En comeback som gav mersmak

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Toppen på karriären kom när han vann en internationell juniortävling 2015.

Efter nio månaders militärtjänst har Isak Nordin återupptagit sin elitsatsning igen.

– Mörksuggejakten var min första riktiga tävling på närmare ett år, konstaterar Isak.

21-åringen från Orsa, som kör för Stockholmsbaserade teamet CRT, slutade på 22:a plats under söndagens Mörksuggejakten som avgjordes i Rättvik.

– Det här var min första riktiga tävling sedan SM i slutet av augusti i fjol och med tanke på att jag inte cyklat någonting under min tid i det militära och bara hunnit träna knappt en månad, till skillnad mot mina konkurrenter, så är jag mycket nöjd med det jag presterade, säger Nordin.

Han har tidigare satsat rejält på MTB, men det senaste året har cyklingen gått på sparlåga. Det på grund av att han utbildat sig som jägarsoldat på K3 i Karlsborg.

– Då min årskull inte fanns med i den allmänna värnplikten sökte jag frivilligt till nio månaders tjänstgöring till jägarsoldat.

– Visst var det stundtals extremt jobbigt. Både den fysiska och mentala pressen var hög, inte minst då vi var ute i fält och vi skulle klara oss i skogen under två veckor.

Men trots tuffa förhållanden är det inget som Isak ångrar när det gäller utbildningen till jägarsoldat.

– Det var värt varje sekund. Jag är glad jag hoppade på utbildningen, jag har fått lära sig mycket och det har varit otroligt givande.

Men de nio utbildningsmånaderna innebar att cykelsatsningen fick avbrott på nästan ett år.

– Allt var så komprimerat så det fanns inte tid till cykelträning. Gym och lite löpning var det jag hann med.

Om det blir en satsning mot en eventuell karriär som yrkesmilitär står skrivet i stjärnorna.

– Jag muckade den 14 juni och då kände jag mig ”mätt”. Mina framtidsplaner är att studera till specialistofficer, men vi får se hur det blir med det militära.

För närvarande bor Isak i Orsa och jobbar på Längdcentrum, där han bland annat lagar och hyr ut cyklar och fixar med leder i Grönklitt.

Och så har han återupptagit elitsatsningen på cyklingen.

– Orsabajken var mer ett smakprov och Mörksuggan var min första riktiga tävling på nästan ett år. Visst har jag gjort bättre placeringar, men med tanke på att mina konkurrenter har betydligt många fler träningstimmar så är jag riktigt nöjd med gårdagens tävling.

– Det gav mersmak inför kommande tävlingar och jag ser verkligen fram emot resten av säsongen, säger han.

Att det finns kapacitet i Orsabenen visar inte minst det vi nämnde ovan, den internationella juniorsegern som en då 17-årig Nordin tog i Frankrike 2015.

Samma år följde han dessutom upp med totalseger i den svenska långloppscupen för juniorer plus att han tog guld i SM, långlopp för juniorer.

Bästa placeringen 2018 var en sjätteplats i elitklassen i Lida Loop som kördes i Tullinge.

– Närmast väntar Engelbrektsturen i Norberg (7 mil) den 21 juli och helgen därpå Finnmarksturen i Ludvika (8 mil). Finnmarksturen har dessutom SM-status i år, berättar Isak.

Isak har nått en bra bit i sin karriär, trots sin ungdom, och vi får säkert se Nordin klättra ytterligare i resultatlistorna framöver.

Bakom Nordin i hemmaklubben CK Uven finns det ett stort gäng unga och hungriga cyklister som har Isak som förebild och som säkert vill bli lika bra som honom. I Lilla Mörksuggejakten, som kördes i lördags, ställde Orsaklubben upp med hela 17 barn och ungdomar i åldern 6-14 år.

Noterbart att i klassen H13-14 var det CK Uven som hade flest deltagare med där. Vem vet, kanske det ”pluppar upp” en ny Isak Nordin i Orsa om några år.

– Vi hade en grym dag i Rättvik. Att vi är så många som cyklar och vill hänga med på tävlingar är över all förväntan, det är så kul.  Nu laddar vi för SM i Östersund på Frösö Park, hälsar CK Uvenledaren Malin Nordin.

 

Bilden längst upp. Efter att ha utbildat sig inom det militära och ”tappat” nästan ett års cykling, gjorde Isak Nordin comeback i långloppscirkusen under söndagen i Rättvik. Det slutade med en 22:a plats i herrarnas i elitklass i klassiska Mörksuggejakten. Här ser vi Isak i svart dress och röd hjälm. Foto. MTBFOTO

Isak Nordin efter 22:a-platsen i Mörksuggejakten. Foto. JOAKIM NORDIN

Isak Nordin slutade på 22:a plats i Mörksuggejakten. Här är 21-åringen från Orsa inne på målområdet i Rättvik. Foto. JOAKIM NORDIN

Joel Jenssen slutade på nionde plats i H13-14 i Lilla Mörksuggejakten. Foto. MALIN NORDIN

Viktor Nordin blev 11:a i H13-14. Foto. MALIN NORDIN

Nova Wiborg tävlade i D10-12. Foto. MALIN NORDIN

Jonas Ramsell i H10-12. Foto. MALIN NORDIN

Saga Lilja i D13-14. Foto. MALIN NORDIN

Hilma Lilja i D10-12. Foto. MALIN NORDIN

Lukas Jenssen i nybörjarklassen 8-10 år. Foto. MALIN NORDIN

Majken Zetterström. Foto. MALIN NORDIN

Emanuel Haglund H13-14. Foto. MALIN NORDIN

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360