Ferry Svan blev historisk igen

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Ferry Svan blev historisk när han som förste svensk tog JVM-guld.

Nu har 23-åringen skrivit ny historia i Timbersports genom sin sjundeplats i VM.

Det svenska laget gjorde också bra ifrån sig och slutade sjua.

– Även om jag nådde målen jag satt på förhand, att ta mig till andra rundan, är jag ändå lite besviken på min insats, summerar Ferry Svan, som har höga krav på sig själv, sitt individuella framträdande i ett pressmeddelande.

Orsasajten gjorde förra helgen ett besök på landslagets träningsanläggning i Orsa, där svensk Timberstports har sitt säte. Det var tydligen en VM-uppladdning som gjorde gott.

Ett svenskt landslag som dessutom bara innehåller atletiska masar.

Laget nådde visserligen inte den fjärdeplats man fick i Innsbruck för fem år sedan, men ett nordiskt rekord med tre sekunder och sjundeplats är mycket bra i den stentuffa konkurrensen.

Emil Hansson, 18-åringen som i maj tog JVM-brons, hugger i för kung och fosterland i lagtävlingen. Foto. STIHL TIMBERSPORTS

Och aldrig tidigare har en svensk placerat sig så bra individuellt som Ferry Svan. Vansbrosonen, som har en något mer känd pappa, har verkligen skapat sig ett eget namn, men i en helt annan idrott jämfört med Gunde.

Det här var första gången som Ferry Svan fick representera Sverige i det individuella mästerskapet. I slutet på augusti blev han nordisk mästare och kvalificerade sig där till individuella VM och det som yngste svensk någonsin.

Nu lyckades han som förste svensk någonsin att nå andra rundan i VM-finalen i en fullsatt arena i Prag, dit världens tolv bästa var med från början. Ferrys VM-facit blev till slut tre nya personliga rekord, ett nordiskt rekord, vilket alltså resulterade i en sjundeplats.

– Att slå tre personliga rekord varav ett nordiskt rekord i mitt första VM någonsin, det är jag väldigt nöjd med. Det bekräftar också att det finns tid att kapa på många grenar, och rekorden blir ett kvitto på att jag tränar på rätt sätt, säger Ferry Svan.

Ferry Svan hugger i under fredagens lagtävling medan lagkompisen Emil Hansson övervakar. Foto. STIHL TIMBERSPORTS

Australiens Brayden Meyer tog hem guldet efter att ha tagit förstaplatsen i fyra av fem grenar.

Kanske kan Ferry redan till nästa år börja utmana om VM-medaljerna. Viljan och inställningen är det inget fel på, vilket han har ärvt efter sin far och säkert även en del av mamma Marie.

– Även om jag nådde målen jag satt på förhand, att ta mig till andra rundan, är jag ändå lite besviken på min insats.

– Men sen när man tänker på att jag placerat mig sjunde bäst i världen, ja då kan jag så klart inte sticka under stol med att jag känner mig nöjd, säger Ferry Svan i pressmeddelandet.

I fredagskvällens lagtävling hade det blågula laget målet att bli bästa europeiska lag, men det blev ett allt för svårt motstånd i kvartsfinalen för att uppnå det målet. Sverige åkte ut mot en av storfavoriterna; Nya Zeeland och slutade sjua.

I åttondelen besegrade Sverige Storbritannien, men mot den blivande silvermedaljören tog det stopp i kvarten.

Trots förlusten mot Nya Zeeland lyckades det svenska landslaget gå av scenen med huvudet högt.

Efter en jätteinsats slog de äntligen nytt nordiskt rekord och den nya tiden på dryga minuten, 1.00,35, är en förbättring med drygt tre sekunder.

Calle Svadling sågar hejvilt i ett av delmomenten under lagtävlingen. Foto. STIHL TIMBERSPORTS

– Jag är jättenöjd över lagets insats och att vi avslutar på topp mot Nya Zeeland, vi kunde
inte ha gjort det bättre, säger Calle Svadling i pressmeddelandet.

Förutom ovan nämnda Svan och Svadling (Bjursås), bestod det svenska laget av Emil Hansson, från Bergkarlås, Pontus Skye, Leksand, samt Johannes Eriksson, Avesta.

Förbundskapten heter Hans-Ove Hansson, från Bergkarlås och ägare av den lokal på Born i Orsa där det svenska Timbersportslaget har sitt säte.

Australien tog hem lagguldet just före Nya Zeeland.

– Vi ser att det är några andra i Europa som ligger i och också gör sitt jobb. De är duktiga, det ska de ha, men vi kommer tillbaka, lovar VM-sjuan Ferry Svan.

Nästa år avgörs för övrigt VM i Göteborg.

Bilden längst upp. Ferry Svan i ett av delmomenten i lördagens individuella VM-final. Foto. STIHL TIMBERSPORTS

Ferry Svan i kamp med jättesågen från den individuella VM-finalen. Foto. STIHL TIMBERSPORTS

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin