Ett sjukdomsdrabbat OIK knäade mot HSS

Jörgen Wåger Sport

Orsa IK var sedan tidigare klart för det sista kvalet mot division 2.

Häradsbygden slet för att ta det sista halmstrået att följa OIK dit.

Leksandslaget vann matchen med 7-5. 

Nu hjälpte det inte att Häradsbygden vann mötet mot redan klara OIK. Om det skulle finnas den minsta chans inför den sista omgången för Leksandslaget att nå andraplatsen, var Ockelbo tvunget att besegra Hofors. Nu vann Hofors med klara 6-0 och blir det lag som tillsammans med Orsa IK får kvala mot division 2-lagen Avesta och Sandviken.

– Det känns lite skönt att det redan är klart att Hofors går vidare, så behöver det inte bli något snack om att vi inte kom med bästa laget. Vi hade många spelare hemma på grund av sjukdom och vi spelade med det vi har, konstaterade OIK-tränaren ”Linkan” Lindkvist..

Det härjar som sagt sjukdom i laget och bland annat saknades lagkaptenen Markus Tomt, målvakten Tim Nilsson, backarna Erik Lundgård, Mattias Holmin och Robin Gren.

– Vi hade bara en ordinarie back med, de andra är sjuka.

Tur då, med tanke på alla sjuka, att Orsa IK blev klart redan efter rysaren mot Hofors i onsdags. Orsa vände ett hotande nederlag, kvitterade till 3-3 i slutet av matchen, och tog de två poäng som behövdes för att säkra vidare kvalavancemang efter straffläggning.

Med så många borta innebar det bland annat att Simon Johansson fick chansen att vakta kassen. Det här var den nyligen fyllda 18-åringens tredje framträdande i A-lagströjan. Fjärdekedjan bestod av J18-spelarna Lucas Salo och Markus Hyttgård-Lindberg samt Alexander Dellsand, även han junior.

Den sistnämnde spelade en hel del med A-laget i början av säsongen, men har haft problem med skador och sjukdom under säsongen. Lucas och Markus har testat på A-lagsspel i tre respektive två matcher förut.

Matchen i Weda Skog Arena då? Ja, hemmalaget, som var heltänt då det som sagt fortfarande fanns en liten chans att gå vidare, kunde gå fram till 3-0 efter första perioden.

Alexander Dellsand har haft otur med skador och sjukdom under säsongen, men var tillbaka i A-laget mot Häradsbygden. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Orsa försökte jobba sig ikapp, men kom inte närmare än 2-3, 4-5 och 5-6. Till slut vann Häradsbygden med 7-5, men till ingen större nytta då Ockelbo inte förmådde ge en hjälpande hand.

– Vi gjorde väl en skaplig match förutom en dålig start. Men vi kämpade och försökte in i det sista, poängterade Lindkvist.

Noterbart att det här bara var andra tävlingsmatchen av totalt 26 som Orsa förlorat under ordinarie tid. Båda gångerna är det just Häradsbygden som stått på den vinnande sidan. Men OIK har ändå 3-2 i inbördes möten mot Leksandslaget den här säsongen, ska tilläggas.

På söndag avslutar Orsa förkvalet med bortamatch mot Ockelbo, vilken är betydelselös för båda lagen, men den måste förstås spelas.

Kommande fredag inleds division 2-kvalet, som spelas med samma upplägg som i förkvalet med fyra lag där man möter varandra hemma och borta. De två främsta lagen efter sex spelade omgångar spelar i tvåan nästa säsong.

Orsa IK:s mål har hela säsongen varit att ta steget upp, nu är man framme vid slutkvalet.

Det troliga är att OIK får börja borta mot något av division 2-lagen.

– Jag har inte fått någon riktig klarhet i det, men som det sett ut de senaste åren så har division 2-lagen fått börja hemma. Det innebär att vi endera får möta Sandviken eller Avesta.

Önskemotståndet, om det nu finns något, borde vara att kanske få börja borta mot Sandviken som inte tog många poäng i tvåan. Såvida inte Sandviken gjort som division 3-lagen som värvat friskt i slutet av säsongen för att få ett så slagkraftigt lag det bara går till kvalspelet.

För Ockelbo och Häradsbygden räckte det inte, men för Orsa IK och Hofors HC går den spännande kvalvåren vidare.

Bilden längst upp. Här ser vi Alexander Svensk från matchen mot Hofors i onsdags, backen som får symbolisera att OIK knäade i fredagskvällens, för Orsa IK, betydelselösa drabbning i Leksand. Häradsbygden vann med 7-5. Foto: JÖRGEN WÅGER

Förkval till division 2

Häradsbygdens SS-Orsa IK

7-5 (3-0, 1-2, 3-3)

Orsas mål: 3-1 Timmy Hammargård, 3-2 Joakim Jackson, 5-3 Joel Hanses, 5-4 Mattias Mårten, 6-5 Anton Melin.

Skott: 42-36 (16-13, 11-11, 15-12).

Utvisningar, HSS: 5×2, 1×5, 1×20. OIK: 4×2.

Publik: ?

Domare: Tomas Berggren.

Anton Melin har inte haft det lika lätt med målskyttet i kvalet som under seriespelet, där han var målgladast av alla i Dalatrean. Mot Häradsbygden fick han sätta en puck (den andra totalt) och kanske kommer det fler i slutkvalet från den målfarlige OIK-spelarens klubba. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Joakim Jackson är förkvalets klart främste målskytt med sju fullträffar på fem matcher och han har gjort mål i samtliga fem matcher. Mot Häradsbygden blev det en fullträff plus två assist, vilket gör att han gick upp även i toppen av poängligan med sina tio poäng. Lika många som OIK:s lagkapten Markus Tomt (1+9), som missade fredagsmatchen på grund av sjukdom. Bilden på Jackson är från mötet mot Hofors i onsdags. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360