Fyra mål i numerära överlägen avgjorde för Digers

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Digers BK hade inte förlorat hemma på hela hösten.

Men när Långshyttans IBK gästade Orsa sporthall, var det inte långt ifrån att gästerna kunde ta med sig tre poäng hem.

Men via tre mål i numerära överlägen i slutet av ordinarie tid, vände hemmalaget på matchen och vann med 9-7.

Det matchvinnande målet, fram till 8-7, gjordes av spelande coachen Mattias Holmström.

– Jag fick bollen vid bortre stolpen, målvakten slängde sig så jag lobbade in bollen. Det var snyggt, men inte bara skicklighet, sa rutinerade Holmström med ett skratt.

Sjukdom och skador i ett annars ungt Digerslag, bidrog till att coachen själv fick hoppa in – igen – och den snart 47-årige Digerstränaren gjorde inte bort sig.

– En riktigt skön seger, slitet lönade sig, konstaterade han.

Och nog fick hemmalaget slita för de tre poängen. Förutom ledning med 2-1, var det Långshyttan som var i förarsätet fram till det var knappt åtta minuter kvar. Gästerna var allt som oftast i ledning och Digers fick hela tiden jaga.

Men vid ställningen 6-7, drog gästerna på sig tre raka utvisningar. Hemmalaget var kliniska i numerära överlägen denna kväll och utnyttjade samtliga tre. Efter 12.54 kom det första av tre raka numerära överlägen för Digers. 45 sekunder senare, kvitterade Alexander Johansson.

Nästa utvisning för gästerna kom då matchuret stod på 15.36. 42 sekunder senare lobbade Holmström in 8-7 efter 16.18. Då var det första gången som Digers ledde sedan hemmalaget gjorde 2-1 genom Alexander Johansson 9.45 in i första perioden.

Som om inte det vore nog, drog Långshyttan på sig lagets tredje raka utvisning på kort tid, bara halvminuten efter Digers ledningsmål. Då rasslade det i nätet igen i powerplay. Efter 18.03 satte Alexander Johansson 9-7 och Digers hade tack vare otrolig effektivitet med en man mer, vänt en hotande förlust till ännu en seger.

Vi kan också nämna Emil Larssons 1-1, som också kom när hemmalaget hade numerärt överläge. Man kan säga att Digers var hundraprocentigt i powerplay med fyra mål på fyra chanser. Visserligen drog gästerna på sig ytterligare en utvisning, men då återstod bara tre sekunder av matchen, så den tvåan kan vi räkna bort.

– Ja, vi var verkligen effektiva där, kunde också en nöjd Holmström konstatera.

Spelande coachen Mattias Holmström satte matchavgörande 8-7 efter att Digers varit illa ute mot Långshyttan och bland annat legat under med 3-6. Foto: JÖRGEN WÅGER

Men så nöjd var han inte efter halva matchen och underläge 3-6. Dessutom drog Digers på sig en utvisning strax efter gästernas sjätte mål och då var hemmalaget verkligen i brygga. Men Digers lyckades stå emot i boxplay och efter en timeout med fyra minuter kvar av mittperioden, började hemmalaget få ordning på sitt spel.

– Vi fick lov att ändra lite och satte då ihop Emil (Larsson), Simon (Blomqvist) och Agge (August Sundquist), med Simon som center, då blev det bättre. De ville spela ihop från början och de fick som de ville i slutet av andra och då blev det bra.

Även Våmhus vann under lördagen, 10-4 mot tabelljumbon Ludvika, vilket innebär att Våmhus drygade ut sin serieledning med några mål. Både Digers och Våmhus står på 33 poäng efter 12 matcher. Våmhus leder tack vare sju plusmål bättre.

Noterbart att Våmhus vann klart, trots avsaknaden av femmans överlägsne poängligaledare, Glenn Guth, som inte var med till Ludvika. Nu behövdes inte Guth mot tabelljumbon, som efter elva matcher fortfarande väntar på lagets första poäng. I stället klev nyförvärvet, tidigare Digersspelaren Jonas Sandén, fram och svarade för fyra mål och en assist.

– Oerhört bra jobbat. Jag tackar mina lagkamrater för det och kommer kämpa ännu hårdare för dom resterande matcher, sa Guth som den här dagen fått permission då hans kamrater utanför laget ville fira honom genom att ta med poängkungen att se Leksand-Modo.

Tyvärr blev 30-årspresenten inte fulländad, då Modo vann mittenmötet i Leksand mellan den forna SHL-lagen med 2-1.

Alexander Johansson, nr 10 med ryggen mot kameran, har här precis gjort 2-1 efter smörpass från Mattias Holmström. Från Vänster: Micke Jonsson, Emil Larsson (29), Holmström, Målskytten Alex (10), Sonny Johansson och Sebastian Thorslund (i bakgrunden). Foto: JÖRGEN WÅGER

Våmhus och Digers, som kämpar om seriesegern, leder med elva poäng till godo på trean Borlänge och tolv före tabellfyran Gagnef. Det kommer troligen att bli en kamp ända in på mållinjen vilket av lagen som vinner serien och som är garanterad en plats i division 4.

För att göra det extra spännande har Våmhus erbjudit Digers att ändra i spelprogrammet för att få till en helt avgörande match i lagens returmöte i Orsa i den sista omgången.

– Men det är inte alls säkert att det blir så. Det är många matcher kvar och det blir ingen lätt resa. Jag tror många lag kan överraska och inte minst Stora Skedvi vet jag har fått in bra ny förvärv, sa Holmström om idén att få till en avgörande match om seriesegern mot Våmhus i Orsa sporthall i den absolut sista omgången.

Digers nästa match är borta mot Kais Mora kommande fredag. Digers vann en jämn match i Orsa och det är alltid ovisst mot Kais, då de kan plocka med spelare som normalt huserar i division 3, där den klassiska Moraföreningen också har ett lag.

Division 5

Digers BK-Långshyttans IBK

9-7 (2-3, 2-3, 5-1)

Digers mål: 1-1 Emil Larsson, 2-1 Alexander Johansson, 3-3 Mattias Magnusson, 4-6 Simon Blomqvist, 5-6 Alexander Johansson, 6-6 Mattias Magnusson, 7-7 Alexander Johansson. 8-7 Mattias Holmström, 9-7 Alexander Johansson .

Utvisningar, DBK: 5×2. LIBK: 5×2.

Publik: ca 100.

Domare: Mikael Svenske och Johan Forsström.

Emil Larsson i hård kamp. Foto: JÖRGEN WÅGER

Emil Larsson igen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Hannes Matz får här inte riktigt tag i bollen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Magnusson provar ett skott. Foto: JÖRGEN WÅGER

Simon Blomqvist på språng. Foto: JÖRGEN WÅGER

Hannes Matz stoppar Långshyttans forwards den här gången. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alexander Johansson är redo att dra iväg ett skott. Foto: JÖRGEN WÅGER

Sebastian Thorslund i en lite dråplig duell. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Magnusson visade prov på kvicka fötter. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alexander Johansson på språng. Foto: JÖRGEN WÅGER

Joakim Norlin. Foto: JÖRGEN WÅGER

Vem ska nå bollen, Sebastian Thorslund eller en av gästernas spelare? Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Magnusson på språng. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alexander Johansson. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Holmström visade prov även på lite kvicka fötter ibland, trots att han börjar närma sig 50-strecket. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alex Delbåge i nån sorts innebandydans. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alex Delbåge blickar uppåt i tabellen, han och övriga i Digers BK vill om IFK Våmhus. Foto: JÖRGEN WÅGER

Zygimantas Alisauskas. Foto: JÖRGEN WÅGER

Emil Larsson, här till vänster, har precis kvitterat till 1-1 på pass från Mattias Holmström (7). Micke Jonsson är med och gratulerar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Micke Jonsson. Foto: JÖRGEN WÅGER

Leo Olsen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Micke Jonsson får här syna golvet, men Jonsson och hela Digers reste sig trots underläge 3-6 och besegrade Långshyttan med 9-7. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här tar det tillfälligt stopp för Mattias Magnusson. Foto: JÖRGEN WÅGER

Simon Blomqvist. Foto: JÖRGEN WÅGER

Agge Sundquist klev som vanligt inte undan i närkamperna. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Magnusson sliter här ifrån sig sin försvarare. Foto: JÖRGEN WÅGER

Leo Olsen visar sin spelskicklighet. Foto: JÖRGEN WÅGER

Sebastian Thorslund med bollen under överseende av Agge Sundquist, samt Emil Larsson, i avbytarbåset. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Holmström. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin