Från division 1 till Sveriges högsta liga

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Han har två säsonger i division 1, men har ännu inte spelat i Hockeyallsvenskan.

Ändå kan Orsakillen Pontus Näsén i höst vara en SHL-back.

– Jag ska ge det en chans, så får vi se hur långt det räcker, säger 22-åringen.

När Pontus i våras skrev på för IK Oskarshamn var det en allsvensk förening. Men Smålandsklubben tog sig ända till direktkvalet och slog där överraskande ut Timrå.

– Målet för mig var att spela i allsvenskan kommande säsong, men så gick Oskarshamn upp…

Man kan verkligen snacka om kometkarriär för backen som har Orsa IK som moderklubb. Det är bara lite drygt två år sedan som han representerade Malung i division 2.

– Ja, det det har gått snabbt, konstaterar han med ett leende.

Pontus är ett bevis för att det inte behöver gå spikrakt uppåt i karriären. Han sökte in på hockeygymnasiet i Mora, men bereddes inte plats med ”elitkillarna”. Tur då att det finns en lokal intagning.

– Det har varit hockey i stort sett hela mitt liv. Jag började åka skridskor vid 2-3 års ålder och när jag var 6 år mer på riktigt. Det var jag och nån till som var född -96 som fick vara med i Orsas lag födda 94/95, berättar Pontus hur allt började.

Under åren på hockeygymnasiet i Mora blev Pontus ibland utlånad till Orsa, dels att spela med moderklubbens J18-lag, men också  med A-laget. När han var klar med skolan, hamnade Näsén i division 2-laget Malungs IF. Och det var så sent som säsongen 2016/17.

Lite drygt två år senare är han kontrakterad av nya SHL-laget IK Oskarshamn.

– När jag den senaste säsongen spelade för Vimmerby, så var målet för mig att nästa säsong spela i Hockeyallsvenskan. Jag fick förslag från några klubbar, men valde Oskarshamn, som ju var ett allsvenskt lag när jag skrev på.

– När de sedan gick upp i SHL, så trodde jag inte att jag skulle få vara kvar, men Daniel Stolt, som var sportchef i Vimmerby, men som är ny sportchef i Oskarshamn, sa att jag fick vara kvar, berättar Pontus om klivet från division 1 upp till landets högsta hockeyliga.

I Malung visade den unga Orsagrabben att det fanns kapacitet högre upp i divisionerna. Det visar inte minst poängproduktionen; 47 poäng (9+38) på 23 seriematcher, alltså mer än två poäng i snitt.

Säsongen därpå gjorde han sin första i division 1, med Arboga. Där blev produktionen 29 (3+26) poäng, varav 12 i kvalet, på totalt 38 matcher under debutsäsongen i ettan.

Förra sommaren skrev han på för Vimmerby och gjorde i Smålandslaget sin andra säsong i landets tredje bästa liga. Där noterades Näsén för 26 poäng (4+22) på 39 seriematcher.

– 26 poäng är väl helt okej i ettan, säger Pontus ödmjukt.

Poängen kommer framför allt genom assist, som synes.

– Jag skjuter för sällan och är väl ingen större målskytt. Poängen man gör är bara en bonus, menar han.

De senaste tre säsongerna har karriären tagit riktig fart för den snart 23-årige backen som har puckhantering och passningsspelet som sina främsta styrkor, enligt honom själv.

– Det har varit bra från Malung, via Arboga och Vimmerby, där jag fått stort förtroende från tränarna. Framför allt den gångna säsongen var riktigt bra och där jag utvecklade mitt försvarsspel.

– Det tack vare tränaren Philippe Horsky, som är ny coach i Karlskrona kommande säsong. Horsky hade jag i Vimmerby och han var hård och tuff, men rättvis. Det var framför allt försvarsspelet som jag behövde utveckla och det gjorde jag tack vare honom, säger Pontus tacksamt.

– Jag vill vara en tvåvägsback så mycket som möjligt, tillägger han om sin spelstil.

Under den gångna säsongen gick rykten om att Mora IK var ute efter den Orsabördige backen.

– När vi spelade borta mot Tranås var Mora där för att kika på Måns Carlsson i första hand, jag vet inte om de kollade in mig också då.

– Sedan fick jag höra att när vi mötte Huddinge, så var Mora där för att titta på mig. Men jag vet inte om det blev något intresse från deras sida, jag har då inte hört något.

Att efter bara två division 1-säsonger ta steget upp i SHL är ett stort steg, det är Pontus Näsén självklart medveten om.

– Vi får se hur det blir, det kan ju bli fråga om en utlåning till allsvenskan.

Och då skulle han inte ha något emot att komma närmare familjen i Orsa.

– Mora skulle vara ett bra alternativ, helt klart, menar han.

Men huvudmålet är förstås att kometkarriären ska fortsätta med spel i högsta ligan.

– Självklart har jag inställningen att jag ska försöka ta en plats i Oskarshamn.

Pontus har inte representerat Orsa IK sedan 2013/14 (3 matcher), men han följer självklart moderklubben. Inte minst för att brorsan Jakob spelar i OIK.

– Jättekul att Orsa gick upp i tvåan och jag hoppas klubben satsar på att ta steget upp i ettan.

När Orsasajten träffar Pontus har han varit i Orsa under fyra veckor och skött barmarksträningen på hemmaplan. I söndags rullade han ner mot djupaste Småland för att där ansluta sig till IK Oskarshamns SHL-trupp.

– Vi får se här i augusti hur det går. Det ska bli spännande att se om man kan ta en plats. Jag ska ge det en chans och så får vi se hur långt det räcker.

Pontus Näsén har gjort en raketkarriär de senaste säsongerna. Så sent som våren 2017 spelade han division 2-hockey och i höst är han aktuell för SHL-nykomlingen IK Oskarshamn. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsagrisen
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin