Hellgrens uppdrag: Hjälpa OIK till tvåan

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Han har varit med och spelat upp Asplöven till allsvenskan och moderklubben Alfta upp i tvåan.

Nu är Martin Hellgren på väg att hjälpa Orsa IK upp till division 2.

I söndags satte Alftaförvärvet två straffar och säkrade en helt avgörande match mot Hofors om ett avancemang.

– Spännande, det är såna här matcher som är roliga, konstaterar matchvinnaren gällande söndagens rysare och det avgörande kvaldramat på onsdag.

Efter att Avesta i söndagen match satt press på Orsa i straffläggningen då hemmalagets Regan Yew gjorde första målet, så skickade OIK-tränaren ”Linkan” Lindkvist in rutinerade Hellgren med orden: ”In och visa nu varför jag tagit hit dig.”

– Det där hörde jag aldrig. Jag var väl i min egen lilla bubbla och det var nog lika bra det, säger Martin med ett skratt.

Den snart 28-årige rutinerade Alftasonen kvitterade Avestas ledning och avgjorde med sitt andra mål när det blev dags för suddenstraffar.

OIK vann med 3-2 och tog den så viktiga bonuspoängen för att definitivt haka bort Avesta från toppstriden.

– Jag har ganska bra nerver, men det var längesen som jag satte två straffar i en och samma match.

– Jag är egentligen ingen straffskytt, jag är väl ingen målskytt överhuvudtaget, säger Hellgren ödmjukt.

– Mina skott brukar ofta sitta i magen på målvakten, menar han.

Men på tio matcher i OIK-tröjan har Hellgren producerat fem mål och totalt sju assist, inklusive förkvalet.

I den sista kvalserien är han poängbäste Orsaspelare. Hofors hade målkalas i söndags mot Sandviken (12-1), där många spelare fick en hel del poäng. I kvalserien toppas poängligan därför av fyra spelare från Hofors. Som bäste ”icke-Hoforsare” hittar vi Martin Hellgren på femte plats med sina tre mål och fem assist.

– Ja, det är väl kul att man gjort nåt bra. Det har gått okej, men det hade ju kunnat gå ännu lite bättre, säger han lite väl självkritiskt.

– Det är svårt så här att komma in i ett nytt lag, men jag tycker ändå att jag har fått bra kemi med Timmy (Hammargård) och Mårten (Mattias), det är två duktiga killar, berömmer Martin sina kedjekompisar.

Att poängutdelningen blivit högre i det här kvalet jämfört med förkvalet, kan bero på att tränare Lindkvist i början satte Hellgren på backplats.

– Det spelar ingen roll i vilken position man sätter Hellgren, han gör det lika bra oavsett, har Lindkvist berömt sitt lån från Hälsingland.

Martin Hellgren greppar efter en plats i division 2 med Orsa IK. Här ser vi Alftalånet i kamp med Hoforsförsvaret från tidigare i kvalspelet. Nu är det bara Hofors HC som står i vägen för OIK:s målsättning att nå tvåan. Lagen möts i en helt avgörande match onsdag kväll klockan 19.00. Foto: JÖRGEN WÅGER

Att det bara är en tillfällig period i Orsa IK, är Martin bestämd med.

– Ja, så är det. Alfta är laget i mitt hjärta, konstaterar han. Jag kommer att spela där ”resten av livet”.

Att Martin har hjärtat i en annan klubb, tror han själv är en fördel. Inte minst i avgörande lägen som mot Avesta i söndags, när han satte sina straffar.

– Skulle jag lägga straffar för Alfta, hade det säkert känts jättejobbigt, men det är inte så farligt när jag spelar för Orsa, där har jag inte samma press. Självklart vill jag vinna, men det är nog en helt annan press när en som är från Orsa ska lägga straff för Orsa IK.

– Pressen blir större om man är från orten. Jag som återvänder till Alfta när kvalet är klart, känner inte samma press, så det kanske är smart att låta mig lägga straffar, förklarar han.

Nu är det bara en match kvar för Hellgren i OIK:s röda tröja.

– Det är ett skönt gäng här, men Alfta är min klubb, konstaterar fritidspedagogen som snart fullföljt sitt uppdrag att hjälpa Orsa IK uppåt i seriesystemet.

För att definitivt säkra en plats i division 2 krävs seger under ordinarie tid i onsdagskvällens möte i Orsa ishall mot Hofors. De tre tidigare mötena i förkvalet och kvalserien har samtliga slutat oavgjort vid full tid, men där OIK tagit bonuspoängen alla tre gångerna.

Den här gången krävs det seger efter 60 minuter. Men skulle det bli förlust (eller OIK-vinst efter sudden/straffar), så står hoppet till att förbundet ger ytterligare ett lag i kvalserie A en plats i Hockeytvåan.

– Men det är inget vi kan räkna med, för att vara på den säkra sidan så ska vi vinna.

Hellgren erkänner att det varit tungt i många matcher med Alfta, som kämpat i den nedre regionen av tvåan under säsongen.

Med Orsatröjan på går han in med ett helt annat lugn.

– Det är viktigt att vi har en tajt defensiv, att vi inte bjuder på chanser och att vi själva tar vara på våra lägen, är rutinerade Hellgrens segerrecept.

Något som är självklara detaljer, men det kanske inte är så enkelt att utföra i en helt avgörande match.

– Visst, den här matchen ”håsas upp”, men det är en match som alla andra, det är så man måste tänka.

– Förhoppningsvis kan jag bidra med min rutin, men det finns många rutinerade i laget och vi hjälps åt. Det gäller att våga spela ut, då tar vi det här.

Martin Hellgren har lyckats med Asplöven och han har lyckats med Alfta.

Ska han också lyckas hjälpa Orsa IK upp en division? Onsdag kväll vid 21-tiden vet vi svaret.

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360