Jessica har nio sekunder upp till EM-pallen

Jörgen Wåger Sport

Så har då första dagen avverkats i draghunds-EM utanför Nybro.

För Orsas bidrag, Jesscia Häggqvist och Gunder, blev det en åttonde plats.

Ekipaget har 9 sekunder upp till pallen och är 13 sekunder efter den ledande polskan.

– Dagens race var tufft med grymt bra ekipage i toppen. Vi var taggade till max och gjorde det vi kunde, summerar Jessica dag 1.

Som Orsasajten berättade under onsdagen finns det en deltagare med i EM som har anknytning till Orsa och det är Jessica Häggqvist, som för en månad sedan lämnade Härnösand för att bosätta sig i orten som ligger så fint vid Orsasjön.

Dock ska det poängteras att 38-åringen fortfarande har Härnösands DHK som klubbadress.

Jessica tävlar med cykel och som draghjälp har hon Gunder, en blott 1,5 år gammal unghund, som för cirka en månad sedan passerade gränsen för då man får börja tävla med hundar.

EM genomförs i Svartbäcksmåla, utanför småländska Nybro, det här veckoslutet och torsdagen var första tävlingsdag.

Ska dock poängteras att det inte delas ut medaljer första dagen utan det är två tävlingsdagar som gäller för Jessica och Gunder. I halvtid ligger ekipaget på åttonde plats efter att ha kört den tuffa och tekniskt svåra banan, som är 4,8 kilometer lång, på tiden 9.01.

Med den tiden har Jessica nio sekunder upp till tredjeplacerade landslagskompisen Hanna Bergman. Hanna som Jessica utsåg till stort svenskt medaljhopp och efter första dagen ligger alltså Hanna på medaljplats.

Bergman har fyra sekunder att jaga ikapp på ledande polskan Agnieszka Jarecka, som i sin tur bara är två tiondelar före andraplacerade norskan Linn Beate Sinding-Larsen. Ska också nämnas att det är tätt mellan åkarna som ligger efter Bergman.

Jessica är näst bästa svenska och kan via en bra fredag avancera uppåt i resultatlistan.

– Det finns en del vi kan göra bättre i morgondagens race, men mycket kan hända då det är tufft i toppen.

Under fredag förmiddag genomförs en jaktstart och det är då medaljerna ska fördelas.

Vi kan tillägga att jaktstarten inte är som till exempel i skidor, där åkarna startar exakt så långt man är efter konkurrenterna, utan här är det en minuts intervall som gäller.

Dessutom startar både killar och tjejer blandat i intervallstarten. Det innebär för Jessica och Gunders del att de har tio manliga cyklister och sju kvinnliga före sig i startlistan. Det kan i sin tur innebära att den polska ledarinnan, som går ut först bland tjejerna, kanske redan är i mål när Jessica startar.

– Det är för att få ett smidigt lopp, så det inte blir som jag fick det idag, att man har ett sämre ekipage före som är lite klurigt att komma om, förklarar Jessica Häggqvist.

Så det blir en nervös väntan för till exempel polskan, som startar först eftersom hon leder, som lär, om hon inte vurpar förstås, komma i mål först, men som måste vänta in konkurrenterna innan hon vet om hon försvarat sin ledning och som i så fall innebär guld.

– Den där väntan är riktigt nervös, konstaterade Jessica dagen innan EM drog igång.

Och att vara jagad är alltid speciellt. Återstår att se om den guldjagande polskan kan hålla undan för de som jagar bakom.

Foto: HÄRNÖSANDS DHK

Dela sidan:
Annonser:
Orsagrisen
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin