Jens och Britta starkast i Grönklitt

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

En var överlägsen medan den andre fick slita hårt för segern i Craft Ski Marathon.

Britta Johansson Norgren var som väntat ohotad i det drygt fyra mil långa loppet.

Jens Eriksson hade det betydligt tuffare, men var starkast i spurten.

– Det fanns de som var starkare än mig i dag, men jag förlitade mig på spurten och det gick bra, konstaterade nöjde Jens Eriksson.

Jens visade sig snabbast i en spurtduell mot trion Bob Impola, Karlslunds IF, Jimmie Johnsson, den tidigare Orsaåkaren, numera Rembo IK, och Rikard Tynell, Grycksbo IF. Det skilde bara sju tiondelar mellan förstaplatsen och Tynell, som hamnade precis utanför pallen.

Segraren från Dala-Floda IF medger att han fick slita hårt under loppet för att över huvud taget hänga med tätklungan in mot mål.

– Första halvan på första (2 x 21 km) varvet gick trögt, det regnade också under första varvet, men det var också skönt att få chocka kroppen med tävlingstempo. Det har varit mycket sjukdomar för både mina barn och mig själv och det här var precis vad man behövde, menade Jens.

Många hakade på i början, men allt eftersom tempot ökades droppade åkarna av en efter en. En del småryck gjordes, men Jens höll sig passiv.

– Jag hade inte kraft för några egna ryck, utan bara hakade på så gott det gick och jag gav mig verkligen chansen att vara med till slutet, sa Jens.

Bob Impola var väl den som var mest angelägen att få en lucka till de övriga.

– Han drog iväg, men jag och Rikard (Tynell) lyckades täppa igen. Det gjordes flera ryck.

Men Impola kunde inte skaka av sig de övriga och in på stadion kom kvartetten som skulle göra upp om slutsegern i det sjunde Craft Ski Marathon, som tidigare hette Axa Ski Marathon.

– Jag gav allt för att kunna vara med och fick en bra ingång in på upploppet. Jag fick verkligen ut spurten, menade Jens som var halvsekunden före Impola.

Impola var i sin tur en tiondel före trean Jimmie Johnsson, som i sin tur var tiondelen före fjärdeplacerade Rikard Tynell.

De fyra snabbaste tiderna låg på strax under 1.36 timmar, vilket är ruskigt snabbt över 42 kilometer.

Tävlingen i Grönklitt var första deltävling i Långloppscupen, Skistart SKI Challenge, men det var också ett genrep för de som ska ut i Europa och köra Visma Ski cup, långloppsvärldscupen. Det ska bland annat Jens, som var 18:e i VC-premiären.

31-åringen som för cirka fem år sedan sadlade om från traditionell landslagsåkare, med en fjärdeplats på en sprint i aktuella Tour de Ski, som främsta resultat, till att bli ”långtradare”. Han har sedan tidigare en femteplats som bäst i Vasaloppet och målet den här säsongen är att förbättra det – rejält.

– Jag tar ett år i taget och vi får se hur länge jag håller på. Det stora målet är Vasaloppet och där vill jag inte bara upp på pallen, jag vill högst upp.

För tre år sedan höll dock karriären på att ta slut, då han kraschade med cykel under ett träningsläger utomlands.

– Det hade det kunnat sluta värre och visst var det tur i oturen. Jag fick en allvarlig fotskada, som jag fortfarande inte hämtat mig ifrån. Språngbenet, som det kallas, gick av och det tar lång tid att läka. Jag har fått ändra mitt träningsupplägg och har till exempel svårt med skejt och även vanlig traditionell åkning. Men tur då att de flesta långloppen bara är stakning.

Britta Johansson Norgren var överlägsen i damklassen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Och när det gäller just Vasaloppet så har man sett att fler och fler skippar fästvallan och stakar de nio milen mellan Sälen och Mora.

En som också har Vasaloppet som mål, och har vunnit det, är Britta Johansson Norgren, som i Sverige tävlar för Sollefteå och ute i Europa för Lager 157, som har Orsagrabben Marcus Laggar som vallachef. Britta vann Vasaloppet 2017 och åren innan det hade hon tre raka andraplatser i fäders spår.

Britta har vunnit långloppsvärldscupen tre år i följd. I fjol vann hon sju av tio lopp i cupen och hon vann även premiären i slutet av november. Förutom Vasaloppet vill 35-åringen förstås försöka försvara sin cuptitel från de senaste åren.

– Det är en tuff period som väntar nu med tävlingar fem helger i rad. Jag tror att det i år kommer att växla mellan fler åkare som kommer på pallen, sa Britta om långloppssäsongen.

Men hon inledde den på bästa sätt och under söndagen fick hon vinna i Grönklitt än en gång. Bara den här vintern har det blivit tre segrar i Orsa. Under söndagen skrevs segermarginalen till hela 6.32 till tvåan Sofie Elebro, Östersund.

– Jag såg inte några andra damer, men jag vet vilka killar jag brukar åka jämnt med på Vasaloppet och hakade på där, så jag fick ett bra lopp. Det kändes bra och tekniken satt ganska bra, summerade damsegrarinnan.

Trea kom bäste dalaåkare, Susanne Hedlund, Bjursås IK.

Vi kan också nämna bäste manlige Orsaåkare; Daniel Södersten, som slutade elva. 23-åringen som var med i täten i Morapinglan efter lördagens två tävlingar, avstod finaldagen i grannkommunen för att i stället köra ett långlopp på hemmaplan.

– Ett bra lopp, men hade kanske hoppats på lite mer. Hade lite svårt att ta ut mig helt då musklerna tog slut efter att jag blev själv ut på det andra varvet och det var svårt att hitta den där extra farten och styrkan mot slutet och göra en bra spurt. Det blev det ett bra pass i alla fall, var Daniels analys av de 42 kilometerna.

Riktigt nöjd var tävlingsledaren Martin Holmstrand, från arrangerande Sågmyra SK.

– Vi har jobbat väldigt mycket med spåren och som tur var, så blev det minusgrader natten innan tävlingen, det räddade oss, menade han. Sedan ändrade vi om lite i sträckningen och det var ett bra beslut.

Av de sju åren som tävlingen genomförts, har sex av loppen körts i Grönklitt.

– Den är permanent här uppe nu. Vi hade 566 åkare som kom till start i dag, det är fler än i fjol, så det är superbra, tyckte Holmstrand.

Bilden längst upp: Från vänster, Jimmie Johnsson, trea, Rikard Tynell, fyra, segraren Jens Eriksson, tvåan Bob Impola, samt femteplacerade Pontus Nordström. Foto: MARTIN HOLMSTRAND

Resultat, herrar, 42 km:

 1. Jens Eriksson, Dala-Floda, 1.35.47.3
 2. Bob Impola, Karlslunds IF, 1.35.47.8
 3.  Jimmie Johnsson, Rembo IK, 1.35.47.9
 4. Rikard Tynell, Grycksbo IF, 1.35.48.0
 5. Pontus Nordström, Östervåla IF, 1.36.30
 6. Joakim Lindberg, Grytgöls IK, 1.38.08.3
 7. Ludwig Tärning, SK Bore, 1.38.08.4
 8. Mikael Andersson, IFK Mora SK, 1.38.32
 9. Linus Larsson, Karlslunds IF, 1.38.35
 10. Krång Mikael Sandgren, IFK Mora SK, 1.38.36.3
 11. Daniel Södersten, Orsa SK, 1.38.36.8.

Damer 42 km:

 1. Britta Johansson Norgren, Sollefteå, 1.45.34,
 2. Sofie Elebro, Östersunds SK, 1.52.06,
 3.  Susanne Hedlund, Bjursås IK, 1.59.43,
 4.  Olivia Hansson, Karlslund, 2.03.32,
 5. Ulrika Axelsson, Sya SK, 2.05.33,
 6. Sanna Forsman, Öje IF, 2.05.46,
 7. Karin Wallén, Falun Borlänge SK, 2.05.58,
 8. Sara Karlsson, Gnosjö FK, 2.07.59.4, 8. Hanna Höij, Axa SC, 2.07.59.4, 10. Erika Stolpe, Filipstads SF, 2.09.03, 11. Jenny Ramstedt, XC Sthlm/POW, 2.10.38.

Susanne Hedlund, Bjursås IK, kom trea i damernas elitklass. Foto: JÖRGEN WÅGER

Torbjörn Gustafsson, Borås GIF, blev 117:e i herrklassen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Johan Lundvall, Brottby SK, åkte in på 121:a plats i herrklassen. Damen till vänster har vi inte hittat något namn på. Foto: JÖRGEN WÅGER

Olle Olsson (431), SK Bore, åkte in på 124:e plats i herrklassen. Johan Larsson (171), Tisdagsklubben, blev 125:a.Foto: JÖRGEN WÅGER

Det fanns åkare till och med från Åland, som här Lennart Holmström, som åkte in på 120:e plats. Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin