Fint OIK-förvärv – om axeln håller

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Om läkarna får bestämma har Erik Köpman gjort sitt inom ishockeyn.

Men trots tre axeloperationer, vill inte den 28-årige forwarden lägga klubban på hyllan.

– Känns det bra i höst, så kör jag med Orsa IK, säger Erik.

Med närmare sex säsonger i division 1, där han har ett bra poängsnitt, skulle Köpman förstås bli ett utmärkt tillskott för division 2-nykomlingen.

Men så var det ju det här med skadorna, som den otursförföljde Orsagrabben dragits med under många år.

Han har genomgått tre axeloperationer och i fjol fick han dessutom problem med ett knä.

– När det gäller knät så är det ingen fara för hockeyn, utan det är när jag springer som jag har problem där. Jag går på akupunktur och har börjat springa en gång i veckan, så det börjar bli bättre.

Värre är det, som Erik säger själv, när det gäller axlarna.

– Redan när jag gick på hockeygymnasiet i Mora gjordes den första axeloperationen, berättar han.

Men det tog inte lång tid, så började samma problem med höger axel återigen att göra sig påmind, det vill säga att den hoppade ur led lite då och då.

– Men efter att jag opererade högeraxeln för andra gången, så har den känts bra och det är sju år sedan nu.

Erik Köpman spelade i ungdomsåren med Orsa IK och han tillhörde den fina årgången av 91-or som klubben fick fram. Sedan följde hockeygymnasiet i Mora och fyra juniorår i MIK.

2011 inledde en 20-årig Köpman sin division 1-karriär med spel i IFK Ore, men problem med högeraxeln bidrog till att det bara blev 14 matcher i Oretröjan första året i ettan. Han blev även utlånad till Orsa den säsongen och gjorde tio matcher där.

Första operationen gjordes som sagt redan under gymnasietiden i Mora, men axeln blev aldrig bra. 2012 tvingades Erik till sitt andra ingrepp i samma axel, den högra.

Därefter har Köpman spelat division 1-hockey med Mjölby 2012/13, Falu IF 13/14, Forshaga 14/15 och 15/16.

Bästa snittet noterade forwarden i Falutröjan med 28 (13+15) poäng på 29 matcher.

Senast Köpman spelade hockey var säsongen 16/17, då han noterade 24 matcher för Tranås i division 1. Men då hade nästa axel börjat krångla. Han ville inte gärna genomgå ytterligare en operation och tyckte att det inte var någon större idé att fortsätta.

– Men sedan kunde axeln hoppa ur även fast jag inte spelade hockey. En gång  hoppade den ur led när jag var på semester i Turkiet då jag besökte ett vattenland.

Förra året genomgick han så tredje operationen, den första, och förhoppningsvis enda, på vänster axel.

– Läkaren frågade om jag tjänade pengar på hockeyn, men det gjorde jag inte, svarade jag. Då tyckte han, med den historik jag hade, att jag skulle lägga av med hockeyn, berättar Erik.

Erik Köpman i Falu IF:s tröja. Foto. PRIVAT

Men efter två hela säsonger utan sin kära idrott, är Köpman sugen på en comeback.

– Det vore kul att testa och då blir det med Orsa, det ser ut att bli ett bra division 2-lag.

Sommarträningen får avgöra om det blir något spel, eller om han lägger av för gott, men han ser förhoppningsfullt på framtiden.

– Jag tänker inte chansa och riskera något, som man kanske gjorde tidigare. Men den högra axeln har ju känts bra efter den andra operationen för sju år sedan.

– När man sedan spelar, så sitter mycket i huvudet, men jag har ju varit med om det förut och vet vad som gäller. Känns det bra, då kör jag, lovar han.

– Jag har inte den rätta styrkan än i axeln, men ju längre tiden går, desto bättre blir det poängterar Erik.

OIK-tränaren ”Linkan” Lindkvist hoppas förstås att Köpman kan spela.

– Jag räknar med Erik och det blir ett bra nyförvärv till oss, konstaterar Lindkvist.

När det gäller nyförvärv presenterade Orsa IK mycket överraskande MIK-ikonen Jonas Westerling för en tid sedan.

Övriga nyförvärv så här långt är målvakten August Eriksson, backen Viktor Grannas och forwarden Emil Mattsson, alla tre från Mora IK:s J20-lag. De två förstnämnda spelade redan den gångna säsongen någon match i OIK-tröjan.

Erik Gezelius, 20-årig forward som lånades in från Falu IF till kvalspelet, kommer att fortsätta i Orsa IK.

Från Falu IF hämtas också Filip Nilsson, även han 20-årig forward. Hans föräldrar är Orsabördige Jörgen Nilsson och förre elitskidåkaren, som bland annat vunnit Tjejvasan, Kerrin Petty Nilsson, kan vi tillägga när det gäller Filip.

Oskar Smids, som har Orsa IK från moderklubb, lånades in från Lindefallets SK till OIK:s kvalspel i våras, kommer också att fortsätta i det färska division 2-laget. Han har under våren genomgått en axeloperation, men förhoppningsvis går rehab-träningen bra och att Oskar, som kan användas både som back och forward, är hel och kry när serien drar igång i september.

– Men vi ska ha in fler nyförvärv och vi har också flera intressanta namn på gång, poängterar Orsacoachen.

Från den senaste framgångsrika säsongen, som slutade med avancemang till tvåan, är det bara Alexander Nissas som sagt att han ska sluta, enligt tränare Lindkvist.

– Vi kör barmarksträning nu och det är bra och uppslutning.

Till sist kan vi nämna Markus Tomt, lagkapten och OIK:s viktigaste spelare i vintras. För 1,5 vecka sedan genomgick han en astmakoll, på grund av att han under ett par matcher i förkvalet kände sig orkeslös.

Tomt behandlades som ung för ansträngningsastma och befarade att det hade börjat komma tillbaka. Därför ville han undersöka om så var fallet, men han fick lugnande besked.

– Hon (läkaren) har konstaterat att jag inte har daglig astma. Hon sa vidare att det var svårt att kolla upp förkylning och ansträngningsastma, men tyckte att om medicinen som jag använde hjälpte så skulle jag fortsätta med den eftersom jag haft problem med astma tidigare under min uppväxt.

– Troligen var det bara nåt skit i kroppen, förklarar Markus Tomt sin orkeslöshet som han drabbades av under ett par matcher i kvalet.

Bilden längst upp. Erik Köpman i fin och grönskade miljö. Om några månader går han in i ishallsmiljön igen efter två säsongers speluppehåll. Foto. PRIVAT

Markus Tomt var en oerhört viktig spelare i trean och en frisk lagkapten blir minst lika viktig kommande vinter, då det blir spel i division 2 för Orsa IK. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin