efter skadan tvingades Jonsson ägna mycket tid åt rehabiltering för sitt sargade knä, men i höstas gjorde han comeback på innebandyplanen. Jonsson använde då ett specialskydd för knät, men det hjälpte föga då han på nytt, ganska precis ett år efter första gången, klev på samma lock igen, som än en gång gav vika.

Och än en gång fick en skadad Micke Jonsson ta hjälp av lagkamraterna för att ta sig av planen.

Han hade dock tur i oturen och slapp operation även denna andra gång, trots att det var samma knä som fick ta smällen. Han är mitt inne i en ny rehabiliteringsperiod, men är tveksam till om han kan spela innebandy till hösten.

Två knäskador på en och samma person, skador som hade kunnat undvikas om de ansvariga sett till att hålet hade lagats.

– Hålet har funnits i alla fall tre år. Jag hittade i en bild på hålet som jag tog för tre år sedan, berättade Digerstränaren Mattias Holmström tidigare i år.

Digers BK ska också ha påtalat att något måste göras med försvagningen vid locket innan det händer en olycka, men inte fått gehör.

Anledning till att hålet inte lagats ska ha dels berott på att ansvarsfrågan inte varit klar, vem som ska se till att hålet lagas. Men nu har de styrande kommit fram till att det är Orsa Lokaler som har ansvaret för golvet i sporthallen.

Att man heller inte vetat hur det skulle lagas, är också en anledning till att det dröjt, har Orsasajten fått som förklaring.

Orsa Lokaler (Orsa kommun) har avtal med Miljönären och de brukar åtgärda fel på golvet i sporthallen.

– Vi var där för någon månad sedan och bytte ungefär en kvadratmeter av golvet som var skadat, berättade Daniel Tommervold, som är projektledare för Miljönären Golv AB.

När Orsasajten förra måndagen (29/4-19) frågade om hålet, kände inte Tommervold till det.

– Vi har ännu inte fått någon förfrågan att åtgärda ett hål som har varit till en stolpe, men det kanske kommer snart.

– Att fixa själva hålet, ska inte vara några problem. Vi lägger i betonggips i själva hålet, så nog fixar vi det, lovade Tommervold.

Att Miljönären inte hade fått en förfrågan förra veckan beror bland annat på att ett av ungdomslagen från Digers BK ville träna april ut inför Buster & Starlet Cup.

– Sedan måste idrottsläraren säga sitt, poängterade Per Berg när undertecknad förra måndagen pratade med sporthallens vaktmästare.

Vi tog också kontakt med idrottsläraren Tobbe Laggar.

– Jag har precis pratat med Per (vaktmästare) och sagt att jag inte tänker bromsa lagningen. De får dra igång direkt, om de vill, vi kan ha idrott ute, sa Laggar till Orsasajten i torsdags.

När vi under tisdagen på nytt hade kontakt med idrottslärare Laggar kunde han berätta att han fått information att hålet ska lagas någon dag i nästa vecka (V20).

Så efter tre år (minst) och två knäskador på Digersspelaren Micke Jonsson, så ska äntligen hålet lagas.

Men är det tillräckligt?

Nej, tycker Digers BK som vill ha ett helt nytt golv och innebandyklubben får medhåll av Orsaskolans idrottslärare.

– Som tur är har jag ingen elev som trampat på locket så att det gett vika.

– Men många gnäller på golvet, inte minst mittskenan där bollen studsar till om innebandyspelarna ska slå en passning. Men framför allt är mittskenan farlig om någon ramlar på den. Det är ingen bra reklam för sporthallen, konstaterar Tobbe Laggar.

Att sporthallens undermåliga golv inte är någon bra reklam för inomhusidrotten i Orsa, det kan inte minst Micke Jonsson i Digers BK intyga.

– Jag tror att alla är överens om att golvet är slitet och förbrukat. Till och med motståndarna nämner det titt som tätt.

– Mittskarven gör ju att bollen hoppar och det är väl bara en tidsfråga innan någon ramlar och gör illa sig på den också, befarar Jonsson.

Nu ska i alla fall, efter tre år och ett par knäskador, äntligen hålet fyllas igen och stadgas upp en gång för alla.

Och kanske finns det hopp om ett helt nytt golv i en inte allt för avlägsen framtid.

– Orsalokaler ska få räkna på vad ett nytt golv skulle kosta, kommenterar kultur- och fritidschefen Barbro Fischerström i ett svar via mail till Orsasajten.

Bilden längst upp. Så här har locket som gett vika, sett ut de senaste åren – lagat med med två tejpbitar. Micke Jonsson har ”lyckats” trampa på locket två gånger, varav det gett vika och inneburit knäskador för Digersspelaren. Men nästa vecka är det meningen att hålet ska täppas igen. Foto: PRIVAT

Så här såg det ut precis efter att Micke Jonsson trampat på det instabila locket i sporthallen. För andra gången inom loppet av lite drygt ett år. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Emil Larsson hjälper Micke Jonsson av planen efter att Jonsson trampat ner i det farliga hålet i sporthallsgolvet för andra gången. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsagrisen
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin