Jumbon skrällde mot Orsa IK

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Lindefallets SK är fast förankrad i Hockeytvåans botten.

Men i januari har tabelljumbon slagit både serieledaren och tabelltvåan.

Den här gången var det Orsa IK som åkte på en rejäl överraskning.

För andra gången i januari föll ett topplag i PF Arena när Lindefallet vann med 6-3.

– Vi missade alldeles för mycket chanser och släppte till för lätta mål bakåt, då åker man på stryk ibland, sån är hockeyn, var Jonas Westerlings krassa analys av matchen.

OIK är inte första topplag att förlora i PF Arena. Hallstahammar gjorde det den 7 januari. Den numera överlägsna tabellettan fick vända hem efter 3-7 i baken.

Och nu var det tabelltvåan som ”torskade” med nästan samma siffror.

Då skulle man kunna tro att jumbon är ett starkt lag på hemmaplan, att Lindefallet plockar sina poäng i PF Arena.

Men så är faktiskt inte fallet. Lindefallet har bara tagit totalt nio poäng på hemmaplan och två av de tre segrarna har alltså kommit mot Hockeytvåans tabellmässigt två bästa lag.

Än märkligare blir det när Lindefallets SK faktiskt tagit fler poäng på bortaplan; 13.

– Ja vad ska man säga. Kanske det är underskattning, jag vet inte, funderade en besviken Linkan Lindkvist.

– Men en sån här match ska vi bara vinna, vi hade säkert 20 klara målchanser, men deras målvakt gjorde räddningar som han inte visste om, menade OIK-tränaren.

Första perioden vann Orsa skotten med 16-10, men på resultattavlan var det mållöst.

Andra perioden kom målfabrikationen igång och det rejält. Det tog bara 32 sekunder så gjorde hemmalaget 1-0.

Och under första halvan av mittperioden, det var då Lindefallet grundlade sin seger då man gick upp till 4-0 innan ens nio minuter spelats.

Men Orsa fick chansen i spel 5/3 och reducerade genom Markus Tomt.

Två minuter senare kom en ny reducering, den här gången genom Anton Melin och då var det helt plötsligt match igen.

Men 31 sekunder till andra pausvilan skaffade sig Lindefallet ett nytt kraftigt grepp om matchen när hemmalaget fick in psykologiskt viktiga 5-2.

Sonny Karlsson reducerade fem minuter in i tredje, men närmare än så kom aldrig serietvåan, det trots 23-6 i skott sista 20.

Men bakom siffrorna döljer sig ett sargat OIK-lag.

– Vi fick knappt ihop tre femmor. I går (måndag) var det rena katastrofträningen, då 8-10 spelare var borta.

– I dag fick vi ta med en halvkrasslig Jonas Westman så att vi skulle få ihop till fem backar i alla fall. I normala fall skulle vi lämnat honom hemma, förklarade Lindkvist förutsättningarna.

Som inte var de bästa.

– Men det är ändå inget jag vill skylla på. Vi hade tillräckligt med chanser för att vinna och vi var helt överlägsna spelmässigt.

– Men hockey går ju ut på att göra mål, det är ingen som kommer ihåg att man var överlägsen på isen när man förlorat matchen. Med normal utdelning skulle vi haft en ledning med tre, fyra mål efter första perioden och kanske vunnit med 13-6. Men det går ut på att sätta chanserna, det gjorde vi inte, konstaterade en besviken Orsatränare med en suck.

Lindkvist fick medhåll av före detta Moraforwarden Jonas Westerling.

– Vi började jäkligt bra och skapade mycket i första perioden. Men vi satte inte chanserna och släppte in enkla mål, då åker man på stryk, så är hockeyn.

– Sedan måste man säga att deras målvakt var riktigt bra, vi skjuter ju ändå 54 skott, berömde Westerling hemmalagets burväktare.

Pucktrollaren ”Wesslan” tog också upp sjukstugan som härjar i laget.

– När man har mycket folk borta, då blir man snart synad. Men det är bara att bryta ihop och komma igen.

Placeringsmässigt hände det inte så mycket, varken för Lindefallet, som är rejält på efterkälken (10 poäng upp för att undvika negativt kval) och Orsa ligger kvar på andraplatsen. Det tack vare att Hallstahammar slog tabelltrean Valbo med 4-3.

Det här innebär att Hallstahammar har ”skenat iväg” upp till 63 poäng och är elva före OIK (52 p) medan Valbo (50 p) är kvar på tredjeplatsen, två poäng bakom Orsa.

Men viktigaste resultatet denna tisdag var att Hedemora slog fjärdeplacerade Fagersta (2-1), så OIK har fortfarande tio poängs försprång till laget närmast kvalstrecket. Det med sju omgångar kvar, det vill säga 21 poäng att spela om.

– Vi hade riktigt tur med resultaten, konstaterade på Jonas Westerling och Linkan Lindkvist och förstås övriga i OIK-lägret som trots förlusten ser ut att få en kvalfylld vår.

Bilden. Det blev ett tungt fall för tabelltvåan Orsa IK, som förlorade med 3-6 borta mot jumbon Lindefallets SK i tisdagskvällens omgång i Hockeytvåan. Det fallet får här symboliseras av lagkapten Markus Tomt som svarade för ett mål och en assist i förlustmatchen. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan

Lindefallets SK-Orsa IK

6-3 (0-0, 5-2, 1-1)

Andra perioden: 4-1 (12.19) Markus Tomt (Jonas Westerling, Sonny Karlsson) PP2, 4-2 (14.13) Anton Melin (Mattias Mårten, Robin Gren).

Tredje perioden: 5-3 (5.07) Sonny Karlsson (Jonas Westman, Markus Tomt).

Skott: 35-54 (10-16, 19-15, 6-23).

Utvisningar, LSK: 9×2. OIK: 7×2.

Domare: Daniel Hollvaster.

Publik: 75.

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360