Gör comeback efter åtta år

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Senaste säsongen som han lirade aktivt var 2011/12.

Drygt åtta år senare siktar Daniel Liljedahl på en comeback.

– Det enda jag vill är att hjälpa min moderklubb, motiverar 29-åringen sitt beslut.

Orsa IK hade en gyllene årskull 1991 och Daniel tillhör den fina årskullen av hockeyungdomar.

Som ung spelade han tillsammans med Erik Köpman. Köpman som efter axelproblem gjorde comeback under fjolårets succésäsong där Orsa IK som nykomling i tvåan nådde ända till kvalserien mot division 1.

Erik Köpman gjorde comeback efter två års skadeuppehåll och att han varit borta från hockeyn i ett par år, var inte något som märktes. På 29 matcher noterades OIK-forwarden för fina 14 mål och 10 assist.

Två år är en lång tid, men vad ska man då säga om åtta år?

Senast Liljedahl spelade seriehockey var med Orsa IK i division 2 våren 2012. Då noterade han som back imponerande 21 (7+14) poäng på 25 matcher.

Men det har ändå gått lång tid.

– Jag förstår om en del tycker det är jättekonstigt och att folk kanske tänker; ”Vem tror han att han är”. Men det enda jag vill är att komma hem och hjälpa min moderklubb, poängterar Daniel.

Erik Färnström är en annan av Orsa IK:s fina 91-kull. Erik är ny assisterande tränare i OIK och bildar team tillsammans med coachen Linkan Lindkvist och spelande tränaren Jonas Westerling.

– Det är Erik som jag haft kontakt med. Jag har ju bott i Stockholm i sju år och hade ingen aning om hur det gick för Orsa. Jag blev paff när Erik berättade att man ledde division 2.

Erik Köpman gjorde förra hösten en lyckad comeback efter att inte ha spelat hockey på två år och blev en flitig målskytt i OIK-tröjan. Här jublar Köpman efter att ha gjort 3-1 i kvalseriens premiärmatch mot Karlskogalaget HC Flyers den 8 mars. Om även Daniel Liljedahl ska lyckas med sin comeback, ja det återstår att se. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

– Orsa som harvat många år i trean, men ibland varit uppe i tvåan och så skulle min moderklubb kvala till ettan…

Efter två segrar i kvalserien för Orsa IK blev hockeysäsongen abrupt avblåst på grund av coronapandemin och det som kunde ha blivit en fulländat säsong med avancemang till division 1, det slutade i stället med att man får börja om i tvåan.

– Vilken dröm det skulle ha varit om man fått hjälpa upp moderklubben i ettan, det vore hur coolt som helst, säger Daniel.

Men att efter åtta års frånvaro göra comeback, det är klart att folk höjer på ögonbrynen.

Men för Liljedahl själv är det inga konstigheter.

– Jag känner att jag har mycket hockey kvar i mig. Det är som att cykla, det glömmer man inte, säger han med ett skratt.

Det är det stora hjärtat för Orsa IK som är anledningen till att han satsar på en comeback, vill han poängtera.

– Jag skrev till Erik att jag vill hjälpa till. Kan jag göra nån nytta för moderklubben, så vill jag göra det.

Trots sin frånvaro från seriespel, så är han inte helt ovan att åka skridskor.

– Jag har åkt mycket här i Stockholm, framför allt den senaste vintern. Kommer jag bara i närheten av min kapacitet när jag lirade senast, så tror jag att jag kan vara till nytta.

– Jag skrev till Erik och bad att de skulle ge mig en try out, så jag får visa upp mig. Och skulle jag inte platsa, då är det väl så, då har Orsa ett tillräckligt bra lag ändå och då blir jag nöjd i alla fall.

Erik Färnström är den tredje länken från Orsa IK:s duktiga 91-kull i dagens OIK, men Färnströms roll är som ny assisterande tränare. Foto. MALIN WESTERBERG

Daniel har bott i Stockholm de senaste sju åren, men han och sambon Mikaela Sundell tycker att det nu får räcka med storstadslivet.

– Hon är från Borlänge och jag från Orsa. Vi vill ha ett liv i Dalarna, det är därför vi bestämt oss för att flytta hem, förklarar han.

Flyttlasset går i slutet av augusti. Till en början kommer paret att bo i Stackmora, hos Daniels föräldrar, Björn och Lotte Liljedahl.

– Fästmön har redan klart med jobb, men inte jag. Men jag studerar ändå, så det är ingen panik.

Daniel läser för närvarande till kostrådgivare och livsstilsrådgivare.

– Sedan ska jag fortsätta plugga till mental coach och stresspedagog.

Det där sista lär ligga rätt i tiden i dagens stressade samhälle.

– Ja, det tror jag. Jag gick själv in i väggen för tre år sedan och just stress har blivit ett intresse för mig.

– Stress har blivit en så vardaglig grej, men det är farligt och går man in i väggen, så är det svårt att komma tillbaka, säger han smärtsamt medveten gällande sin egen erfarenhet.

Stress ligger nära till hands när det gäller idrotten och inte minst då det gäller att prestera på topp. Och Daniel ska efter åtta års uppehåll försöka slå sig in i ett lag där klubben hårdsatsar för att för första gången ta sig till division 1.

Bara det borde ge en stress i sig.

Flytten hem till Dalarna var planerad långt tidigare och det här med Daniels återupptagande av hockeykarriären, det är mer som en bonus.

– Jag har gjort den här resan förut, med IFK Ore. Vi spelade i tvåan (2010/11) och tog oss upp i ettan, säger han som en bra erfarenhet, även fast den var tio år sedan.

– Men sedan blev det bara några matcher i division 1 med Ore. Jag ville inte lägga ner den tid det tog att spela i ettan och återvände till Orsa.

Den säsongen gjorden han 23 (6+17) poäng på 16 matcher i OIK-tröjan och det som back.

Då hjälpte han Orsa IK upp i division 2. Nu vill han vara med och hjälpa upp moderklubben i ettan.

– Jag bryr mig inte hur andra tycker att det låter, men kommer jag i närheten av hur jag var på isen då jag la av, så tror jag att jag kan bli en tillgång.

– Jag ser det här som en möjlighet att hjälpa till och då vill jag göra det. När det gäller min fysiska form, så är den bättre än någonsin, säger han som pluggar till kostrådgivare och livsstilsrådgivare.

Lagbyggaren och matchcoachen Linkan Lindkvist är förstås intresserad av att se vad Liljedahl kan prestera efter ett så långt uppehåll som aktiv.

– De har samma chans som alla andra att visa upp sig, poängterar Lindkvist när det gäller Daniel Liljedahl och Oscar Tyskhagen, som också har en try out med Orsa IK.

Tyskhagen har ett förflutet i bland annat Mora IK:s juniorlag, men den 21-årige forwarden hade förra säsongen ett uppehåll i hockeyn på grund av en fingerskada.

Och Liljedahl ser verkligen fram emot att dra på sig matchtröjan igen.

– Hur spännande är inte det här. Jag som inte ens visste att Orsa hade ett så här bra lag, det skulle vara hur coolt som helst om man kunde vara med och hjälpa moderklubben upp i ettan, säger Daniel Liljedahl.

Bilden. Daniel Liljedahl lämnar Stockholm efter sju år och flyttar hem till Orsa igen. Den tidigare OIK-backen vill testa om han efter åtta års frånvaro från seriehockeyn håller division 2-nivå och har erbjudits en try out i moderklubben. Foto. MIKAELA SUNDELL

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360