Förlust i seriefinalen för Digers BK

Jörgen Wåger Sport

Femmans vassaste kedja mot seriens ramstarkaste försvar.

Det var förutsättningarna när IFK Våmhus och Digers BK möttes i en seriefinal i Idre Fjäll Arena.

Det var Våmhus notoriska poänggörare spelare plus ett par nyförvärv som visade sig fälla avgörandet i denna toppmatch.

Hemmalaget vann med 8-5.

– Det ska bli intressant att se om Våmhus ställer upp med samma lag som de hade i kväll vid en bortamatch efter jul, sa Mattias Holmström efter säsongens första förlust.

Det Digerscoachen syftade på var Våmhus rutinerade nyförvärv Jonas Sandén och Henrik Eklund. Sandén gjorde debut mot Hedemora och svarade för hela åtta (4+4) poäng redan i första matchen. Mot Digers stod han för två mål. Eklund gjorde sin första match i seriefinalen och noterade även han två mål.

– Jag tror de har värvat ihop de här killarna just med tanke på att de skulle möta oss, menade Holmström.

Inför mötet i Mora under måndagskvällen, ledde Digers serien med full pott, 21 poäng på sina sju matcher. Våmhus har hela tiden skuggat bakom och hade fram till den 17 november också tagit full pott. Det var just den 17 november som Digers senast hade match. I en målrik tillställning vann Orsalaget en rysare borta mot Nås med 9-8.

När Våmhus är inblandat är det garanti för målkalas, oftast både framåt och bakåt. Och samma helg som Digers besegrade Nås, förlorade Våmhus med samma siffror borta mot Borlänge; 8-9. Det trots att Våmhus ledde med både 3-0 och 7-4.

3-0 hade Våmhus även mot Digers, men till skillnad mot Borlänge, stod man hela vägen denna gång och såg till att Digers förlustnolla sprack.

Det i sin tur innebär att Våmhus övertog serieledningen, men det är knallhårt. Båda lagen står på 21 poäng och båda har dessutom +42 i målkvot. Skillnaden är att Våmhus producerat 18 mål fler än Digers, 103 mot 85. Således har Digers släppt in 18 färre mål jämfört med tabellettan; 43 mot 61.

– Det kan vara bra med en förlust ibland, så att man kommer ner på jorden. Sedan kommer inte den här matchen att avgöra serien.

Seriesegraren är garanterat en plats i division 4, vilket Digers BK har som mål.

– Men det är mer än ett lag som går upp. Fyran innehåller bara åtta lag, då Säter dragit sig ur.

Digers hade inte spelat match på drygt två veckor, kanske var det anledningen till att gästerna hade lite sega ben.

– Det var lojt. Vi uppträdde passivt och hade dålig rörelse både offensivt och defensivt.

Men lojt i en seriefinal?

– Ja, jag tycker det. Den rätta viljan var inte där, det var inte den rätta inställningen, menade Holmström.

Digers brukar kunna börja lite trögt och hamna i underläge, men har tidigare kommit tillbaka och vunnit. Seriefinalen i Mora hamnade man i underläge 0-2 efter första perioden, som sedan blev 0-3 tidigt i andra. Efter halva matchen ledde Våmhus med 5-1.

Men via ett par mål i numerära överlägen kröp Digers närmare i slutet av andra perioden. I början av tredje perioden hade Digers chansen på nytt att komma än närmare, men lyckades inte den gången i det numerära överläget.

Men bara någon minut senare blev det ändå spännande då Joakim Norlin reducerade till 5-6. Då hade det gått tre minuter in i tredje och Våmhus har tidigare tappat stora ledningar, så det blev nerv i matchen.

Leo Olsen är en av få i Digers som får godkänt i seriefinalen mot Våmhus. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Men närmare än så kom inte Digers och Våmhus kunde rättvist vinna med 8-5.

– Vi får vara nöjd med att vi hängde med så pass länge som vi gjorde. Nej, det här var ingen bra match från vår sida. Sedan var det mycket folk på läktarna, vi har ett ungt lag och det är inte så lätt när man är 15-16 år.

– Men vi bygger för framtiden. Det är de här som ska vara stommen nästa år. Man lär sig inget av att sitta på läktaren, så man måste låta dem spela, sa coach Holmström om sina unga killar.

Sedan kan vi nämna Våmhus fruktade trio, som ligger etta, trea och fyra i seriens poängliga. Glenn Guth gick mållös troligen för första matchen, men svarade för fyra assist. Han leder femmans poängliga i suverän stil med sina 53 poäng via 25 mål och 28 assist.

Mikael Johnsson är trea i poängligan med 17 mål och 12 assist. Mot Digers noterade han två mål och en assist.

Karl Ambrosiusson är fyra i poängligan med 27 (12+15) poäng. I seriefinalen svarade han för ett mål och två assist.

Alexander Johansson är Digers främste poänggörare och parkerar på sjunde plats med 13 mål och 12 assist. Mot Våmhus blev det bara en assist för Johansson.

– Vi kan mycket bättre än vi visade i dag och serien är lång, konstaterade Mattias Holmström.

Redan på lördag får Digers chans att komma upp på vinnarspåret igen, då Hedemora gästar Orsa sporthall. Samma Hedemora som för drygt en vecka sedan krossades med hela 19-0 hemma mot Våmhus.

Bilden längst upp. Sebastian Thorslund svarade för två mål i måndagskvällens seriefinal. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Division 5

IFK Våmhus-Digers BK

8-5 (2-0, 4-4, 2-1)

Digers mål: 3-1 Erik Strandberg, 5-2 Mikael Jonsson, 5-3 Sebastian Thorslund, 6-4 Sebastian Thorslund, 6-5 Joakim Norlin.

Utvisningar, IFK: 3×2. DBK: 2×2.

Publik: 250.

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin