Han ska agera vägg i kvalet

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK har inte bara Dalatreans främsta målskyttar i sitt lag.

I Tim Nilsson har man den målvakt med högsta räddningsprocenten.

– Klart man alltid vill komma högt upp på den listan, säger 19-åringen.

OIK-tränaren ”Linkan” Lindkvist sa redan tidigt i höstas att man i Tim Nilsson hade seriens bästa målvakt. Och tittar man till statistiken så är unge Nilsson den målvakt med högst räddningsprocent: 91,69.

– Visst känns det skönt att komma upp i de siffrorna, men matcherna i trean har inte varit de svåraste jag spelat, jag har ju inte haft så mycket att göra, konstaterar han ödmjukt.

Om man tittar på lite siffror, så har Tim fått 385 skott emot sig på 15 matcher. Han har räddat 353 skott och släppt in 32 mål, vilket ger ett snitt 2,13 baklängesmål och 91,69 i räddningsprocent.

Häradsbygdens Gustav Svensson kom tvåa i Dalatreans målvaktsliga med 90,81 i räddningsprocent. Trots att Svensson vaktade kassen i färre matcher (14 mot Tims 15), så fick HSS-keepern drygt 80 skott fler mot sig jämfört med OIK-målvakten. 468 skott avlossades mot Svensson, att jämföras med Nilssons 385, vilket gör en skillnad på 83.

– Det visar ju vilket bra lag jag har framför mig som gjort det här möjligt, säger han tacksamt.

Men det där är historia nu, i förkvalet börjar alla från noll och nu är det nya förutsättningar.

– Ja, i kväll (onsdag) börjar allvaret. Det ska bli kul och det här har vi väntat på. Vi visste tidigt att vi skulle komma till kval, så det här har vi laddat för.

Om det gått lite väl enkelt i många matcher under serien, så lär det bli annat när kvalet drar igång med hemmamatch mot Ockelbo.

– Då vi varit klar för kval en tid, så har det varit svårt att fokusera de senaste tio matcherna och vi har väl kanske inte gått för fullt. Helt klart måste vi spela bättre än vi gjort mot slutet och spelar vi som vi ska, så blir det här bra, menar Tim.

I förkvalet möter Orsa Ockelbo HC, premiär i kväll, som sagt, men även Häradsbygden (hemma på fredag) och Gästrikeseriens segrare Hofors HC, i dubbelmöten.

De två främsta i miniserien får fortsätta kvala mot två lag från division 2, även det i en miniserie om tre hemma- och tre bortamatcher.

Klart är att Sandvikens IK blir ett av lagen. Troligen blir Avesta BK det andra division 2-laget som tvingas till negativt kval. Det är tre omgångar kvar av Hockeytvåan och Falu IF, precis ovanför kvalstrecket, har sju poäng till godo på Avesta, under strecket, med nio poäng att spela om.

Men till att börja med ska förkvalet spelas. Tränaren Lindkvist har sagt att han inte har någon större koll på Ockelbo och Hofors.

– Jag har hört lite och tror Hofors verkar vara lite ”så där” medan Ockelbo är i klass med oss och Häradsbygden, säger den 19-årige OIK-målvakten.

– De andra lagen har värvat inför kvalet, men det har vi också gjort (läs separat artikel). Det kommer inte att bli 10-0, som det ibland blev i serien, utan det kommer att bli jämnt och tufft ända till slutsignalen.

Och för Tim Nilsson lär det med stor sannolikhet bli betydligt mer att göra än under ”serielunken”.

– Visst har man en utsatt position som målvakt, men  det är bara att gå ut och göra sitt bästa.

– Det gäller att vi går ut och är med från början. Det är viktigt med en bra start, då vi inte har så många matcher på oss och självklart går vi för seger, säger Orsagrabben om kvaldramatiken som har nedsläpp klockan 19.00 i kväll.

Läs även: https://www.orsasajten.se/sport/sent-nyforvarv-klar-for-hardsatsande-orsa-ik/?fbclid=IwAR0qW8N-n_1PAHmnE_LnKFq1USs9bXL5xAgwPfxSeCFStw1jBP9_1UGtCgg

Bilden. Tim Nilsson vann Dalatreans målvaktsliga. Den 19-årige målvakten blir en viktig kugge i Orsa IK:s kvalspel mot division 2. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
LG Köpman vent
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360