Hanna en av världens snabbaste på skidor

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Tänk er att åka skidor nedför en rejält brant backe i över 200 kilometer i timmen.

Det är betydligt mer än dubbelt så snabbt som en bil får köra efter E45 mot Sveg.

För Hanna Matslofva var det rena njutningen.

– Det var en så sjuk känsla att nå 200-gränsen, säger den 24-åriga fartglada Orsatjejen.

Det var 2016 i franska Vars, i en backe som är känd för att vara snabb, som den då 21-åriga Hanna passerade den för speedskiåkare magiska gränsen på 200 kilometer i timmen.

– Det är tre år sedan… Det känns som det är tio år, åtminstone fem år skulle jag gissat på sedan jag gjorde det där åket.

– Det var en sjuk känsla och vilket adrenalinpåslag det blev när man fick veta att man åkt över 200, säger Hanna och ler åt minnet.

Vi träffar Hanna i hennes föräldrahem i Viborg. Hon visar en bild från tillfället, där hon skriker rakt ut efter att hon sett hastigheten: 204 kilometer i timmen.

Det var under en världscuptävling som hon kom upp i drömhastigheten.

– Jag har ingen aning om placering, bara att jag kom över 200, vilket var mitt mål med tävlingen.

Men det var en hel del frustration innan hon fick vråla ut sin glädje.

Hanna vrålar ut sin glädje efter att ha passerat 200-gränsen i Vars 2016. Foto: SKIDOR.COM

– Åket innan hade jag kommit upp i 199, 98 kilometer i timmen. Jag var så less att jag inte kom upp i drömgränsen när jag var så nära. Jag visste att jag nästa dag bara hade ett åk på mig att klara det, men samtidigt skulle vi ta ytterligare steg uppåt i backen.

För varje åk flyttas startplatsen uppåt och nästa steg var det sista. Det bidrar förstås till att för varje steg som man flyttar uppåt, ju snabbare blir åken.

– Jag visste att bara jag åker normalt, skulle jag klara det, därför bestämde jag mig för att inte testa något nytt, berättar Hanna om hur tankarna gick inför rekordåket.

Och hon fick rätt. Hanna utförde åket på ett perfekt sätt och skrek rakt ut när den magiska gränsen äntligen passerades i skidportens Formel 1.

Om vi tar det från början, kan man nästan säga att Hanna föddes med skidor på fötterna.

– Både pappa (Max) och brorsan (Gustav) tävlade och det känns som jag åkt skidor hela livet.

Hon började tävla i alpint, men var inte så förtjust i tävlingar med många svängar.

– Jag lade tidigt av med slalom. Jag tyckte om när det gick snabbt, Super-G och störtlopp var roligt, men störtlopp var det sällan man fick åka.

Under många år hade Sanna Tidstrand, från Sörsjön, Sälen, världsrekordet för damer med 242,59 kilometer i timmen, som hon satte i Les Arcs, även det i Frankrike, 2006. Sanna blev av med rekordet till italienskan Valentina Greggio som i Vars satte ett nytt rekord med hastigheten 247,083 den 26 mars 2016.

Vi kan i sammanhanget nämna att italienaren Ivan Origono innehar herrarnas världsrekord på osannolika 254,95 kilometer i timmen. Även där var det Vars som man körde i och det nya herrekordet sattes bara tre dagar efter att Greggio slog Sanna Tidstrands tidigare rekord.

Hastigheten Origono kom upp i är densamma som toppfarten hos en Subaru Impreza WTX STI och den (då) 29-årige italienaren gick från 0-200 km/h på 5,5 sekunder – vilket är snabbare acceleration än till exempel nya Bugatti Chiron som gör 0-200 på 6,5 sekunder, skrev akaskidor.se efter Origonos 255 kilometer i timmen.

Hanna Matslofva visar upp den hjälm och gummidräkt som hon använder i speedski. Foto: JÖRGEN WÅGER

Det var Sanna Tidstrand som fick in Hanna på speedski, när Tidstrand och övriga i landslaget gjorde ett kvällsbesök i Grönklitt.

– Jag tror det var 2008, i alla fall så gick jag på högstadiet.

– Inför det så hade pappa på en bytesmarknad fått tag i ett par långa skidor, Elan, riktiga retro-skidor.

– Förbundskaptenen Bengt Otter sa till mig att ta rygg på en av åkarna som var där, då hakade jag på just Sanna Tidstrand. Jag hängde med henne hela kvällen och efter det var jag fast, berättar Sanna hur hon ”halkade in” på skidsportens Formel 1.

– Och veckan därpå var det SM i Grönklitt. Jag var runt 13 år då och kom på andra plats i juniorklassen.

– Förbundskaptenen Otter utsåg mig till Årets nykomling och jag fick en landslagströja. Det var ett bra bete för att locka en 13-åring och det blev min favorittröja, säger Hanna med ett skratt.

SM som 13-åring var hennes första tävling och därefter har hon satsat på speedski. Tidigare kunde hon träna i Grönklitt, men där har möjligheten att åka speedski försvunnit.

– Numera är min hemmabacke Chocken i Idre. Jag tränar på gym sex dagar i veckan, men när det gäller speedskiträningen, så är det inte så många tillfällen man får till att träna och den här vintern har varit svår. Men när jag väl kommer till Idre, kör jag torsdag till söndag och då blir det 20 åk per dag.

Innan Sanna Tidstrand lade skidorna på hyllan, fick Hanna möjligheten att tävla i landslaget med den svenska speedskiikonen.

– Sanna var oslagbar och det var riktigt coolt att få vara så nära inpå henne. Helt klart har hon motiverat mig.

I de farterna som speedskiåkarna har, så gäller det att stå på benen. En vurpa är inte att rekommendera.

– Jag har inte sett Hanna vurpa och jag över huvud tagit inte sett så många målgångar, flikar mamma Maria in och erkänner sin rädsla när dottern åker i dessa hiskeliga farter.

Hanna med familjens hund Nea, den fyrbenta vännen som inte var helt förtjust i att vara med på bild. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Det finns speedskiåkare som har och så finns det dem som ska vurpa. Jag har inte gjort någon riktig vurpa, ingen värd att nämna i alla fall, men det är väl bara en tidsfråga, säger Hanna med ett leende.

– Värsta kraschen jag gjort, den hände under vanlig alpin åkning. Hela ansiktet svullnade upp och jag hamnade på akuten.

Speedski är en materialsport, där alla åkare har sina egna knep att minska luftmotståndet. Hanna visar sin specialbyggda hjälm, som hon köpte begagnad och har ordnat så att den ska passa henne som handen i handsken.

På kroppen använder åkarna en gummidräkt.

– Jag får hjälp av pappa och vi gör allt själv, säger hon och visar upp spoilers som sitter på pjäxorna.

– Den är gjort av markisolering, hårdare frigolit. När det gäller stavarna, böjer vi dem så att det ska passa mig perfekt.

Det är som i vanlig alpin åkning, en jakt på hundradelar, men i speedski omvandlas det till kilometer i timmen.

När Hanna var 16 år gjorde hon debut i världscupen. Då åkte hon i standardklassen och använde störtloppsutrustning. Numera tillhör hon världstoppen i värstingklassen S1 och använder gummidräkt på kroppen och spoilers på pjäxorna.

Två pallplatser i världscupen har det blivit så här långt. På hemmaplan i Idre blev hon trea 2016 och samma placering noterade Hanna ett år senare i Kanada.

Världscupsäsongen har precis dragit igång. Hanna var inte med i premiären av personliga skäl och Sverige verkar ha fått en ny världsetta i Britta Backlund, från Rättvik. I alla fall vann hon världscuppremiären och det med stor marginal.

Under onsdagen avgjordes SM i Idre. Där tog Rättviks-Britta hem guldet medan en missnöjd Hanna fick nöja sig med brons.

– Jag ligger för långt efter för att vara nöjd.

Britta Backlund noterade 175 kilometer i timmen i Chocken. Hanna, som hade hoppats på mer, kom upp i 167.

Hanna får dock chans till snabb revansch, då världscupen körs i Idre de närmaste dagarna.

Men Matslofvas stora mål den här säsongen är VM i Frankrike. Ett mästerskap som bara är två veckor bort.

Hon har en femteplats från VM i Idre för två år sedan.

– Det vore trevligt med en medalj, det är i alla fall målet, säger hon om VM.

Världsmästerskapet i Frankrike avgörs i en ort som hon känner igen, i Vars.

Frågan är om Hanna ska slå till med ett nytt 200-race tre år efter att den fartfyllda Orsatjejen för första, och hittills enda, gången passerade den magiska gränsen.

– Jag har fina minnen från Vars, i fjol åkte jag 197 kilometer i timmen där, säger Hanna och drömmer om att än en gång knäcka 200-gränsen.

Under VM vore väl ett alldeles utmärkt tillfälle att göra det igen.

Bilden längst upp. Hanna med 10 månader gamla finnspetsen Nea. Foto. JÖRGEN WÅGER

Fotnot: I världscupens första tävlingsdag i Idre noterade Hanna 154 kilometer i timmen i semifinalen, det under svåra förhållanden, med snöstorm och dålig sikt. Hanna var femte snabbast, 4 km/h från förstaplatsen, där det var italienskt i topp. Under fredagen, om vädret tillåter, körs finalen.

Att vara i famnen på lillmatte Hanna var Nea inte så intresserad av, men här gick det att få till en bild i alla fall. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här ser vi en glad Hanna i franska Vars, efter att hon för ganska precis tre år sedan passerat drömgränsen på 200 kilometer i timmen. Foto: PRIVAT

Foto: JÖRGEN WÅGER

Nea var verkligen busig under Orsasajtens besök i Viborg. Foto: JÖRGEN WÅGER

Hanna på mamma och pappas gård i Viborg. Foto: JÖRGEN WÅGER

Hanna med ett snötäckt Orsasjön som bakgrund. Foto: JÖRGEN WÅGER

Orsas bidrag i speedskilandslaget; Hanna Matslofva. Foto: SKIDOR.COM

Här ser vi Hanna på tredje plats när SM avgjordes i Idre under onsdagen. Rättviks Britta Backlund, som vann världscuppremiären för några veckor sedan, tog hem SM-guldet. Foto: SKIDOR.COM

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360