Finalracet inställt – Hanna femma i världscupen

Jörgen Wåger Sport

Det blev inget finalrace för Hanna Matslofva.

Finaldagen av Idres världscuptävling blåste bokstavligen bort.

Det innebär att den 24-åriga fartglada tjejen från Orsa slutade femma.

Hanna klockades för 154 kilometer i timmen i Chockens backe under torsdagen, vilket placerade henne som femma.

– Det var snöstorm och dålig sikt, så dagens race blev sådär, summerade Matslofva gårdagens semifinal.

Hon hade hoppats på högre fart under fredagens final. Men nu fick Hanna aldrig chansen, då det planerade finalracet ställdes in på grund av dåligt väder.

– Det var hård vind och dåligt sikt på det, berättar Hanna.

Speedski väderkänsligt och det händer då och då att ett planerat finalrace ställs in. På grund av de höga farterna som åkarna kommer upp i, går det inte att tumma på säkerheten. Men trots dåligt väder även under torsdagen, genomfördes de kvalåk som sedermera räknades som finalåk och resultatlistan utgår således från torsdagens race.

– Det har tyvärr varit värsta möjliga förhållanden. Vi har verkligen kämpat hårt för att hantera all snö som har fallit de senaste dagarna, kommenterar förbundskapten Daniel Andersson på skidor.com.

Segrade gjorde inte oväntat Valentina Greggio, italienskan som har världsrekordet på damsidan med sina 247 kilometer i timmen, och som har vunnit totalcupen de senaste fyra säsongerna. Segerhastigheten blev nu ”beskedliga” 158 kilometer i timmen. Tvåa blev fransyskan Clea Martinez.

På tredje plats hittar vi Rättviks Britta Backlund, som fortfarande leder den totala världscupen, 20 poäng före jagande Valentina Greggio.

Det blev även italienskt i topp bland herrarna genom Simone Origone. Han vann före Simon Billy, Frankrike, medan österrikaren Manuel Kramer var trea.

Som vi skrev om i reportaget om Hanna Matslofva, så är det ovan nämnda Simone Origone som innehar världsrekordet bland herrar; ofattbara 255 kilometer i timmen.

Nyblivne svenske mästaren Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg, blev bäste svensk med en sjätteplats på 160,41 kilometer i timmen.

Under helgen fortsätter Idre och Chocken att arrangera ytterligare en världscuptävling.

Återstår att se om vädergudarna tillåter att det körs ett riktigt finalåk för att få fram de snabbaste åkarna.

Och Hanna Matslofva var inte särskilt nöjd efter onsdagens SM-brons och inte heller över sitt världscuprace, så 24-åringen är säkert revanschsugen.

Bilden. Hanna Matslofva visar upp hjälm och gummidräkt som hon har när hon susar nedför branta backar och jagar hastighetsrekord på skidor. Bilden är fotad utanför föräldrarnas hus i Viborg, med ett vintrigt Orsasjön i bakgrunden, när Orsasajten i mitten av februari träffade Hanna för ett reportage. Onsdagens SM-tävling och torsdagens race var Hannas två första tävlingsåk den här säsongen, så det lär bli högre och högre hastigheter bara Orsatjejen blir ”varm i kläderna”. Om två veckor avgörs VM Frankrike, vilket förstås är säsongens stora mål. Foto: JÖRGEN WÅGER

Läs även, om ni inte redan gjort det, ett längre reportage med Hanna:

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360