Kick off och upptaktsträff för Sturfajt’n

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Kyrkbåtsrodden har en kort och intensiv säsong efter midsommar.

Två veckor lång är själva tävlingssäsongen.

Men redan nu har roddarna haft kick off och måndag kväll är det upptaktsträff.

– Det här med en kick off var en ny grej, berättar mångårige styrmannen Hans Lans.

Kick offen hölls i Vassjön, där Bror Nilsson äger två stugor. Sedan var Mats Smids snäll och lånade ut ett par stugor så att de närmare 20 roddarna som nappade på idén med kick off ”ute i skogen” fick någonstans att sova.

Roddarna, förstärkta med musikerna Jörgen Nohrin och Jonas Linnerberg (Linnerberg som också är en duktig roddare), samlades en lördageftermiddag vid Orsa station. Där klev sällskapet på rälsbussen som skulle ta det glada roddgänget till Vassjön.

– Tågresan var riktigt häftig. Vi stannade vid Storstupet, där vi fick blicka ut. Sedan tog Bror emot oss när vi kom till Vassjön.

Det är inte ofta ett tåg stannar i Vassjön, men lagom till roddarnas ankomst hade perrongen skottats och sandats, så avstigningen gick smärtfritt.

Aktiviteterna som anordnades var bland annat en fisketävling på just Vassjön. Här mättes ingen vikt, utan flest antal fiskar tog hem segern i detta fiskemästerskap i premiären av Sturfajt’ns kick off.

– Micke Sundin vann med 18 fiskar och Peter Cederholm kom tvåa, jag tror han fick ihop 17 stycken. De här två är hyggliga fiskare som kan det där, konstaterar Lans.

– Den som kom trea, drog inte upp mer än tre.

Lite blåsigt, men soligt väder bjöds de fiskande roddarna. Sedan fortsatte kick offen med korvgrillning i en slogbod och senare på kvällen fortsatt samkväm med god mat och underhållning av musikerna Nohrin och Linnerberg.

– Anders Chytraeus gjorde ett jäkla bra jobb med mat och allting som han höll i, berömmer Lans.

Sturfajt’ns kick off är avklarad och redan under måndagen (8/4) har kyrkbåtsroddarna upptaktsträff i ishallen på Berget, i caféterian klockan 19.00.

– Nya roddare är alltid välkomna, uppmanar styrman Lans.

Styrman Hans Lans, till vänster, redo för avfärd med rälsbussen mot Vassjön. Styrmannen har här sällskap av Anders Wesström och Tina Andersson. Foto: PRIVAT

– Men de som är sugen på att börja med oss måste vara hyggligt tränad och idrottsintresserad, poängterar han.

För att fylla en kyrkbåt ska man vara 20 roddare och en styrman. Kyrkbåtsrodden har haft motvind under många år med vikande antalet utövare och det gäller inte bara Sturfajt’n, utan kyrkbåtsrodd överlag.

– Det är en ständig kamp att få ihop folk, men vi har klarat det förr och ska klara det i år också och nya roddare är som sagt välkomna.

Och är det någon som kan historien, så är det Hans Lans. Årets säsong blir hans 41:a i Sturfajt’n.

– Ja, det stämmer, 1979 började jag som roddkapten.

Sturfajt’n hade i fjol ca 45 aktiva totalt när det gäller herr- och dambåt. Lans är som sagt styrman i herrbåten, medan dambåten styrs av Anna Aronsson.

– Helst skulle vi haft 26-27 roddare per båt. Om vi inte skulle få ihop tillräckligt med folk till tävlingar, kan man låna in damer till herrbåten, men tvärtom går ju inte.

Problem att få ihop tillräckligt många roddare är något som alla klubbar känner av. I fjol tävlade tre dambåtar och fem herrbåtar i Siljansrodden. Återstår att se hur många klubbar som får ihop besättning till 2019 års roddtävlingar.

– Kyrkbåtsrodden i Orsa hade premiär 1963. Det var några års uppehåll på 70-talet, men sedan jag kom med 1979 så har vi haft en båt med, så vi ska få ihop det i år också, lovar styrman Lans.

Och de som är sugen att vara med och ro, är som sagt välkomna till måndagens upptaktsträff.

– På upptakten kommer vi att bestämma hur vi ska lägga upp barmarksträningen, men det är klart att Erika Hansson kommer att hålla i träningen.

Traditionsenligt har kyrkbåtsrodden premiär på midsommardagen och hela tävlingssäsongen är klar på två veckor.

De orter som brukar arrangera Siljansrodden är Orsa, Mora, Sollerön, Rättvik, Siljansnäs samt Leksand. Totalt sex tävlingar inom loppet av två veckor.

– Vår förhoppning är att börja själva roddträningen i slutet av april, vi hoppas det finns tillräckligt med vatten då, säger Hans Lans.

Bilden längst upp. Här var det samkväm i slogboden efter fisketävlingen som hölls på Vassjön och där Micke Sundin var lyckosammast med 18 fångna ”firrar”. Foto: PRIVAT

Till Vassjön ”styrde” rälsbussen med ett gäng roddare. Foto: PRIVAT

Så här fint hade Bror Nilsson fixat. Foto: PRIVAT

Här har vi en del av roddgänget. Foto: PRIVAT

Det bjöds på god mat under Sturfajt’ns kick off. Foto: PRIVAT

Här har vi roddgänget samlat inför avfärd med rälsbuss mot Vassjön, där Bror Nilsson väntade. Foto: PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360