Hockeysäsongen och Tomts karriär slut

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK har svarat för en kanonsäsong.

Efter två raka segrar i kvalserien kändes division 1 inte långt bort.

Nu får OIK inte chansen att fullborda sin succésäsong.

Hockeysäsongen ställs helt enkelt in på grund av coronaviruset.

– Det här var väntat. När vi tvingades vända i fredags, så sa jag direkt att säsongen är slut.

Orden kommer från Orsa IK:s lagkapten Markus Tomt. I fredags kom det dubbla besked till Orsa IK och övriga lag i kvalserien till division 1. Fredagens matcher skulle genomföras, men inte söndagens.

Sedan insåg väl förbundet hur konstigt det beslutet var, så då beslöt man att ändra sig kort efter att man beslutat att fredagens matcher skulle spelas.

– Vi fick ett besked klockan 13.20 att kvällens matcher skulle spelas, men bara 20 minuter senare kom det en ny order och det var att även fredagens omgång ställs in och att hela kvalserien pausas på obestämd tid, berättade Orsa IK:s ordförande Dennis Färnström för Orsasajten fredag kväll.

OIK-bussen var i Rättvik när beskedet att kvalserien pausas på obestämd tid kom, så det var bara att vända om.

– Jag förstod då att det inte skulle bli något mer spel den här säsongen, säger Markus Tomt när vi pratar med honom söndag eftermiddag.

Tidigare under eftermiddagen kom beslutet att ställa in resten av säsongen.

Det är så här man blivit van att se Markus Tomt, med ett enda stort leende, men nu är troligen hockeykarriären slut. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

– Det hade varit lättare för SHL-klubbar att avvakta och eventuellt återuppta säsongen senare, men för småklubbar går det ju inte att hålla ishallar igång i väntan på att säsongen kanske skulle återupptas.

Det här innebär att Orsa IK, som var på väg mot något historiskt, till hösten får börja om i division 2 igen.

– Det är väldigt tråkigt. Vi hade ju bara någon vecka kvar av säsongen och jag tror absolut att vi haft en bra chans att gå upp, menar OIK-kaptenen.

Orsa IK har svarat för en fantastisk säsong. Som nykomling blev klubben tvåa i serien och i play off-spelet slog OIK ut Kils AIK med klara siffror i två raka matcher; 6-2, 6-1.

OIK inledde också kvalserien till division 1 med två segrar; HC Flyers (6-4) och sedan en dramatisk vändning borta mot Malung, där Orsa ände 1-2 till 3-2 i slutminuterna.

Där var Markus Tomt högst inblandad, då han spelade fram Erik Köpman, som tryckte in segerpucken med halvminuten kvar av ordinarie tid.

Många, inte minst tränaren Linkan Lindkvist, tyckte dock att Tomt var lite väl osjälvisk där.

– Men så har jag alltid varit, jag slår hellre en passning, säger han med ett skratt.

Erik Köpman jublar efter sitt mål som innebar 5-4 mot Flyers i kvalseriepremiären. Kolla in glädjen hos Markus Tomt. Så här såg det även ut i säsongens sista match i onsdags, då OIK bortabesegrade Malung med 3-2 och där Tomt passade just Erik Köpman till det avgörande målet. Det kan ha varit Tomts sista poäng i karriären. Åtminstone säger han att han ska lägga av. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Och den avgörande assisten blir nog det sista som vi troligen kommer att se i OIK-tröjan från den alltid lika trevlige Markus Tomt.

– Som det känns nu, så blir det så. Det blir inget mer spel för mig.

Anledningen är att det helt enkelt är tufft att få ihop livspusslet för Markus och sambon som har två barn.

– Jeanette (sambon) har dragit ett tungt lass och det är ett väldigt pusslande att få ihop barnvakt hela tiden då hon oftast slutar jobbet klockan 18.00, motiverar den älvdalsbördige 30-åringen.

Sedan har Tomt en lång karriär bakom sig, där han bland annat säsongen 2008/09 står noterad för sex allsvenska matcher med Mora IK.

Han har även spelat med IFK Ore i division 1 och förstås i moderklubben Älvdalens HK.

I trean i fjol snittade Tomt fyra poäng per match, då han vann poängligan med sina 24 mål och 57 assist = 81 poäng på 20 matcher.

I Hockeytvåan svarade han för 33 (8+25) poäng på 25 matcher och noterade två assist i play off mot Kils AIK.

Man kan verkligen säga att Markus Tomt slutar på topp. På de två kvalseriematcherna står han noterad för fem (2+3) poäng, vilket är två poäng bättre än Erik Köpman och Jonas Westerling.

Han skulle även vara i topp i hela kvalseriens poängliga om det inte varit för ett solklart mål hemma mot HC Flyers som domaren inte såg. Till och med Flyerstränaren ska efteråt ha sagt att det var mål, men det blev Tomt ”bestulen” på.

– Man var rejält laddad för den här kvalserien, så det är klart det är jättetråkigt att det slutar så här. Allra helst som man själv också börjat bidra lite mer.

Hela säsongen ställs alltså in och när det gäller SHL utses ingen svensk mästare, då det inte genomförs något slutspel.

– Tråkigt att mitt lag, Luleå, inte fick chansen att bli mästare, men de vann ju serien i alla fall.

Sedan är det lag som får fördel av den inställda säsongen.

– När det gäller det rent hockeymässiga så är det här räddningen för Leksand och Oskarshamn, konstaterar Markus.

– Men även räddningen för Malung, som inledde med två raka förluster. De skulle mött Munkfors i fredags och tredje raka förlusten där, så hade de fått väldigt svårt att resa sig.

IFK Munkfors tillsammans med Orsa IK var de två lag i kvalserien som hade full pott efter två omgångar.

– Nu får de (Malung) fortsätta vara ett division 1-lag även nästa säsong, men vi hann i alla fall med att slå Malung, det får bli en liten tröst i det här.

Där alltså Markus Tomt bidrog med en fin assist till Erik Köpman som satte sista målet i denna succésäsong för Orsa IK. En säsong som fick ett minst sagt snöpligt slut.

Men en värdig avslutning, även om den kom lite abrupt, på karriären för Orsa IK:s lagkapten.

– Man är alltid lite trött på hockeyn efter en lång säsong och man ska väl aldrig säga aldrig.

– Jag har ju också tidigare sagt att jag ska sluta och ändå fortsatt, men som det känns nu så var det här min sista match, avslutar Tomt.

Vi har även försökt nå Orsa IK:s ordförande Dennis Färnström och tränaren Lars-Göran ”Linkan” Lindkvist för en kommentar.

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360