Karlsson tillbaka med besked

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

I tre matcher har Sonny Karlsson varit avstängd.

Mot Falu IF var ”älvdalsexpressen” tillbaka.

Och Karlsson var tillbaka med besked.

Tre poäng från hans klubba när Orsa IK vann med 4-1.

– Det var välbehövligt, skönt att Sonny fick visa vilken kapacitet han har, sa OIK-tränaren Linkan Lindkvist efter andra raka segern i Hockeytvåan.

Orsa svarade för ett bottennapp i den förra hemmamatchen, förlust mot Söderhamn/Ljusne (4-8) inför fina publiksiffran 537 åskådare.

I fredagskvällens möte mot Falu IF kom ungefär en tredjedel (189), men de fick se hemmalaget göra en betydligt bättre match jämfört med en vecka tidigare.

– En stabil insats och det hade kunnat rinna iväg i andra perioden, menade Lindkvist.

Annars var det gästerna som började bäst. Falun fick tidigt möjligheten att spela 5/3.

Kevin Jågas Hansson, till vänster, klappar om Jonas Westerling efter ”Wesslans” 1-0. Emil Mattsson är också på väg till kramkalaset. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Jag försöker undvika att klaga på domarna, men de andra lagen håller fast och slår medan det är vi som försöker spela hockey, ändå är det vi som får utvisningarna emot oss. så är det ofta i den här serien, tyckte Orsacoachen.

Nu klarade hemmalaget av det tuffa numerära underläget, men förutom två man mer i drygt en minut så noterade Falun en ramträff och bjöds på ett friläge första halvan av inledningsperioden.

Men efter att Jonas Westerling tryckt in en retur i mitten av perioden, började OIK få bättre ordning på spelet.

”Wesslans” mål blev första periodens enda.

I andra fick hemmalaget en kalasstart då Kevin Jågas Hansson satte 2-0 efter bara 33 sekunder. Det målet kom i numerärt överläge efter att Falun åkt på en tvåa i slutet av första.

Knappt sex minuter senare gjorde Sonny Karlsson 3-0 och OIK såg ut att ha ett järngrepp om matchen.

– Första tolv minuterna i andra var fantastisk och jag trodde det skulle rinna iväg där.

Anton Melin får inte riktigt tag i pucken här. Foto. JÖRGEN WÅGER

Men något hände i slutet av andra och hemmalaget tappade sitt fina spel. Med knappt tre minuter till paus fick gästerna in en reducering.

– Vi spelade ängsligt i slutet av perioden och det började innan deras mål, vi dribblade och slog farliga crosspassningar.

– Och målet… Det skulle inte vara något mål, det var en solklar offside. Det var ju en så klar offside att jag inte ens kunde bli arg.

Lindkvist var inte alls nöjd med avslutningen av mittperioden.

– Vi började klaga på domaren och tappade fokus.

I tredje blev det bättre ordning på spelet igen.

– Vi pratade igenom i pausen mellan andra och tredje och sedan går vi in och gör en stabil period och stänger ner matchen på ett fantastiskt sätt.

Mycket folk vid Faluns bås. Unge Gustav Olsson med pucken (i mitten). Gustav noterade en assistpoäng, till Westerlings 1-0. Foto. JÖRGEN WÅGER

Sonny Karlsson punkterade sedan matchen på ett snyggt sätt när han drog pucken mellan benen och satte pucken fram till 4-1.

Visst hade Sonny gjort poäng tidigare (6+5=11 totalt nu) i sina fem framträdanden i OIK-tröjan, men där han har synts mest är i utvisningsligan med sina 57 minuter totalt.

Mot Falun syntes Karlsson där han hellre vill synas, i poängprotokollet, med sina två mål och en assist.

– Äntligen fick han visa vad han kan. Sonny är en poängspelare och jag är inte dugg orolig, han kommer fortsätta göra mycket poäng för oss.

På de två senaste matcherna har Orsa nu gjort 10-2, det blev 6-1 borta mot Hofors i tisdags.

– En stabil seger, vi är ett mycket bättre lag än Falun. Synd bara att vi inte kan få hålla nollan, nu fick de det där offsidemålet.

En rejäl krock blev det här mellan Mattias Mårten och en Faluspelare, men båda reste sig. Foto. JÖRGEN WÅGER

OIK har haft båda målvakterna på skadelistan den senaste tiden och tvingats låna keeper från divison 1-laget Sollentuna HC (Jakob Bälter) och från division 3, IFK Ores Jack Uhrström.

Men glädjande nog var båda de ordinarie målvakterna tillbaka i laget mot Falun. August Eriksson vaktade kassen medan Tim Nilsson skötte båsdörren.

– Men på tisdag, mot Lindefallet, är det Tim som står. De ska få stå varannan match så här i början (efter att de kommit tillbaka), sa Lindkvist.

Nu är det bara åtta omgångar kvar av Hockeytvåan och OIK (52 p) håller sitt avstånd till fjärdeplacerade Fagersta, precis under kvalstrecket. Fagersta som också vann under fredagskvällen och som är tio poäng efter Orsa.

Valbo (50 p), som är på den sista kvalplatsen mot division 1, vann också och är strax bakom andraplacerade Ovansiljanslaget.

August Eriksson var tillbaka i OIK-kassen efter en tids frånvaro. Foto. JÖRGEN WÅGER

Serieledande Hallstahammar spelar först under lördagen, borta mot Alfta, och kanske kan hälsingelaget ge OIK en hjälpande hand i jakten på seriesegern. Hallstahammar (57 p) har fem poäng ner till Orsa inför lördagsmatchen.

– August i mål samt Kevin (Jågas Hansson) och Sonny (Karlsson) vill jag ge extra plus, men framför allt var det här en stabil lagseger, avslutade en nöjd Linkan Lindkvist.

Fotnot. Orsa fick ingen hjälp från Alfta i lördagens match. Hallstahammar vann med klara 6-1 och avståndet ner till OIK är fortfarande åtta poäng.

Bilden längst upp. Efter tre matchers avstängning var Sonny Karlsson tillbaka och det med besked. Två mål och en assist blev det i 4-1-segern över Falu IF. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan

Orsa IK-Falu IF

4-1 (1-0, 2-1, 1-0)

Orsas mål, första perioden: 1-0 (10.12) Jonas Westerling (Gustav Olsson, Kevin Jågas Hansson).

Andra perioden: 2-0 (0.33) Kevin Jågas Hansson (Sonny Karlsson) PP1, 3-0 (6.12) Sonny Karlsson (Robin Gren, Mattias Mårten).

Tredje perioden: 4-1 (10.04) Sonny Karlsson.

Skott: 39-31 (12-13, 13-7, 14-11).

Utvisningar, OIK: 5×2. FIF: 4×2.

Domare: Michael Vikström.

Publik: 189.

Emil Mattsson på språng. Foto. JÖRGEN WÅGER

Kevin Jågas Hansson stångas framför Falukassen. Kevin noterade ett mål och en assist mot Falun och snittar två poäng per match. Har svarat för sju mål och lika många assist på sina sju matcher sedan han kom tillbaka till moderklubben. Foto. JÖRGEN WÅGER

Joakim Jackson var tillbaka i sin gamla hemmahall, men fick åka hem till Falun med noll poäng i bagaget. Foto. JÖRGEN WÅGER

Anton Melin skymmer Falumålvakten. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin