Jonsson: ”Något måste göras åt golvet i sporthallen”

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Den 17 februari i fjol ådrog sig Micke Jonsson en allvarlig knäskada under en innebandymatch.

Digersspelaren trampade på ett lock i golvet som gav vika. Snart ett år senare är hålet i golvet fortfarande inte lagat.

– Det är farligt och jag vill inte att någon mer ska råka illa ut, varnar Jonsson.

Det har snart gått ganska precis ett år sedan skadan och Micke minns den matchen med fasa.

– Det kom en långboll, jag backade och helt plötsligt fastnade benet i hålet. Det small till och korsbandet gick av, men även menisken blev skadad, berättar Micke.

Efter det har Micke haft mailkontakt med kommunen, dels för att försöka få ersättning för sveda och värk och andra utgifter som kom i och med den allvarliga knäskadan, plus att han påpekar att golvet ännu inte åtgärdats.

Orsasajten har tagit del av några mail som Jonsson skickat till kommunen: ”Det har gått två månader sedan jag påpekade detta (hålet i golvet) första gången och fortfarande är tejpen kvar och inget är lagat. Och jag vet att det är verksamhet så gott som varje dag”, skriver han bland annat som uppmaning att laga golvet.

Det var i april i fjol och nu är vi inne på 2019 och fortfarande är inte hålet lagat. Det sitter två tejpbitar som nåt slags skydd.

Trots att Jonsson ett flertal gånger haft kontakt med kommunen, tog det lång tid innan hålet i golvet samt skadan på Jonsson kom till kännedom för Barbro Fischerström, som är kultur- och fritidschef inom Orsa kommun.

– Det var först i höstas någon gång jag som jag fick reda på att någon blivit skadad på grund av det här hålet, innan dess hade jag inte hört någonting om det här, berättar Barbro.

Hon medger att något måste göras så att inte någon mer olycka händer.

– Vi har försökt titta på lite olika lösningar, men inte hittat något bra.

När det gäller ansvaret för själva lokalen är det lite oklart om det är hennes avdelning eller om det är Orsa Lokaler som har ansvaret.

– Det är lite lurigt det där, om det där ligger på oss eller om det är Orsa lokaler som har ansvaret att se till att det lagas. Men klart är att som det är nu, så kan vi inte ha det. Vi måste ha en funktionell sporthall, annars kan vi tvingas att stänga den.

– Men jag ska träffa Orsa Lokaler i morgon (onsdag), så ska vi diskutera vad och vem som ska göra det, om det är deras personal eller om det är min, för något måste göras, konstaterar Barbro.

Jonsson har ett flertal gånger haft kontakt med kommunens ekonomiavdelning gällande skadeståndsersättning. Där har tydligen uppgiften om det farliga golvet stannat, tills fritidschefen fick reda på det i höstas, över ett halvår efter olyckan som orsakade en allvarlig knäskada.

Efter lång rehabilitering, har Micke Jonsson återupptagit innebandyn och han spelar med Digers i division 5.

– Korsbandet är av, men det gjordes aldrig någon operation. Jag har kört mycket rehab och stärkt upp musklerna, bland annat cyklade jag närmare 200 mil i somras. När jag spelar innebandy, så är jag lite rädd när jag går in med högersidan.

Helt klart har han fått men av sin skada.

– Jag kan till exempel inte gå ner på knä om jag vill leka med dottern på golvet. Det är obalans i knät och det känns vingligt. Det är väldigt svårt när jag ska röra mig i sidled, det kan jämföras med att försöka sätta spetsarna på två tandpetare mot varandra, beskriver Micke sin skada.

Men innebandyn vill han fortsätta med.

– Ja, det får bära eller brista.

Han har haft många konversationer med kommunen för att få skadestånd, men till slut gav han upp. Det trots att han fick hjälp av Insurello, ett företag som hjälper till vid idrottsskador, samt Protector Försäkring. Orsasajten har tagit del av mailkoversation, där bland annat Insurello skriver att de trots flera påminnelser till xxx på Orsa kommun inte fått någon återkoppling.

Inte en enda krona har Jonsson fått i ersättning från Orsa kommun.

– Jag har fått lite från facket för sveda och värk, det är allt. Men jag struntar i pengarna, det som irriterar mest är man man inte blir hörd. Jag vet att Holmström (Mattias, Digerstränare) med flera har påpekat att golvet är dåligt, men inget görs. Det är daglig verksamhet där och jag vill inte att någon mer ska råka illa ut, påpekar han.

Och det är inte bara hålet som Micke Jonsson trampade ner i som är farligt.

– Mittskenan är också farlig. Tänk om någon ramlar där och glider på mässingkanten, som sticker upp. Den är vass och då kan det sluta riktigt illa.

Digers får även medhåll av lagets motståndare i sin kritik när det gäller golvet i sporthallen.

– Jag har ställt upp i en intervju med största tidningen i innebandy-Sverige, där jag ”promota” det dåliga golvet i Orsa. Något måste göras åt golvet, så att ungdomarna känner sig säkra när de spelar där, poängterar IFK Våmhus Glenn Guth.

Men kanske är det äntligen på väg att hända något. Åtminstone skulle kultur- och fritidschefen Barbro Fischerström under onsdagen träffa representanter för Orsa Lokaler för att diskutera det hela. Men då är det första ”kruxet” att komma överens vem som har ansvaret, det verkar inte vara helt lätt att få klarhet i det, tydligen.

– Man har bollats runt hit och dit och man blir alldeles förvirrad av allt, men helt klart är att golvet måste fixas så att det inte händer fler olyckor, påpekar Micke Jonsson än en gång.

Det har snart gått ett år sedan olyckan och redan där är alldeles för lång tid att få ett hål lagat, det lär alla vara överens om i alla fall.

Så här har man lagat det hål som Micke Jonsson trampade ner i – med två tejpbitar. Foto: PRIVAT

Micke Jonsson får här syna golvet, men den här gången var det under en närkamp och inte ett hål i golvet som fällde honom. Sekvensen är från helgens match mot Långshyttan, som Digers vann med 9-7. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin