Satte personbästa med 210 km/h på skidor

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

UPPDATERAD IGEN 17-TIDEN SÖNDAG. GULD TILL RÄTTVIK OCH ETT JVM-BRONS TILL ORSA MED BILDER.

En felaktigt byggd hjälm förstörde Hanna Matslofvas VM.

När hon under finaldagen i Vars körde utom tävlan kom Orsatjejen upp i 210 kilometer i timmen.

– Det hade placerat mig bland de topp fem som fått köra sista racet.

Under fredagen kördes damernas kval, eller semifinal kan vi också kalla det, i skidsportens värstingklass; speedski S1.

Hanna Matslofva har två pallplatser i världscupen som främsta merit och hade en dröm om medalj när VM skulle köras i franska Vars.

En backe som hon trivs i och där hon för tre år sedan satte nytt personbästa och spräckte den magiska 200-gränsen med sina 204 kilometer i timmen.

Men en besviken Hanna kunde konstatera efter fredagens race att hennes 196,507 km/h inte räckte för att komma bland de topp åtta som skulle få köra finaldagen.

Däremot så skulle hon få köra som föråkare och då raderade Hanna fullständigt ut sitt sedan tidigare fantastiska rekord. Under lördagen kom 24-åringen upp i osannolika 210,158 km/h. Alltså nästan dubbelt så snabbt som man får köra på en svensk motorväg.

Kan ni tänka er det? På skidor…

Förbundskaptenen Daniel Andersson hade lite svårt att förstå att Hanna Matslofva kunde missa finaldagen. Han konstaterade att det såg väldigt bra ut när Orsas bidrag i mästerskapet åkte under fredagen, men att det helt enkelt inte gick tillräckligt snabbt.

Men nu har det svenska teamet kommit på varför inte Hanna kunde matcha de främsta under semifinalen.

Det berodde på hennes hjälm.

– Det var hjälmen som gjorde att jag låg efter. Mina åk har filmats och man kan inte se att jag åker dåligt, jag har en jättefin position. Skönt att få räta ut lite frågetecken, konstaterar Hanna.

Med rätt utrustning hade Matslofva fått vara med och kämpa om medaljerna under lördagen.

Nu fick hon nöja sig med att vara föråkare

Från vänster; Britta Backlund, nybliven världsmästare från Rättvik, Lisa Hovland Udén och Orsatjejen Hanna Matslofva. Bilden togs inför VM. Foto: SVENSKA SKIDFÖRBUNDET

– Jag hade tagit mig till final med mitt åk idag och blivit sämst femma.

Trots strulet med hjälmen kan en nöjd Hanna lämna VM med ett nytt, fint personligt rekord med sina 210,158 km/h.

– Den gula hjälmen har gått i pension nu…

Trots Hannas miss i semifinalen, blev VM en stor dalaframgång. Rättviks Britta Backlund vann som andra svenska att vinna VM i värstingklassen. Med den otroliga hastigheten av 221 km/h säkrade Britta ett svenskt VM-guld. Silvret togs också av en svenska; Lisa Hovland Udén, Nolby Alpina.

I och med VM-guldet skriver Britta in sig i den svenska idrottshistoriken som den andra svensk, man eller kvinna, som har vunnit ett VM-guld i speedski. Den första var Sanna Tidstrand, från Sörsjön, som vann 2007 i Verbier.

Förutom Hanna Matslofva hade Orsa ytterligare en tjej med i VM. Eira Dougherty tävlar i S2 juniorer damer och tog ett brons i den klassen. 19-åriga Eira är från Gagnef, men tävlar för Orsa Alpina. Som om inte det vore nog gällande svenska framgångar, Mathilda Persson, IFK Grängesberg AK, vann JVM-silver före landslagskompisen Eira.

Under söndagen drar världscupen igång i VM-orten Vars. Dock är det inget som Matslofva tänker åka.

– Jag siktar in mig på världscupfinalen som är i Andorra.

Världscupfinalen drar igång runt den 10 april.

Bilden längst upp. Hanna Matslofva visade upp sin gula hjälm när Orsasajten i februari gjorde ett personknäck på Orsatjejen som tillhör världens snabbaste på skidor. Nu har den gula hjälmen gått i pension. Den gjorde att Hanna fick för mycket luftmotstånd under fredagens semifinal och att 24-åringen därför missade att nå topp åtta som innebar att hon skulle fått köra lördagens finalrace. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Rättviks guldtjej Britta Backlund längst ner och Eira Dougherty, Gagneftjejen som tävlar för Orsa Alpina, till höger. Foto: SVENSKA SKIDFÖRBUNDET

Snabba svenska juniorer, från vänster: Agnes Brandås, Mathilda Persson, Jonathan Brunnberg, Alicia Störner samt Orsa Alpinas Eira Dougherty, som tog VM-brons i damjuniorklassen S2. Foto: SVENSKA SKIDFÖRBUNDET

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin