Kämpig SM-tremil för Södersten

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

En 59:e plats blev det för Orsa SK:s Daniel Södersten när söndagens tuffa SM-tremil avgjordes.

Daniel Rickardsson var överlägsen i de krävande förhållanden som rådde i Sundsvall.

Än mer överlägsen – igen – var Ebba Andersson.

SM-banan i sig på Södra Berget i Sundsvall är tuff och det ymniga snöfallet gjorde det inte lättare för åkarna.

– Det var störtjobbigt före, ett riktigt kräkföre, tyckte Södersten.

Men det verkade inte bekymra SM-vinnarna Ebba och Daniel särskilt mycket. Båda vann som sagt överlägset.

Charlotte Kalla letar VM-formen och avstod söndagens klassiska 15 kilometer. Det gjorde att Ebba Andersson var än mer överlägsen. Ebba var hela 1.49 före tvåan Lisa Vinsa och bronstjejen Elina Rönnlund var över två minuter (2.15) efter Ebba som stod i en klass för sig i Kallas frånvaro.

Men Kalla hade säkert fått det svårt mot Andersson om hon varit med. Det vittnar inte minst onsdagens 10 kilometer om, där Ebba också vann överlägset. Då med Kalla på silverplats, men hela 1.10 efter guld-Ebba.

IFK Mora SK:s Anna Dyvik kom fyra på 10 kilometer och under söndagens 15:e kilometer placerade hon sig som åtta. Men i dag blev Dyvik inte bästa Moraåkare, det blev Ida Lindkvist med sin sjätteplats.

I herrklassen imponerade Moraåkarna. Efter suveräne Rickardsson tog Jonas Eriksson silver. Han var femma i onsdags, men nu fick den unge (född -97) Moraåkaren ställa sig näst överst på podiet.

– Det var jobbigt där ute med snön som kom, så det var en tuff tremil, sa en nöjd Jonas till SVT.

Jonas och Ebba Anderssons lillebror, Fredrik (född -98), kämpade om silvret, men där Moraåkaren visade sig starkast mot slutet och hade tre sekunder till godo på Fredrik Andersson.

Daniel Rickardsson var överlägsen i söndagens tremil. Foto: GUNILLA SÖDERSTEN

– Jag har tränat på bra och för första gången sedan jag var 15 år har jag haft en problemfri säsong och fått vara skadefri, förklarade Moraåkaren sina fina resultat i SM.

Eric Rosjö, Jonas Erikssons klubbkompis, blev fyra på 15 kilometer och svarade för ett nytt bra lopp med en sjätteplats under söndagen.

IFK Mora fick ytterligare en åkare bland topp tio. Det genom Eddie Edström, som slutade åtta.

För Daniel Rickardsson var det här femte SM-guldet.

– Förutom att första varvet (av åtta x 3,75 km) var lite småsegt i nysnön, så kändes det bra hela tiden. Jag åkte på i långbacken och fick en lucka där. Det var ju över halva loppet kvar, så jag hade gärna haft sällskap ett tag till, sa Rickardsson om sitt guldryck till SVT.

Längre ner i fältet kämpade Daniel Södersten på. Han åkte i mål som på 59:e plats på tiden 1.37.32, drygt tolv (12.21) minuter efter guld-Rickardsson. Efter första fjärdedelen (7,5 km) låg Orsaåkaren 52:a.

– Efter första varvet (av 8) låg jag runt 40:e, men jag orkade inte hålla farten.

– Jag hade bra skidor, bra fäste och glid, men kroppen hade ingen superdag, summerade Daniel tremilen.

Orsa SK:s bidrag under SM-veckan hade facit; 51:a på 15 kilometer klassiskt, 56:e tid i sprintkvalet och missad final, samt 59:a på tremilen.

– En bra inledning, men en sämre avslutning, summerade 23-åringen sina tre framträdanden i Sundsvall.

Nästa helg blir det tävlande på hemmaplan, i Grönklitt Ski Marathon.

– Jag blev femma i fjol. Nu har jag inte sett startlistan, men det skulle vara kul om man fick vinna på hemmaplan. Huvudmålet är i alla fall att komma upp på pallen.

Under direktsändning i SVT presenterade förbundskaptenen Rikard Grip sin trupp till VM i Seefeld. Noterbart att Grip tog ut IFK Moras Stina Nilsson. Hon var inte med i SM på grund av den skada hon ådrog sig i världscupen. Det sades tidigt att VM var i fara för Malungstjejen, men hon finns i alla fall med i truppen.

Vi kan även nämna att IFK Moras Jonas Eriksson och Eric Rosjö är reserver på hemmaplan och de båda Moraåkarna är uttagna till världscuptävlingarna i Italien helgen innan VM drar igång. Mästerskapet i Österrike startar den 19 februari.

Till sist kan vi nämna att det delades ut hela 98 medaljer under SM-veckan i Sundsvall med alla idrotter som samlats och avgjorts där. Extra kul med SM-veckan att sporter som nästan aldrig syns annars, nu fått tv-tid.

Här drar Ulricehamns Anders Svensson före Orsas SK:s Daniel Södersten. Foto: GUNILLA SÖDERSTEN

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin