Isjakt bättre än Porsche

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

VM i isjakt har nyligen avgjorts på Orsasjöns is.

Det med farkoster som kan nå hiskeliga farter vid rätt vind.

– Det här är bättre än att åka Porsche, beskriver tyske Dirk Meyer upplevelsen på isen.

Orsasajten gjorde ett besök på Orsasjön en onsdag då det var i stort sett helt vindstilla, något som är förödande om man vill åka isjakt.

Hela dagen väntade de aktiva på att det skulle börja blåsa lite, så att de kunde köra det sista racet innan världsmästaren kunde koras.

Men det förblev vindstilla och en efter en kom isjakterna, som befunnit sig en bra bit ut på sjön, glidande tillbaka.

Då passade undertecknad på att prata med flera av de aktiva. Tyske Dirk Meyer, som tävlar i den lägre C-klassen, var den förste vi stötte på. Han pratade varmt om sin kära idrott, men har förståelse för att den inte passar alla.

– Om man provar en gång, så endera vill man aldrig testa igen eller också blir det som med mig, man blir drabbad av ett ”virus”, man blir fast. Jag har kört över 20 år och tävlat över hela Europa, det här är en fantastisk idrott.

Ron Sherry, amerikan med fem VM-guld på meritlistan, men på Orsasajön fick han nöja sig med en tiondeplats i den totala VM-sammanställningen efter de fyra körda race som genomfördes. Foto. JÖRGEN WÅGER

Richard Holmlund, från Järfälla, kan bara hålla med sin tyske kollega.

– Det är så häftigt med farten. Isjakten går 4,5 gånger fortare än vinden och det kan accelerera väldigt snabbt från 60 km/h upp till 90-100 km/h.

Åkarna ligger extremt nära isen och att det inte är en helt ofarlig sport kan en blåslagen Tomas Lindgren intyga. Lindgren som tävlar i värstingklassen, men som fick lov att bryta VM tidigt.

– Jag kraschade, körde ihop med en annan, så jag fick lov att besöka Mora lasarett. Där gick de igenom mig från topp till tå, berättade Tomas över telefon.

Tomas Lindgren, som är en av de snabbaste svenskarna, krockade med en annan isjakt i ca 80 km/h och blev alldeles blåslagen. ”Jag hade änglavakt”, konstaterade han. I VM var det färdigkört efter kraschen. Foto JÖRGEN WÅGER

Dagen därpå träffade vi en ”skadeskjuten” Lindgren på isen. När man såg hans såriga ansikte, förstod man att det var honom som undertecknad pratat med i telefon.

– Läkarna sa att den här dagen skulle det kännas värst, men det är ändå okej om det inte blir värre än så här.

Den han krockade med klarade sig utan skador, det var Lindgren som råkade värst ut.

– Jag kom väl i 80 km/h och han i 70 km/h, skulle jag tippa, när vi körde rätt in i varandra. Jag har muskelsmärtor, lårkakor och jag är väl mer svart än vit över ryggen och häcken.

Rickard Holmlund, från Järfälla, kvalade upp från den lägsta C-klassen upp till VM:s silverdivision på Orsasjöns is och var jättenöjd med det. I den klassen slutade Holmlund på 36:e plats. Foto JÖRGEN WÅGER

Tomas är ändå tacksam att det inte blev värre skador.

– Vi har ju hjälm och jag klarade huvudet. Visst kan det hända grejer i den här sporten, men det här var det värsta jag råkat ut för hittills och jag hade änglavakt.

– Man är inte smidig nu och jag känner mig som en 100-åring, sa Lindgren när han linkade över isen.

Fredrik Lönegren låg på 19:e plats i Gold Fleet, som är isjakternas Formel 1, under vårt besök och i och med att det inte gick att köra nästa dag heller, så fick deltagarna sina placeringar efter bara två körda tävlingsdagar.

Lönegren blev med det bäste svensk.

Fredrik Lönegren, en glad svensk deltagare från Järfälla, blev bäste svensk i VM med sin 19:e plats. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Det fina med sporten är att man kan vara gammal som ung, man kan vara 16 år eller 70, kvinna eller man, lätt eller tung. Det spelar ingen roll, man anpassar sin isjakt efter sin egen vikt, säger Fredrik.

Lönegren fortsätter sin hyllning av sin kära idrott:

– Det är väl en av få sporter som är så jämlik. Det finns inga speciella klasser för damer eller herrar, här tävlar man mot alla.

I 25 år har Fredrik Lönegren seglat isjakt.

– Jag såg folk som åkte hemma i Järfälla och blev sugen att testa. Sedan var jag med på en tävling och blev fast.

Dirk Meyer, från Tyskland, tycker att isjakt är roligare att åka än att köra en Porsche. Foto. JÖRGEN WÅGER

Tålamod är en viktig ingrediens inom isjakt, poängterar 56-åringen.

– Spelplanen förändras varje dag, det är nya förhållanden, med ny vind och underlag.

Rutin verkar vara viktigt och det är många som kommit en bit uppe i åren som tävlar i isjakt.

En av de mera långväga och mest meriterade gästerna på Orsasjön var amerikanen Ron Sherry. Han fick den här gången nöja sig med en tiondeplats, men har sedan tidigare ett flertal VM-guld.

– Fem VM-guld har jag, berättar han och rabblar upp ytterligare en massa olika meriter under karriären.

– Det är bara polacken här borta som har fler (12) VM-guld än mig, säger Ron och pekar mot Karol Jablonski som kommer glidande med sin isjakt efter att dagens tävlingar ställts in.

– Mitt första VM-guld vann jag 1998, i Finland. Då kom jag upp i 143 km/h. Det är det snabbaste jag nånsin åkt och då var jag rädd, berättar amerikanen med ett skratt.

Två av isjakterna på Orsasajön som var med i VM. Foto. JÖRGEN WÅGER

En som har en bit till sån klass är Rickard Holmlund, som vi nämner i början av texten.

– Jag kvalade från C-klassen upp till B under mitt första race här på Orsasjön. Visst är det kul i C-klassen (lägsta) också, men jag ville så gärna upp i B. Det var jättespännande, men jag klarade det.

Under sommaren seglar Holmlund på vanligt vatten, men för att stilla abstinensen när det gäller seglingen så testade han den snarlika isjakten, segling det med, men på fruset vatten.

– Det blev kärlek direkt när jag provade isjakt. Det är sån känsla när man får åka på stora sjöar och känna farten. Jag älskar allting som den här sporten ger, säger Rickard som en kärleksförklaring.

Foto. JÖRGEN WÅGER

Det blev bara två tävlingsdagar i VM på Orsasjöns is, sedan satte brist på vind stopp. Polacken Lukasz Zakrzewski tog guldet, hans första i DN-klassen, i isjaktens Formel 1.

– Det är anmärkningsvärt att senaste gången det var en “första-gångs-vinnare” av VM var 2004 då svenske S-580 Thomas ”Gorba” Karlsson vann och att detta är nionde året på raken med en polsk segrare, skriver dnsweden.se.

Landsmannen Karol Jablonski har hela tolv guld på meritlistan, främst av alla utövare någonsin, men han fick den här gången nöja sig med silver.

Det trots att Jablonski vann tre av de totalt fyra heat som kunde genomföras under två tävlingsdagar. En 26:e plats i första racet förstörde för VM-historiens mesta mästare.

Richard Gustring, en av svenskarna i isjaktens värstingklass, gulddivisionen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Direkt efter VM skulle EM ta vid på Orsasjön, men det mästerskapet tvingade arrangörerna att ställa in på grund av att isen ej var farbar.

JVM och JEM skulle också ha avgjorts på Orsasjön, men det flyttades till Oresjön i Furudal.

Bilden längst upp. Richard Gustring, en av svenskarna i isjaktens värstingklass i VM glider in till Orsasjöns strand i dålig vind, men i sällskap av härlig sol, som synes. Gustring, från Stockholm och nyss fyllda 66 år, slutade på 42:a plats i mästerskapets Gold Fleet-klass och visar att isjakt är en bra sport även om man kommit en bit upp i ålder. Foto. JÖRGEN WÅGER

Karol Jablonski har 12 VM-guld på meritlistan. Det hade säkert blivit ett 13:e för polacken om det hade gått att genomföra nåt race ytterligare. Karol hade tre heatsegrar på de fyra racen som kunde köras på Orsasjöns is, men en 26:e plats i det första heatet innebar att det den här gången ”bara” blev ett VM-silver. Här är Jablonski på väg in sedan tävlingarna blåsts av för den här dagen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

Massor av isjakter på Orsasjön, men just den här dagen blev det inga tävlingar på grund av dålig vind. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin