”Jag hoppas de flesta stannar”

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Tisdag kväll hämtade A-lagskillarna i Orsa IK sina prylar från ishallen.

Frågan är hur många av dem som kommer tillbaka nästa säsong.

– Jag har en förhoppning om att de flesta av spelarna blir kvar.

Det säger Orsa IK:s ordförande Dennis Färnström.

För exakt fyra veckor sedan (onsdag 11 mars) mötte Orsa IK Malung på bortaplan. Ett hett och ovanligt daladerby, som OIK vann med 3-2 efter en dramatisk vändning i slutminuterna.

Det var andra raka segern i det för Orsa IK så historiska kvalet till division 1.

Men derbyt mot Malung blev också sista matchen för säsongen. Sedan blåstes kvalserien av och hockeysäsongen fick ett abrupt slut.

Till nackdel för Orsa IK som hade haft stora möjligheter, tyckte både spelare och ledare själva, att ta ett historiskt kliv uppåt i seriesystemet. Det för en klubb som så sent som förra våren harvade i division 3.

OIK fick aldrig chansen att ta klivet upp i ettan, då de styrande beslutat att alla hockeyserier till hösten ska börja om från den division som man inledde den säsong som fick avbrytas så abrupt på grund av coronapandemin.

Det betyder också att Malungs IF, som fick tuffast tänkbara start i kvalserien med två förluster, ändå får fortsätta att vara ett division 1-lag.

Erik Köpman, till höger, jublar efter sitt mål som innebar 4-0 i play off-mötet hemma mot Kils AIK. Joakim Jackson är minst lika glad här som Köpman. Snipern Jackson lär vi knappast få se i OIK-tröjan kommande säsong, såvida han inte gör som han brukar, återvänder till moderklubben när det är dags för kvalspel. Men Erik Köpman hoppas ordförande Dennis Färnström få ha kvar i laget. Köpman som den här säsongen gjorde comeback efter två års skadeuppehåll. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Orsa IK däremot får börja om i Hockeytvåan och frågan är hur många som blir kvar av årets succélag.

– Visst kan det bli att ett par flyttar på grund av jobb och då även byter klubb eller att någon tänker lägga av, men annars hoppas och tror jag att de flesta kommer att spela för oss även nästa säsong.

– Det är i alla fall min förhoppning, poängterar den optimistiske OIK-ordföranden.

Med tanke på coronapandemin, är allt osäkert på alla möjliga plan, även när det gäller idrotten och det på alla nivåer.

Det går heller inte att säga så mycket om Orsa IK:s trupp kommande säsong, inte mer än de förhoppningar som Färnström har.

– Vi har ju inga kontrakt att erbjuda, att en spelare stannar hos oss för att vi erbjuder en viss summa, därför kan vi inte i dagsläget med säkerhet säga vilka som blir kvar.

Det är en som sagt att han ska lägga av och det är Markus Tomt.

Fast det har OIK:s rutinerade lagkapten sagt förut.

– Tomt är så viktig för oss. Jag har inte gett upp honom än och ska försöka övertala honom att fortsätta.

När Orsasajten pratade med Markus Tomt för några veckor sedan (15 mars) deklarerade han att matchen mot Malung var hans sista i karriären.

– Men man ska väl aldrig säga aldrig, jag har ju sagt det förr, garderade sig 30-åringen med.

Så Tomt lämnade en liten glipa i dörröppningen. Vi får se om ordförande Färnström lyckades bända upp den eller om Markus kommer att sätta på ett hänglås och definitivt stänga dörren.

Jonas Westman, med pucken, var nog den spelare som var genomgående bäst i OIK den gånga säsongen. Frågan är om Orsa IK får behålla den målglada och spelskicklige backen. Markus Tomt, närmast kameran, har sagt att han ska sluta, men OIK-ordföranden Färnström ska försöka med ”operation övertalning”. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Undertecknad pratade även med Jonas Westerling för en vecka sedan. ”Wesslan” sa sig vara sugen på att fortsätta, men poängterade hur allt var ovisst gällande hans civila jobb och en eventuell tränarsyssla i Mora IK.

Det Westerling påpekade var att den gångna säsongen innebar lite väl mycket hockey för den gamle MIK-ikonen, då han dels spelade själv i Orsa IK samtidigt som han var assisterande tränare till Daniel Hermansson i Mora IK:s U16 Elit.

En lösning för Orsa IK skulle kunna vara att Jonas Westerling blir spelande tränare för klubbens division 2-lag.

När Orsasajten tidigare pratade med Linkan Lindkvist om en eventuell fortsättning som tränare för A-laget, så kunde han inte svara på hur han ställde sig till det.

– Vi får se vad som händer framöver. Jag hoppas en hel del ska bli klart under april och då först och främst när det gäller tränarbiten, poängterar Färnström.

Jonas Westerling är sugen på att fortsätta i OIK-tröjan, men mycket ”hänger löst” i dessa coronatider. Vem vet, kanske ”Wesslan” blir spelande tränare i Orsa IK. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

För närvarande ligger det mesta av arbetet på att se över ekonomin i klubben.

– På grund av coronaviruset lär det dröja innan vi har klart med alla sponsorer. Men vi har pratat med fyra, fem av våra största sponsorer och de har sagt ja till att fortsätta stödja oss.

– Det enda jag egentligen kan säga med säkerhet när det gäller ishockeyn kommande säsong är att vi kommer att ha ett A-lag, ett J20- och ett J18-lag.

– Men när det gäller spelare och tränare, det får vi lov att återkomma till senare, säger klubbens ordförande Dennis Färnström.

Bilden längst upp. Orsa IK:s ordförande Dennis Färnström. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360