Kevin stannar plus två nyförvärv till OIK

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK har gjort klart med tre riktigt tunga namn inför Hockeytvåan.

Kevin Jågas Hansson har förlängt med moderklubben.

Här två färska nyförvärv; Oskar Olsson och Jakob Hård af Segerstad.

– Jag är riktigt nöjd, säger Linkan Lindkvist om de här tre namnen.

Lindkvist är inte bara coach, han är lite av allt i allo i klubben och en av uppgifterna är att agera sportchef. Och nu kan han presentera sina två första nyförvärv samt en tung förlängning.

– Jag har fått kämpa lite för att få de här att skriva på, men nu när det är klart så är det helt klart värt det.

Oskar Olsson och Jakob Hård af Segerstad plockas från division 1-klubben Malungs IF.

Malung som för övrigt var på väg ur ettan i våras efter två inledande kvalförluster, där man faktiskt förlorade mot just Orsa, som avgjorde i slutminuten fram till 3-2.

Men sedan satte coronaviruset stopp för vidare spel i kvalet och Orsa IK, som hade inlett med två raka segrar, fick aldrig chansen att gå upp medan ett Malung i motvind räddades av ett virus och får fortsätta i division 1.

– Det blev ett tråkigt avslut på säsongen, men tur ändå att vi fick möta Malung. Där fick vi visa att division 2 är bättre än många tror, för enligt mig, det kan låta kaxigt, men jag tycker vi var klart bättre än Malung i den matchen.

Kanske var det just det som fick bägaren att rinna över till OIK:s fördel när det gäller nyförvärven från Malung. De får visserligen spela en division under ettan, men de kommer inte till något sämre lag.

Orsa kunde ha varit ett division 1-lag redan nu, men ett virus satte som sagt stopp för det som annars var en succésäsong som nykomling i Hockeytvåan.

Nu tar OIK sats mot en ny succésäsong och Lindkvist hymlar inte med målsättningen.

– Vi vill gå upp och vi kommer ha ett lag som kommer ha alla möjligheter att göra det, menar Lindkvist bestämt.

Ungefär så här glad var Linkan Lindkvist, med armarna i vädret, när han gjort klart med nyförvärven Oskar Olsson och Jakob Hård af Segerstad samt att Kevin Jågas Hansson förlängt med moderklubben. Fjolårssäsongens assisterande tränare, Hampus Tomth, som är minst lika glad här, blir dock inte kvar på grund av tidsbrist. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

– Det är så vi får hit spelare, vi visar att vi satsar. Killarna som kommer hit frågar vad som händer om vi tar steget upp i ettan och vi vill inte bara gå upp, vi vill satsa vidare och etablera oss som ett division 1-lag.

I den satsningen är förstås ovan nämnda trio en viktig del.

– Jag är jätteglad att de skrivit på för oss, men vill poängtera att vi hade en bra stomme redan tidigare. Nu får vi ett ännu starkare lag med den här trion.

Kevin Jågas Hansson spelade som ung ett antal allsvenska matcher för Mora IK och det hade säkert blivit fler om inte skador kommit i vägen.

Som vi berättat tidigare var det Jeremy Colliton, numera NHL-coach i Chicago Blackhawks, som såg potentialen i Orsakillen och som plockade upp Kevin i MIK:s A-lag.

De tre senaste åren har han representerat tre olika klubbar i division 1, men mitt under den senaste säsongen lämnade den 23-årige forwarden Köping HC för att förstärka Orsa IK.

Kevin hann med 19 matcher för moderklubben och noterade tio mål och 17 assist. Framför allt imponerade han med sin snabba skridskoåkning.

Nu är det klart att Jågas Hansson blir en viktig kugge i Orsa IK:s jakt på att avancera i seriesystemet.

– Det ska bli jättekul. Vi verkar få ett ganska bra lag, så det ska bli spännande.

Men det var ändå inte ett självklart val, tankar fanns på en flytt en bra bit söderut.

– Först var det aktuellt med en flytt till Göteborg för mig och tjejen, men vi blir kvar här i Orsa.

Nu är det sommarlov, men annars har Kevin i sitt jobb skjutsat skolbarn och han kör även vanlig taxi.

Till hösten ska han börja studera, men det sker på distans.

– Det är lite svårt att förklara, men lite kort kan man beskriva att det är en sorts behandlingsmetod, där man läser av nervsystemet. Jag kommer att plugga på distans, men en gång i månaden ska jag åka ner till Ekerö.

– Det är på helger jag åker ner för att vara på plats, så det kommer inte att krocka med hockeyn, poängterar han.

Här ser vi Kevin Jågas Hansson (i mitten) jubla över ett av sina totalt tio mål i Orsatröjan den gångna säsongen. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

När han spelat för division 1-klubbar har det inte funnits tid till att studera och de jobb han haft vid sidan om har inte alltid varit de roligaste.

– Hockeyn tar så mycket tid när man spelar i ettan, sex-sju dagar i veckan, och så jobb på det, så det har inte fungerat med att studera.

– Men nu räknar jag med att kunna göra det. Att spela för Orsa passar mig perfekt, allra helst som jag är trött på att flytta runt, det är skönt att få vara hemma igen, konstaterar Kevin Jågas Hansson.

Och glad är förstås Linkan Lindkvist över det beslutet.

– Det här visar att vi gör något bra när vi får behålla spelare av en sån kaliber, en kille med stort hjärta för klubben, säger sportchef Lindkvist.

En separat artikel med nyförvärven från Malung, Oskar Olsson och Jakob Hård af Segerstad, där Jakob spelade för Orsa IK innan han gick till just Malung, finns in i länken här nedan.

Till sist kan vi berätta att det under onsdagen blev klart med ny tränare för Orsa IK:s J18-lag; Patrik ”Putte” Samuelsson. ”Putte” är från Älvdalen, men har bland annat två säsonger som aktiv i Orsa IK.

35-åringen har varit tränare på olika nivåer, bland annat varit huvudtränare i IFK Ore i division 1 (2012/13), Älvdalens HK i tvåan och Malungs IF när de lirade i division 3.

Bilden längst upp. Kevin Jågas Hansson spelade knappt 20 matcher för Orsa IK den gångna säsongen, inklusive två i play off och de två i kvalserien som OIK hann spela innan allt avbröts på grund av corona. I höst blir den 23-årige forwarden, som har allsvensk rutin med Mora IK och några säsonger i division 1, med från start då det rödvita laget tar upp jakten på en plats i division 1. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Orsa IK:s trupp den 17 juni 2020:

Målvakter:

Tim Nilsson

August Eriksson

Backar:

Jonas Westman

Robin Gren

Joel Hanses

Oscar Smids

Erik Lundgård

Forwards:

Kevin Jågas Hansson

Oskar Olsson (ny från Malung)

Jakob Hård af Segerstad (ny från Malung)

Emil Svensson

Erik Köpman

Mattias Mårten

Jonas Westerling

Anton Melin

Timmy Hammargård

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360