Klar seger för OIK trots trög inledning

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK behåller förstaplatsen i kvalserien efter 6-1 mot Sandviken.

Nu är laget bara två matcher från målsättningen – ta steget upp i division 2.

Men frågan är hur mycket segern mot Sandviken kostade när det gäller den fysiska statusen.

– Jag gav order till killarna att åka hem och äta, sova och ta hand om kropparna, sa en nöjd Linkan Lindkvist.

Orsatränaren var nöjd över segern, men mindre glad över Sandviken IK:s agerande inför mötet mot OIK. Matchen skulle ha spelats fredag kväll, men Gästrikelaget sa sig inte kunna komma med mer än sex spelare på grund av sjukdom och jobb. Enligt reglerna får man inte ha så få spelare.

OIK ville inte flytta matchen på grund av det tajta spelschemat, med match borta mot Avesta under söndagen.

Men då var Sandvikens enda alternativ att dra sig ur kvalet och det skulle drabba Orsa då OIK var enda laget som efter tre omgångar besegrat Sandviken.

Motvilligt gick OIK med på att flytta matchen och Sandvikens sa sig kunna skrapa ihop elva spelare till lördagskvällens möte i Orsa ishall.

Men de som var på plats kunde se att gästerna till och med hade fler spelare än hemmalaget. OIK mönstrade 13 utespelare, medan Sandviken hade 14.

– På grund av flytten av matchen tappade vi två spelare. Jag sa också till deras tränare att den där influensan måste ha gått över snabbt… Jag är besviken över deras agerande.

Desto bättre då att OIK klarade av att vinna, trots vissa problem i början. Sandviken tog också ledningen efter sju minuter och skapade chanser att utöka ledningen.

Men stort jubel bland de närmare 200 åskådarna i Orsa ishall utbröt efter tio minuter när hemmalaget kom två mot en efter en spelvändning. Timmy Hammargård la över en ”macka” till Alftaförvärvet Martin Hellgren, som via ett direktskott distinkt tryckte in kvitteringen.

16-årige Marcus Hyttegård-Lindberg satte 2-1 i början av andra perioden. Foto: JÖRGEN WÅGER

1-1 var också ställningen i första pausen.

– Det blev lite bättre i slutet av perioden, men jag är inte alls nöjd med första. Jag fick lov att ge killarna en ”hårtork” i pausen.

Och OIK-coachens avhyvling gav den effekt som Lindkvist hade önskat.

Redan 1.23 in i mittperioden gav Orsa IK:s talang Marcus Hyttegård-Lindberg hemmalaget ledningen. Anton Melin satte 3-1 drygt fem minuter senare och Erik Lundgård såg till att OIK skaffade sig ett rejält grepp om matchen när han efter 13.39 tryckte in 4-1.

Noterbart att Orsa fick Sandviken att byta målvakt för andra mötet i rad. I onsdags började Caleb Neal i Sandvikenkassen, men fick lämna över målvaktsspaden efter 0-3 innan ens tio minuter hade spelats.

Då kom kom Felix Englund in. Nu fick Englund lämna över till Neal i mitten av andra perioden i returmötet, men liksom i första matchen kunde det inte hindra OIK från att ta tre blytunga poäng.

Det blev till slut 6-1 efter två mål av hemmalagets specielle målskytt: Joakim Jackson. Den målfarlige forwarden gick mållös från mötet i Sandviken i onsdags, det efter att ha gjort mål i samtliga matcher sedan återkomsten till moderklubben inför kvalet.

Det svarade han upp med att sätta de två sista kassarna och spika tennissiffrorna.

– Vi fick ordning på spelet i de två sista perioderna. Då var det klasskillnad och det hade kunnat bli betydligt större siffror. Jag är riktigt nöjd med de två sista, då spelade vi riktigt bra.

Men frågan är hur mycket segern mot Sandviken slet på den tunna OIK-truppen.

Mötet mot Sandviken var klar cirka 19.30 lördag och klockan 16.00 söndag är det nedsläpp i Avesta.

Avesta förlorade mötet mot Hofors (1-3) under fredagen och för andra gången på kort tid ställs Orsa mot ett Avesta som har kniven mot strupen. Liksom i Orsa måste Avesta ta tre poäng för att chansen att vinna kvalserien ska finnas kvar inför sista omgången.

Timmy Hammargård, till vänster, har precis passat Martin Hellgren (9), som här trycker in kvitteringen till 1-1. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Jag har hört att Avesta ska gå ”all in” mot oss, vi får gå på ren vilja, sa Lindkvist.

Självklart är det inte optimalt att spela två matcher så nära varandra när OIK bara cirka 20 timmar efter urladdningen mot Sandviken och med en bussresa i benen ska möta ett hemmalag med kniven mot strupen.

– Vi har en tunn trupp och det är klart man är rädd att få skador. Det är bara att sova och ta hand om kropparna för killarna och komma så förberedd det bara går.

Efter Sandvikenmatchen hyllade OIK-coachen Marcus Hyttegård-Lindberg, 16-åringen som fick sätta viktiga 2-1 i början av andra.

– Sedan gör Tim (Nilsson) i målet som vanligt en stabil match. På backsidan var Oskar Smids riktigt bra och framåt gjorde Anton Melin sin bästa match i kvalet, men hela laget gjorde det bra i andra och tredje perioden, berömde coach Lindkvist.

I och med segrarna för OIK (+7 i målkvot) och Hofors (+3) har duon gjort ett ryck i kvaltabellen. Båda lagen står på åtta poäng, men Orsa ligger just nu på den enda säkra division 2-platsen på grund av bättre målskillnad. Bakom jagar fyrapoängslagen Avesta och Sandviken.

Med två omgångar kvar av kvalet har alla fyra lagen fortfarande en teoretisk chans att knipa förstaplatsen. Dock är det även av stor vikt att bli tvåa, om man nu inte kan nå förstaplatsen, för troligen får ytterligare ett lag en plats i division 2. Så brukar det vara, men som vi nämnt förut har förbundet i det här läget bara kunnat garantera kvalvinnaren en plats i den högre divisionen.

Hur som helst blir det en spännande avslutning och i sista omgången ser det i nuläget ut att bli en helt avgörande match i Orsa ishall mellan OIK och Hofors om vilket av lagen som ska ta förstaplatsen. Men vi ska inte gå händelserna i förväg utan låta söndagens femte omgång spelas först.

Bilden längst upp. Martin Hellgren (med skägg) har precis kvitterat till 1-1 och gratuleras av Mattias Mårten, längst till vänster, Robin Gren, till höger, och passningsläggaren Timmy Hammargård (16). OIK vann till sist med klara 6-1 och fortsätter toppa den jämna kvalserietabellen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Kvalserien A Hockeytvåan

Orsa IK-Sandvikens IK

6-1 ( 1-1, 3-0, 2-0)

Orsas mål: 1-1 Martin Hellgren, 2-1 Marcus Hyttegård-Lindberg, 3-1 Anton Melin, 4-1 Erik Lundgård, 5-1 Joakim Jackson, 6-1 Joakim Jackson.

Skott: 41-26 (11-6, 18-8, 12-12).

Utvisningar, OIK: 2×2. SIK: 3×2.

Publik: 180.

Domare: Rasmus Strömberg.

Här kommer ”mackan” från Timmy Hammargård. Halvsekunden senare satt kvitteringen till 1-1 genom Martin Hellgren. Foto: JÖRGEN WÅGER

Anton Melin svarade för en riktigt bra match mot Sandviken. Melin satte 3-1 i andra perioden och hemmalaget skaffade sig då ett klart grepp om matchen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Sandviken satte hård press mot Orsa i första perioden, vilket den här tacklingen får symbolisera. Foto: JÖRGEN WÅGER

Ser lite vingligt ut här för hemmalaget, som dock reste sig och vann med klara 6-1. Foto: JÖRGEN WÅGER

Anton Melin i en attack och här har OIK-forwarden fått Sandviken på knä. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Mårten, med pucken, och Timmy Hammargård. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här såg det inte så roligt ut. Sandviken gör här 1-o, men därefter spikade Tim Nilsson igen och räddade bortalagets resterande 25 skott. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin