I kväll avgörs kvaldramatiken

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Redan i augusti drog tränaren ”Linkan” Lindkvist och övriga i ledarstaben upp riktlinjerna inför hockeysäsongen.

Målet var givet: Orsa IK ska ta steget upp i division 2.

Efter sju månader och 32 tävlingsmatcher står klubben nu inför säsongens 33:e och sista match.

En helt avgörande drabbning mot Hofors HC och i potten står en plats i tvåan.

– Vi ska göra vår bästa match för säsongen, säger OIK-coachen bestämt.

Klockan 19.00 i kväll (onsdag) släpps pucken i Orsa ishall och kvaldramat hade inte kunnat vara bättre regisserat. Hofors HC, som vann treans Gästrikeserie, leder kvalserien inför den sjätte och sista omgången med en poäng före Dalatreans suveräna vinnare.

Den som vinner matchen belönas med en plats i division 2. Dock så har Hofors en fördel, då laget till och med har råd med en förlust – i sudden eller efter straffar.

En intressant detalj i det hela är att Orsa IK, som vi berättat tidigare, har vunnit samtliga tre kvalmöten mot Hofors den senaste månaden.

Men samtliga tre matcher har fått avgöras via sudden eller straffar. OIK kan ta fjärde raka vinsten mot Hofors, men avgör den röda segermaskinen inte under ordinarie tid, så tar Gästrikelaget den enda platsen till division 2 som är garanterad från kvalserie A.

– Vi går all in, det här ska vi bara vinna (ordinarie tid), det finns inget annat, menar Lindkvist.

Inför de båda kvalserierna som OIK och Hofors stött på varandra, så hade Orsatränaren inte någon vidare koll på motståndet. Men inför fjärde mötet på mindre än en månad, är läget ett annat. Båda lagen har kartlagt varandra, vilket säkert kommer att visa sig i den avgörande ”mysrysaren”.

– Undvika egna misstag, vi ska täppa till i mittzonen och försvara oss med fem spelare. Det är nyckeln, säger OIK-coachen om hur division 2-platsen skall bärgas.

– Hofors slår mycket på chans och de har några snabba forwards som vi måste hålla koll på.

OIK har mestadels under säsongen öppnat starkt, men de två senaste matcherna har man inlett svagt. Mot Avesta i söndags låg man under med 0-1 efter första 20 och dagen innan, i mötet mot Sandviken, stod det 1-1 efter en period, som till sist blev seger med klara 6-1. Mot Avesta blev det 3-2 efter att Martin Hellgren visat kyla i straffläggningen med två fullträffar.

De båda segrarna kom efter två riktigt bra avslutande perioder.

– Nu ska vi göra vår bästa match för säsongen. Vi brukar vara det lag som går ut stenhårt och nu ska vi gå all in.

Som vanligt uppmanar ”Linkan” Lindkvist publiken att vallfärda till Orsa ishall.

– Jag hoppas på stor uppslutning, det här är ju sista chansen att se grabbarna den här säsongen, konstaterar han.

När det gäller laget kan vi nämna att Marcus Hyttegård-Lindberg är tillbaka. Det efter att den 16-årige forwardstalangen avstått matchen mot Avesta, mest på grund av en säkerhetsåtgärd. Finns separat artikel med Marcus.

Bilden längst upp. Erik Gezelius skriker ut sin glädje efter ett mål. Frågan är om vi får se samma glädje hos den röda segermaskinen efter onsdagskvällens kvalrysare mot Hofors HC. Mattias Mårten, till höger om den jublande Gezelius, samt Anton Melin, är de övriga två på bilden. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360