JRM lär ungdomar och NHL-spelare bli bättre

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Instruera NHL-spelare i Los Angeles ena dagen för att sedan träna ungdomar i Orsa någon dag senare.

Det är vardagen för de som driver JRM Skates & Skills.

– Det är tjusningen med det här jobbet, menar före detta NHL-spelaren och Moratränaren Roger Johansson.

Ragge och hans kompanjoner, Jocke Ahlgren-Blom och Micke Andersson, har sin arbetsplats runt om i världen. Namnet JRM kommer från första bokstaven i trions förnamn; Joakim, Roger och Mikael.

Några dagar under sportlovet var två från JRM, Ragge och Jocke, i Orsa ishall och instruerade hockeyungdomar som vill bli bättre skridskoåkare.

På isen var det runt 25 unga spelare, födda 2004 till 2009, från alla möjliga orter som hade sökt sig till Orsa för att lära sig mer om skridskoåkningens ädla konst.

– Normalt har vi 50-60 spelare på en dag, nästa gång vi kommer hit så hoppas vi på fler, säger Jocke.

En som var med under det tre dagar långa lägret var snart 15-årige Orsagrabben Liam Almlund Ek.

– Det har varit kul och lärorikt. Jag har lärt mig ta bättre skär och att bli mer rörlig, säger Liam som till vardags spelar i Mora IK:s U16-lag.

Någon övning som var extra knivig?

– När vi skulle ner med armbågen i isen, det var svårt.

– Det här kan jag helt klart rekommendera andra att vara med på, menar Liam.

Kort sammanfattat är att JRM lär hockeyspelare att bli bättre skridskoåkare. Och det är inte bara ungdomar som söker sig till JRM.

– Vi utbildar hockeyspelare från 10 år upp till färdiga NHL-spelare, berättar Jocke.

Ragge Johansson, R-et, har meriter som spelare från NHL och Tre Kronor samt att han var assisterande tränare tränare i Mora IK 2013/14 när Jeremy Colliton mitt i säsongen tog över som huvudtränare.

En glad Ragge Johansson, som älskar att hålla på med hockey. Foto: JÖRGEN WÅGER

Micke Andersson, M-et, är polis till vardags och jobbar med personlig utveckling i JRM.

Jocke Ahlgren-Blom, J-et, är själva hjärnan i JRM och den som bäst kan överföra en vägvinnande skridskoteknik till individen.

– Vi har hela spektrat när det gäller hockeyspelare och vi använder oss av mycket individuell inriktning. Bland annat körde William Nylander med oss innan det blev klart med en fortsättning i Toronto, berättar Jocke.

Den svenske NHL-stjärnan var i kontraktsbråk med Toronto innan allt löste sig en bra bit in på säsongen. För att vara redo att direkt kliva in i världens bästa liga, så tränade Nylander med JRM innan han sent in på hösten drog över till andra sidan Atlanten.

– Vi jobbar med SHL-spelare, NHL-spelare, ja vi erbjuder alla att vara med, poängterar Ragge.

– Lite häftigt att att såväl NHL-spelare som ungdomar och +50-gubbar kan träna samtidigt på samma is, flikar Orsa IK:s styrelsemedlem Jörgen Ek in.

När JRM kör sina träningsläger är det stenhårt. Det finns inte utrymme för annat än träna, mat, vila, sedan dags för nytt pass.

Det är tre, fyra pass om dagen som gäller. Man jobbar även med rörlighet utanför isen.

– Hockeyn förändras och det är ingen nackdel att vara en bra skridskoåkare. Man ska ha en bra kroppskontroll och man ska kunna dela ut och kunna ta emot en tackling. De som är snabb i sin frånvändning har en fördel. Då får man mer tid med pucken och kan göra mer med den än bara slå sarg ut, förklarar Ragge hur en hockeyspelare kan dra nytta av JRM:s utbildning.

– Sammanfattningsvis kan vi säga att vi säljer tid, tid med pucken som är så viktig, poängterar Jocke.

Att bli en bättre skridskoåkare kan också i förlängningen minska hjärnskakningar, enligt Jocke och Ragge.

– När det gäller hjärnskakningar är vi i Sverige värst. Med bättre skridskoåkning minimerar du risken att bli skadad. Man kan inte bara ge ansvaret på den som tacklar, den som tar emot en tackling har också ett ansvar, menar Ragge.

– Varje sommar är vi i Toronto och jobbar med spelarna där. Vi jobbar mycket med kroppskontroll och om inte spelaren har bra kroppskontroll får han inte spela i Toronto. Det gäller att vara stark i bålen och ha kontroll på kroppen, fortsätter den förre Moratränaren.

Det är svårt att i text beskriva hur själva träningen går till, men att JRM har sin verksamhet i ett flertal länder och dessutom har samarbete med NHL-lag och välkända spelare är ett bevis i sig på att det är ett lyckat koncept som JRM användes sig av.

– Vi är inte ensamma om det här, det finns några aktörer till, men vi var i alla fall först, poängterar Jocke.

Att JRM har William Nylander som ”kund” visar också att även en sån stor stjärna kan lära sig mer.

– Det är många som tagit stora steg med vår hjälp, SHL-spelare som är redo för NHL redan till nästa säsong, menar Ragge.

Johansson namnger Färjestads Gustav Rydahl, som var i Mora IK en kort sejour när Roger var assisterande i klubben.

– Vi kunde ju inte ha honom på isen när han var i Mora. Men nu, han kom från ”ingenstans” och har tagit stora steg i Färjestad med hjälp av oss.

– Rydahl har anammat vårt koncept och det vi gör ligger verkligen i tiden.

Jocke Ahlgren-Blom är hjärnan när det gäller att lära ut en vinnande skridskoteknik. Foto: JÖRGEN WÅGER

JRM har samarbete med förbunden i Schweiz, Finland och Tyskland och de åker som sagt även över till andra sidan Atlanten och lär ut sina ”skates & skills”.

Och så vill man dessutom etablera sig i lilla Orsa. Det är tack vare att Ragge Johansson är god vän med Orsa IK:s A-lagstränare Linkan Lindkvist som OIK lyckats få hit JRM.

– Det händer mycket positivt i klubben. Den här säsongen fick vi igång ett J18-lag och nästa år ska vi även att ett J20-lag. Vi satsar hårt på A-laget och vill gå upp och så har vi fått hit JRM, säger Lindkvist.

Han sa det innan kvalspelet till tvåan drog igång. Nu vet vi att OIK stupade på det berömda målsnöret i kampen om en direktplats i division 2. Hofors vann kvalgruppen före OIK, som dock inte gett upp hoppet om att ha ett lag i Hockeytvåan kommande säsong. Men ett sånt beslut tas av Dalarnas Ishockeyförbund och det kan dröja.

Men beslutet att JRM ska återkomma till Orsa ishall, det verkar redan taget. Något som kommer att bli ett lyft för hela kommunen.

– Vi planerar för att komma tillbaka till höstlovet i år. Säg att det kommer 40 spelare med sina familjer, kommunen kommer att tjäna pengar på det här, påpekar Jocke.

I Karlskoga har JRM läger över tre veckor sommartid.

– Vi har tio ungdomar som får sommarjobb under lägerveckorna och det spenderas miljoner under dessa veckor, menar Ragge.

JRM är över stora delar av världen. Man har till och med varit i Kina och utbildat spelare och siktar framöver mer in sig på Orsa.

– Tyvärr kunde inte jag följa med till Kina, jag var i Los Angeles och tvingades därför tacka nej, säger Ragge som gillar kontrasterna i sitt jobb.

– Ja, tänk att vara i Los Angeles ena dagen och nästa i Orsa. Men det är betydligt vackrare utsikt här i Orsa, säger den tidigare NHL-spelaren med ett skratt.

Bilden längst upp. Från vänster, Jocke Ahlgren-Blom, Linkan Lindkvist, Liam Almgren Ek och Ragge Johansson. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här ser vi en av övningarna som genomfördes under det tre dagar långa lägret i Orsa ishall under sportlovet. Foto: JÖRGEN WÅGER

Foto: JÖRGEN WÅGER

Full fart i Orsa ishall. Foto: JÖRGEN WÅGER

Jocke Ahlgren-Blom, J-et i JRM. Foto: JÖRGEN WÅGER

Roger Johansson, R-et i JRM. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin