Jobbar för att Orsakajt’n ska bli av

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

I fjol firade Orsakajt’n 40 år.

En lång tradition av löpande och cyklande.

Men liksom andra evenemang hänger midsommarens tävlingar löst.

– Vi arbetar på med arrangemanget som att det ska genomföras, berättar tävlingsledaren Fredrik Larsson.

Evenemang efter evenemang ställs in över hela världen.

Även lokala arrangemang tvingas ställas in på grund av coronapandemin och bland annat tvingades Orsa SK i början av april ställa in det som var tänkt som 30-årsjubileum av skidtävlingen Grönklittsjakten.

Orsa SK är också med i arrangemanget av midsommaraftonens stora begivenhet; Orsakajt’n, där över 1000 deltagare varje år inleder midsommarfirandet med att springa eller cykla i skogarna runt Orsa och där målgången nere vid Lillåvallen brukar locka storpublik.

Premiäråret för Orsakajt’n var 1979. Första året genomfördes tävlingen på midsommardagen, men tävlingsdagen flyttades sedan till midsommarafton.

En hel del namnkunniga brukar dyka upp när det är dags för Orsakajt’n. Här är det den numera förre skidstjärnan Stina Nilsson som tar sig i mål i fjolårets Orsakajt’n. IFK Moras stora stjärna som den kommande säsongen kommer att ha ett gevär på ryggen, då hon lämnar sin ordinarie sport för att i stället satsa på skidskytte. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

I början var det bara 24 kilometer löpning som gällde, men genom åren har sträckorna blivit fler och en stor del i arrangemanget numera är den populära MTB-cyklingen, Orsabajk’n, som växer för varje år

40 år efter den första upplagan slog Orsakajt’n i fjol rekord med över 1500 anmälda i de olika klasserna, som även har en rullatorklass för de äldre och som har lite svårt att ta sig fram utan hjälpmedel.

Men i år ser det inte så ljust ut för Orsakajt’n, drygt 1,5 månad innan det traditionsrika evenemanget som 2020 planeras till 19 juni, med tanke på alla övriga arrangemang som ställs in på löpande band.

– Som det står på hemsidan anser tävlingsledningen att det är naivt att tro att man kommer släppa upp från 50 personer till att fullt ut arrangera tävlingar och evenemang efter 31 maj, kommenterar Fredrik Larsson, som i fjol tog över efter mångårige tävlingsledaren Bror Nilsson.

Orsabajk’n växer för varje år och bidrog starkt till att hela Orsakajt’n i fjol slog nytt anmälningsrekord med 1500 anmälda i de olika loppen. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dock ska det poängteras att arrangörerna av den populära tävlingen inte gett upp hoppet helt.

– Vi arbetar på med arrangemanget som att det ska genomföras och inväntar beslut från regering, Folkhälsomyndigheten och från förbunden. Vi kommer rätta oss efter de riktlinjer och bestämmelser som kommer.

På hemsidan för Orsakajt’n ber man deltagarna om tålamod och att ett eventuellt öppnande av anmälan inte kommer att ske förrän efter 20 maj.

Vill man bevaka eventuella nya beslut, kan man gå in på www.orsakajtn.se och www.orsabajkn.se för löpande information gällande midsommaraftonens tävlingar.

Vi kan tillägga att förutom Orsa SK, så är CK Uven, Ovansiljans SK och Sturfajtn med i arrangörsstaben av den 40 år gamla och anrika midsommartävlingen. Även fotbollsklubben, Orsa IF FK, är med och hjälper till.

Vi kan också poängtera att den mest drivande föreningen i tävlingen på midsommarafton är CK Uven, vars Orsabajk’n firade 10-årsjubileum 2019.

– CK Uven gör ett grymt arbete framför allt med banan, berömmer tävlingsledare Larsson.

Återstår att se om den 11:e upplagan av Orsabajk’n går av stapeln 2020 eller om tävlingen skjuts upp till 2021.

Bilden längst upp. Här går starten på 15 kilometer löpning i Orsakajt’n 2019. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Här ser vi Jerringprisvinnaren Tove Alexandersson som i fjol vann i Orsakajt’n. I år kanske hon och alla andra inte får möjligheten att ställa upp då tävlingen hänger löst på grund av coronapandemin. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsa pingis 2
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin